П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Серпня 2018

БЕРЕЖІТЬ ХРЕБЕТ ЗМОЛОДУ!

Напередодні 1 вересня батьки у передчутті важких ранців за спинами школярів хвилюються про здоров’я хребта своїх чад. Підіймання таких вантажів (інколи портфель учня 6-7 класу може важити цілих 6-8 кг!) призводить до розвитку сколіозу, різних защемлень у хребті, міжхребцевих гриж, протрузії міжхребцевого диска… У пошуках способів зменшення навантаження на спини дітей матусі й татусі намагаються розвантажити портфель школяра, що є лише одним зі способів уникнути біди. Проте спортивні тренери радять не забувати про щоденний комплекс звичних вправ, кожну з яких можна навіть подати у вигляді гри:

БЕРЕЖІТЬ ХРЕБЕТ ЗМОЛОДУ! «Ножиці»: перехресні рухи ногами, лежачи на спині (руки вздовж тулуба).

 «Велосипед»: лежачи на спині, дитина крутить

уявні педалі, руки вздовж тулуба.

 «Місток»: вихідне положення – лежачи на спині, піднімаємо торс, опираючись лише на руки й ноги, роб­лячи вигин хребта.

 «Кішка»: вихідне положення – опираючись на коліна та долоні, спершу прогинаємо спину, голова вгору, потім округляємо, голова донизу (чергуємо по декілька разів).

 «Човник»: вихідне положення – лежачи на животі, прогинаємо спину, тягнучи вгору руки й ноги (приймаючи форму човна), у цьому положенні затриматися на кілька хвилин.

⋆ Ходіння з книжкою на голові – ефективне тренування для формування правильної постави, яке також слід проводити бодай тричі на тиждень. Ця проста вправа вчить тіло тримати лінію, не горбитись, а зберігати правильне положення.

Навчайте дитину берегти хребет здоровим із дитинства – це профілактика багатьох хвороб. Юний організм стрімко росте, тож, зміцнюючи м’язи, які утримують хребет, ми допомагаємо йому тримати форму, зберігати правильне положення. Тренована спина стійкіша і до важкого портфеля, і до підвищених навантажень,

коли школяр багато часу проводить, сидячи за підручниками.