П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
5 Липня 2019

ДЛЯ СИЛЬНИХ I СМІЛИВИХ

28 – 30 червня у карпатському регіоні Горгани відбулися щорічні ХІІІ наймасовіші пригодницькі перегони «Gorgany Ra­ce – 2019».

«Gorgany Ra­ce - 2019»
Змагання у 4 класах із різною дистанцією містять елементи спортивного орієнтування, навиків туризму, трейлового бігу і перевіряють незламність характеру та силу духу.
П’ятеро кам’янчан випробовували себе на міць і розшукували контрольні пункти у дикій природі. Iз першими променями сонця команди розпочали аналізувати і прокладати маршрути на мапі. Фото на стартовій галявині, спільне виконання гімну, зворотний відлік – і вже опівдні понад 600 учасників, зокрема, представники України, Нідерландів, Польщі та Білорусі, вирушили долати дистанцію.
– Уявіть, 12 годин у режимі нон-стоп по горах. Описати словами моє перевантаження неможливо, то треба відчути. Ти валиш напролом по стежках, яких фактично немає на карті, шуруєш кілометрами по воді, падаєш, підіймаєшся і прагнеш не травмуватися, бо не відомо, хто і коли тебе знайде, мрієш добігти до фінішу і випити найсмачніший карпатський чай із круасаном, – ось це справжній емоційний вогонь. Змагання щойно завершились, а я вже чекаю наступного року, – ділиться враженнями кам’янчанка Леся Гуменюк, яка змагалася вперше.
Випала чудова нагода підко­рити Карпати й автору цих рядків разом із Павлом Янішевським у класі «Півспринт». На дистанції вдалося відчути шалений темп з учасницею чемпіонату світу із рогейну мсмк Іриною Войтович. Хоч «прокачані» дівчата нас і ви­-пе­редили на пів години, наша команда нарешті взяла всі конт­рольні пункти і встигла вчасно
повернутися на фініш, подолав­-ши близько 50 км. Iз-поміж 80 команд ми стали дев’ятими.
– Таких триповерхових буреломів ми ще не бачили, – зізнаються найдосвідченіші учасники, котрі традиційно змагаються у 30-годинному виді змагань «Трек», Віталій Сіднюк та Іван Фесенко із кам’я­нецької команди «Туманний альбінос».
Загалом кожний учасник назбирав незабутніх вражень від найскладніших важкопрохідних частин Карпат, насолодився унікальною природою і відкрив нові туристичні маршрути.
Зазначу, що мальовниче По­ділля також має величезний потенціал для популяризації свого краю у таких змаганнях. Варто спробувати!

Дмитро БОЙКО.