Четвер, 18 Квітня 2024 р.
9 Листопада 2018

ХОЧ МАЛА ПТАШКА, ТА КІГТІ ГОСТРІ

Саме такою народною мудрістю можна описати маленьку, тендітну, витончену і ніжну 22-річну кам’янчанку Тетяну Шлопко, яка нині перебуває далеко від України – у шведському місті Хальмстад. Днями там розпочався чемпіонат світу з пауерліфтингу, у якому багаторазова чемпіонка й рекордсменка світу та Європи мсмк Таня гідно захистила честь не лише міста, а й усієї країни.

Тетяна ШлопкоЩе місяць тому дівчина була тріумфаторкою юніорського чемпіонату світу в Південно-Африканській Республіці, а 5 листопада здобула бронзу серед жінок вагової категорії до 52 кг у «дорослому» чемпіонаті. Встановивши світовий рекорд серед юніорок у присіданні 195 кг і виборовши у цій вправі малу бронзову медаль, Тетяна підкорила 120 кг у жимі та 167,5 кг, які склали в сумі триборства новий рекорд Європи серед юніорок – 482,5 кг.

Про те, у який момент свого життя дівчина почала тягати 100-кілограмові штанги та як зберегти манікюр після тренувань, вона розповіла журналістам «Подолянина».

– Таню, чому пауерліфтинг?

– Я народилася і виросла у спортивному міс­ті, тому як інакше? Закінчивши НВК №14, вступила на історичний факультет К-ПНУ імені Івана Огієнка, але потяг до спорту не полишав мене. Тому згодом паралельно вступила ще й на факультет фізичної культури, де нині навчаюся на третьому курсі. Чесно кажучи, вперше до спортивного залу прийшла з цікавості, але вже після першого тренування гирі та штанги мене просто закохали у себе. Підкріпила своє бажання займатися у перших змаганнях, де завоювала медалі.

– Невже не боїшся, що чоловічий спорт «з’їсть» усю жіночність?

– Зовсім ні. По-перше, я б посперечалася, що це чоловічий спорт, адже за статистикою саме жінки-пауерліфтери здобувають більше перемог в останні роки. А по-друге, манікюр і підбори після тренування ніхто не відміняв (сміється). Щодо тренувань – займаюся 4 рази на тиждень по 3-4 години. За всіма моїми діями слідкує, навчає і радить заслужений тренер України Вадим Воронецький.

– Як знайти мотивацію?

– Тренуючись із найкращими спортсменами не тільки України, але й світу, мотивація сама знаходить тебе. Головне – бажання.

Ольга БАНАХ.