П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
22 Серпня 2019

СМЕШ, АТАКА, ВЛУЧНА ГРА – БАДМІНТОННА МИ СІМ’Я

17 серпня у Кам’янці-Подільському містяни гуділи на святі бадмінтону. Приводом для цього став IV традиційний турнір з нагоди відзначення Дня Незалежності «Ігри Патріотів».

Уперше Клуб любителів бадмінтону власними зусиллями вийшов на сучасну арену, узгодивши деталі з адміністрацією закладу (ФОК К-ПЕМЗ), аби провести змагання і в майбутньому запросити гравців з усіх куточків нашої неньки на масштабні Всеукраїнські змагання у місті над Смотричем. Вдалося розмітити 6 кортів і грати на сучасному покритті.
За результатами змагань, фіналістами серед юнаків стали Олександр Безверхній (ЗОШ №15), який переграв дебютанта Іоана Яворського («Школярик»). Iз-поміж дівчат І-ІІ місце розіграли учениці НВК №9 Марічка Тихун, котра здолала опір Діани Давидової. В змаганнях серед жінок найкращою була Жанна Фесун, ІІ – Ольга Пелих, ІІІ – Ольга Ленюк. А з-поміж чолові­ків знову на вершині п’єдесталу – Геннадій Безверхній, ІІ – Ілля Кікіш, ІІІ – Дмитро Андрусяк.
Змагалися й у парах: І – Геннадій Безверх­-ній, Ольга Ленюк; ІІ – Ольга Пелих, Жанна Фесун; ІІІ – Дмитро Андрусяк, Марічка Тихун.
Вперше змагання відбулися 2013 року на базі колишнього біотехнологічного факультету ПДАТУ, що навпроти МБК. Тоді мірялися силами 8 дітей, серед яких – і двоє гостей зі столиці. Ті змагання стали приводом і поштовхом до розвитку цього виду спорту в нашому місті. До слова, у сусідніх обласних центрах (Хмельницькому і Чернівцях) бадмінтон – спорт незнаний, а наше 100-тисячне місто має власні здобутки та понад 30 проведених змагань і заходів. До нас уже приїжджали найсильніші гравці та чемпіони України (Вінниця, Львів, Київ). 2015 року навіть вдалося провести свою дитячу шкільну лігу, чим може похизуватися лише Харків. Прибували й команди на Спартакіаду серед аграрних вишів (Київ, Суми, Ніжин).
Проблемним для бадмінтоністів було питання тренувань і, відповідно, постійної бази із розміченими майданчиками. Петиція цьому не посприяла, адже так і не була розглянута. Мер, хоч і допоміг знайти зал для тренувань, проте займатися там можна було лише тимчасово, на період студентських канікул.
Організатори дякують Клубу любителів бадмінтону, адміністрації ФОК, кафедрі спорту і спортивних ігор К-ПНУ, міському відділу молоді та спорту. Особлива вдячність головному спонсору змагань – середньовічному фестивалю «Форпост», що надав подарунки найактивнішим гравцям.
Запрошуємо до тренувань дітей і дорослих. Детальніше за тел.: 097-876-7605.
Цікаві факти про бадмінтон:
l Олімпійський вид – із 1992-го (Барселона).
l Гра №2 після футболу, за популярністю.
l Рекомендовано офтальмологами для зміцнення і покращення зору.
l Найшвидший із ракеткових видів (швидкість польоту волана може сягати понад 500 км/год) і належить до трійки найенергозатратніших після тріатлону та сквоша.
l Використовується у системі тренувань космонавтів.
l Один із видів спорту, що входить до проєкту Олександра Педана «JuniorZ».

Дмитро БОЙКО.