П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
26 Жовтня 2018

КАМ’ЯНЦЮ ПАСУВАТИМУТЬ ЕЛЕКТРОВЕЛОСИПЕДИ

Для кам’янчанина Олександра Полатайка спортивна осінь виявилася надзвичайно врожайною. Майже щовихідних він брав участь у змаганнях із мотокросу: фіналі Кубка України в містах Буча та Хуст, що на Закарпатті, – у чемпіонаті України. А в Оженені Рівненської області, де проводився Кубок України, спортсмен фінішував першим. 

КАМ’ЯНЦЮ ПАСУВАТИМУТЬ ЕЛЕКТРОВЕЛОСИПЕДИЕнтузіаст і активний діяч, голова громадської організації «Клуб велосипедистів Кам’янця-Подільського», депутат міської ради, спортсмен мото- та велоспорту вірить, що мотокрос і велоспорт широко розвиватимуться в усіх містах України.

Олександру Миколайовичу 31 рік. 2006 року він закінчив Кам’янець-Подільський професійний художній ліцей, а 2010-го – факультет фізичного виховання Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Працював керівником гуртка станції юних техніків, тренером-викладачем із велоспорту в ДЮСШ «Колос» і Хмельницькій ОДЮСШ. Із 2011 року – приватний підприємець.

– Олександре, коли з’явилася любов до спортивних велосипедів?

– Як, напевне, і всі, на звичайних велосипедах я катався з дитинства. А вже під час навчання на другому курсі нашого національного університету почав працювати тренером із велосипедного спорту в дитячій юнацькій спортивній школі, а саме в клубі «Золоті колеса».

– А коли захопилися мотоспортом?

– Із 15 років, коли грав у мотобол. А власне мотокросом почав займатися три роки

тому.

– Це доволі небезпечний вид спорту. Чи не відчуваєте страху під час змагань?

– Буває страшно, коли приїжджаєш на зовсім нову трасу і бачиш незнайомі трампліни, але я швидко переборюю це відчуття.

В усіх видах спорту є свої небезпеки, але водночас страх дає і добрячу порцію адреналіну!

– Що вважаєте найбільшим своїм досягненням у спорті?

– Одне з найбільших досягнень – у фіналі Кубка України в Києві я приїхав дев’ятим з-поміж 38 учасників. Також у місті Сміла Черкаської області фінішував сьомим.

Ще одним із величезних здобутків власних і моєї команди вважаю створення тра­-

си для мотокросу в селі Колибаївка, де вже три роки поспіль проводяться видовищні

змагання. Траса, яку ми власними силами зробили на Кам’янеччині, не гірша за ті, які є в Україні. На наші змагання з мотокросу з’їжджаються спортсмени з усієї України, чим ми дуже пишаємося.

– Як організатор спортивних заходів, скажіть, чи важко залучати людей до спорту та участі в таких змаганнях?

КАМ’ЯНЦЮ ПАСУВАТИМУТЬ ЕЛЕКТРОВЕЛОСИПЕДИ– Із кожним роком усе важче, бо люди замикаються в собі, своїх проблемах, буднях, менше приділяють уваги здоров’ю. Помічаю, як щороку людей, котрі готові активно займатися спортом, стає все менше. Але ми не здаємося (усміхається).

– Наскільки мотоспорт є доступним для пересічного українця?

– Це один із найдорожчих видів спорту, багато витрачається на тренування, запчастини і форму. Щоб брати участь у всіх змаганнях, краще мати спонсора. В Україні є всі умови для розвитку мотоспорту. Є міста, де організація змагань перебуває на досить високому рівні. Для прикладу, на недавніх змаганнях в місті Буча настільки круто все організували, що здавалося, ніби я приїхав на чемпіонат світу.

– Олександре, як гадаєте, чи стане колись в Україні велосипед основним засобом пересування?

– Думаю, що так. У великих містах, де постійні затори, люди вже пересідають на велосипеди. У Кам’янці важче буде це реалізувати через різкі перепади висот, тобто великі підйоми і спуски. І щоб проїхати на велосипеді зі Старого міста до мікрорайону, треба добряче попітніти. А от коли електровелосипеди стануть доступними за цінами, тоді більше людей оберуть саме цей засіб пересування.

Вікторія НІКОЛАЄВА, спец. для «Подолянина».