Четвер, 28 Березня 2024 р.
5 Квітня 2019

МІСТО СТАЛО ТЕНІСНИМ

У розпал весни, 6 квітня, відзначають Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку. Цього ж дня своє професійне свято відзначають і майстри малої ракетки. Саме настільний теніс – олімпійсь­кий вид спорту – є одним із найпопулярніших через свою доступність, простоту та видовищність, адже для гри потрібно небагато: ракетка, м’ячик, стіл і сітка.

Із 2014 р. й кам’янчани мають змогу виступати у всеукраїнських турнірах удома. Ушосте майстри настільного тенісу приїжджали до «Квітки на камені» на відкритий рейтинговий турнір із настільного тенісу «Кам’янецька весна», що традиційно відбувся 28-31 березня на факультеті фізичної культури К-ПНУ.

218 спортсменів із сусідніх областей, Києва, Дніпра, Запоріжжя, Івано-Франківська та Молдови завітали на змагання. Вперше в одній із категорій при 57 учасниках маємо виключно місцевий п’єдестал. Це свідчить про те, що рівень гравців значно зріс, місто стало тенісним, збільшилося і число рейтингових гравців у нашому ре­гіоні, а гостинність та атмосфера змагань зачаровують нових учасників.

Пишаємося трійкою призерів у категорії рейтинг 0-20: І – Валентин Луценко, ІІ – Олександр Бринюк, ІІІ – Олександр Небельський. Серед наймолодших 2007 р. дві нагороди додали Богдан Шевчук (срібло) та Анна Стрільчук (бронза). Також днями на базі К-ПНУ відбувся чемпіонат області серед спортсменів інваспорту: І місце посів Олександр Небельський, ІІ – Василь Лукасевич, ІІІ – Владислав Гнатюк.

Не варто плутати пінг-понг і настільний теніс. Більшість у цьому не знайде відмінності, але насправді йдеться про різне. Отже, у пінг-понгу ракетка більша за діаметром та однакова для всіх учасників змагань. Іншою вагомою різницею є її покриття. Якщо в тенісі воно гумове, то в пінг-понгу покриття простіше – з наждачного матеріалу, що не створює великих обертань. Відрізняється також і рахунок: щоб перемогти у пінг-понгу, достатньо першим набрати 15 очок (взяти два сети), тут немає «більше-менше», як у тенісі. Ще однією особ­ливістю у пінг-понгу є золота куля поблизу стола, натиснувши на яку, лише раз за матч учасник сповіщає, що буде боротися за два очки.

Дмитро БОЙКО.