Субота, 27 Квітня 2024 р.
9 Серпня 2019

«СТОЛИЦЯ УКРАЇНИ – 1919»

Так називається шаховий фестиваль, який тривав у Кам’янці-Подільському протягом 1-7 серпня. Багатьом спортсменам він приніс не лише перемогу, а й яскраві враження.Так називається шаховий фестиваль, який тривав у Кам’янці-Подільському протягом 1-7 серпня. Багатьом спортсменам він приніс не лише перемогу, а й яскраві враження.

Понад сотня учасників з’їха­лися з різних куточків України – від Харкова до Львова, Одеси та Сум. Завітали на турнір представниці французької національної шахової федерації, гравець із Судану та російський шахіст. Най­сильніші дорослі грали в міському Будинку культури, чудово вписавшись в ошатний і просторий зал, а юні вундеркінди виявляли наймудріших у приміщенні їдальні ПДАТУ.

У ТУРНІРІ А (28 учасників)

Уже в першому турі рейтинг-фаворит (2412) хмельничанин Любомир Михалець (чемпіон України 1998 р.) спочатку поступився одному із суперників. Проте згодом усі партії виграв, за два тури розписав мирові (нічиї) і, набравши 7 очок, став перемож­цем змагань (приз – 10 тис. грн).
Найкраще серед місцевих спортсменів виступив викладач К-ПНУ Андрій Лісовський, який набрав 4,5 очка й отримав приз 1000 грн.

У ТУРНІРІ В (14 учасників)

У заключному турі найдовше грав учень НВК №14 Акім Окарський проти киянки Ксенії Ав­дєєнко на першій дошці. Юнак віддав фігуру за два пішаки, але дівчина, якій потрібна була лише перемога, дотиснула виграшний ендшпіль і стала першою.

У ТУРНІРІ С (54 учасники)

Тут грали найбільше наших школярів, які реально претендували на високі місця. Рейтинг-фаворит Андрій Дудко (НВК №9) лідирував у середині турніру, проте за два тури пропустив уперед візаві із Хмельницького Антона Горлевського і посів лише четверте місце із 6,5 очками.
Максим Смірнов (НВК №14) в останньому турі грав саме проти майбутнього переможця-хмельничанина і за умови перемоги наздогнав би його, але партія завершилася внічию. Максим набрав 7 очок і виборов бронзову нагороду.
Також до основних призерів потрапив Олександр Чігарев (НВК №3, 6,5 очка). А Олександр Смицький (6 очок) замкнув
десятку найкращих. На другій сходинці несподівано опинився гравець із 41 номером за рейтингом Ярослав Грінько із Черкас (7,5 очка).

ШВИДКІ ШАХИ (ТУРНІР D, F)

Гарно проявив себе у змаганнях кам’янчанин Дмитро Горєлов, який у бліц-турнірі виборов бронзу (6,5 очка), а в турнірі D – став шостим (6 очок).

ДИТЯЧІ ІГРИ (ТУРНІР E, G)

У рапіді (турнір Е) Максим Смірнов (6,5 очка) став шостим, у бліці відзначився Андрій Стрільчук (7 очок, IV місце), а Влади­слав Домітрак, Андрій Дудко та Олександр Чігарев набрали по 6 очок.


ПРАГНЕМО НОВИХ РЕКОРДІВ
Отже, переможців названо. Турнір, хоч і проводився вперше, проте глевким не став. Задоволеними залишилися і гравці, і глядачі, підтвердження тому – багато гарних слів, що лунали на церемонії закриття.
Головний переможець змагань Любомир Михалець згадав, як уперше завітав до Кам’янця 1986 року ще першорозрядни­ком, а вже через дванадцять років отримав звання міжнарод­ного гросмейстера і чемпіона України. А один зі своїх призів, отриманих на «Столиці України – 1919», він вирішив від­дати відомому кам’янецькому ентузіасту шахів, організатору багатьох змагань Олегу Манжуловському за розвиток шахів.
Заступник міського голови Вадим Савчук зі сцени озвучив мрію досягти статусу міста як шахової столиці, а директор турніру Ігор Шевага запевнив, що в подальшому будемо прагнути і до рекордів, зокрема, щоб у столиці Поділля зіграли в шахи 1000 учасників.

Дмитро БОЙКО.