Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Лютого 2019

ЧЕМПІОН РЕАЛЬНИХ СТАВ ЧЕМПІОНОМ ВІРТУАЛЬНИХ

Кам’янчанин Роман КІФЛЮК у складі збірної України став чемпіоном світу з кібершахів. Також його визнано найкращим гравцем шахової кібер­команди Team Ukraine у Світовій лізі.

ЧЕМПІОН РЕАЛЬНИХ СТАВ ЧЕМПІОНОМ ВІРТУАЛЬНИХУкраїнська збірна здобула перемогу 20 січня після завершального матчу зі збірною Росії, яку перемогли із рахунком 270,5 на 213,5.

Наразі Роман Миколайович прожи­ває в Києві та працює в Національній раді України з питань телебачення і ра­діомовлення.

Кам’янчанам він знайомий як відомий шахіст (по 4 рази ставав чемпіоном міста й області), поет і держслужбовець. У шахи 5-річного Романа навчив грати батько Микола Павлович. Із 10 років почав від­відувати міський шахово-шашковий клуб «Гросмейстер» (тренер Анатолій Дубовий). 1994 року виконав норматив кандидата в майстри спорту.

– Кібершахи – звичайні шахи, лише в Інтернеті. У цьому випадку на сайті chess.com. Сайтів є багато, але це один із найчисленніших, має 26,6 мільйона користувачів, – розповідає чемпіон. – Раніше були шахи за листуванням, доводилося багато листів писати, і то була досить довга й дорога річ. Турнір міг тривати рік чи два. Тепер листування замінив Інтернет, і все відбувається набагато прос­тіше.

– І коли шахівницю замінив монітор?

– У квітні 2014 року зареєструвався на сайті chess.com, щоб деколи грати бліц-партії, оскільки не було можливості брати участь у реальних турнірах. Згодом приєднався до команди Team Ukraine, а також Team Kyiv та Динамо Київ.

– Скільки днів чи, може, годин, дається на хід кібершахістам?

– Залежно від регламенту. Може бути один день або три дні. А можуть бути і швидкі шахи, в які ми і виграли світову лігу – по 5+2 хвилин на партію.

Оскільки ми не бачимо суперників, то, звісно, трапляються випадки чітерства, обману, коли суперник використовує шахові програми. Але дуже часто організатори таких вираховують і назавжди обмежують їм доступ до сайту.

– За які здобутки визнано найкращим гравцем команди?

– За найбільшу кількість набраних очок – 13,5 у 9 матчах. Відверто кажучи, кращих у збірній набагато більше, і я там точно не в лідерах. Але за рахунок їхньої участі грав із менш сильними гравцями, що дало можливість набрати стільки очок.

– Скільки учасників було в українській збірній?

– Наша команда – збірна України – просто неймовірна! І чемпіонство не особистий здобуток, а у складі команди із 330 учасників. Але на цьому сайті 26,5 тисяч команд. Грати за збірну – висока честь і відповідальність.

За нашу команду грають справжні чемпіони світу, титуловані гросмейстери та майстри спорту, зустрітися з якими в реальному турнірі практично неможливо. А тут ти разом із ними борешся проти всього світу.

І не лише борешся, а й перемагаєш. Кожен, хто займається спортом, про таке може лише мріяти. Але мрії здійснюються, коли не лише мрієш…