Субота, 20 Квітня 2024 р.
18 Січня 2019

ТАЛАНОВИТІ ТАЛАНТИ «ТАЛАНТУ»

Ось уже третій місяць у Кам’янці-Подільському існує шаховий гурток «Талант» для юних чемпіонів із дитсадків. Такий новий напрямок роботи із дошкільнятами, що почав діяти після введення шахів Міністерством освіти і науки України у ЗДО 5 років тому, поки що активно діє лише на Кам’янеччині.

Тимур КлименкоЙ ось перші успіхи юних талантів: 4-річний Тимур Клименко (ЗДО №23) після турніру із шашок (першість області з-поміж школярів), де набрав п’ять очок, упевнено переміг у новорічному турнірі шахістів гуртка «Талант». ІІ місце посів Адам Шароварський (ЗДО №19), а ІІІ – Ілля Паюк (ЗДО №18). Серед дівчат найкращою була Марійка Савицька.

Нам вдалося поспілкуватися з юним переможцем Тимуром і його щасливою мамою Ларисою Леонідівною.

– Чому з-поміж усіх ігор та іграшок у 4 роки Тимур обрав саме шахи?

– Він такий ще змалечку. Iз двох років Тимурчик замість м’яких іграшок чи машинок любив просто сидіти і все рахувати. Його улюбленим питанням зав­жди було: «А скільки?». Перші його «заняття» почалися з підрахунку сходинок у під’їзді, а ще серед улюблених – математичне лото і монополії. Коли Ти­мурчику виповнилося три рочки, ба­-буся Анна Василівна почала навчати

його азам шашок.

У сина був неабиякий інтерес до всього невідомого. У 4-річному віці я записала його до новоствореної в місті японської школи усного рахунку «Соробан». Учитель Дмитро Бойко (який, до речі, чемпіон області із шашок) порадив відвести Тимура до шахово-шашкового клубу «Гросмейстер», де його першим тренером став Анатолій Дубовий.

– А що, крім шахів, полюбляє юний чемпіон?

– Обожнює вивчати геометричні фігури і захоплюється астрологією, знає вже всі планети. У вільний час ми постійно спілкуємося із сином про ці та інші науки і разом шукаємо відповіді на 1000 та одне запитання.

– Коли Тимур прийшов до нас, я здивувався: ну як 4-річний хлопчик може перемагати дітей віком 8-12 років? – пригадує тренер Анатолій Васильович. – Проте він ніколи не здавався, і за три місяці відвідувань клубу вже встиг взяти участь у трьох шашкових турнірах. Iз Тимуром тренуємося двічі на тиждень по 35 хвилин у садочку, а щосуботи по півтори години практикуємося вже у «Гросмейстері». Гадаю, хлопець обов’язково стане чемпіоном області, а в подальшому й майстром спорту. Впевнений, за такими вундеркіндами – майбутнє.

Ольга БАНАХ.