П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
30 Листопада 2018

МОЛОДІСТЬ ПЕРЕГРАЄ ДОСВІД

Цьогоріч цікавим і бойовим вийшов чемпіонат міста з шахів (класика). Досить рівний склад учасників, висока щільність результатів, інтрига до останнього туру як за чемпіонство, так і за збереження прописки у вищому дивізіоні.

МОЛОДІСТЬ ПЕРЕграє ДОСВІДВисокою була ймовірність знову переписати історію кам’янецьких шахів рекордом наймолодшого чемпіона. На це претендував 11-річний учень НВК №14 Олександр Довгалюк із перших турів і всередині змагань за очками був лідером. Але, мабуть, насичений графік позначився на результатах, адже Сашко встиг взяти участь у фіналі м.Хмельницький (став другим) і продовжити боротьбу в місцевому фіналі. Поразка від Валерія Нестеренка та нічия з Ігорем Шевагою зіграла на руку переслідувачам.

Постійно у трійці призерів перебував і Віктор Босак, де вирішальним для нього, як зізнався згодом уже в статусі чемпіона, стала партія проти Анатолія Димчука, що на той час також міг поборотися за титул. Також кінцівку краще зіграв і Юрій Зайцев, який наздогнав школяра і за додатковим показником (коефіцієнт Бергера) став срібним призером.

У заключному турі Віктор Босак не залишив шансів переслідувачам, переміг Віктора Бедарькова і став чемпіоном. Історична справедливість відновилася, адже 2016 р. він також був на першій сходинці, але тоді троє гравців набрали по 9 очок, і було вирішено зіграти додаткові матчі, а не враховувати коефіцієнти. І тоді він опинився лише на третій сходинці.

Завадила знову стати віце-чемпіоном після Хмельницького Олександру Довгалюку єдина представниця прекрасної половини Аліна Бакалова, яка завдяки перемозі здобула IV місце. Цим і скористався Юрій Зайцев, перемігши в останньому турі дебютанта Андрія Мусія. Він набрав 9 очок і за коефіцієнтом Бергера обійшов учня 14 школи.

Перша 8-ка залишається у фіналі, а решті потрібно ще позмагатися наступного року за вихід до найпрестижніших внутрішніх змагань міста.

А 25 листопада проводився черговий бліц-турнір (протягом року таких від­бувається 10). І тут свою першість довів Віктор Босак (12,5 із 15), ІІ – Анатолій Димчук (12), ІІІ – Олександр Довгалюк (11,5). Попереду розв’язка у двох етапах.

У загальному заліку Анатолій Дим­-чук вийшов на першу сходинку, дихаєв спину і Віктор Стороженко. 9 грудня шахісти знову зберуться, аби позмагатись із блискавичної гри (по 5 хв. на партію).

Дмитро БОЙКО.