П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
20 Вересня 2019

ПОВЕРНЕННЯ ЧЕМПІОНА

15 вересня у ШШК «Гросмейстер» відбулася довгоочікувана зустріч із міжнародним гросмейстером, уродженцем Кам’янця-Подільського Олександром Фінкелем.

До речі, він став наймолодшим чемпіоном міста з шахів, завоювавши цей титул у 14 років. 1991 р. із родиною виїхав до Ізраїлю. Там за 4 роки з кандидата в майстри спорту доріс до звання міжнародного грос­мейстера завдяки щоденній наполегливій праці по 8-10 годин і входив до десятки найкращих молодих спортсменів світу. Встиг побувати і в армії, а згодом продовжив працювати за фахом – адвокатом.
І ось після 28-річної перерви приїхав на малу батьківщину, минулої неділі зустрівся з місцевими шахістами, радо відповідав на запитання, фотографувався та, звичайно, грав у шахи.
На піку своєї форми (найвищий рейтинг – 2494, 2002 р.) гросмейстер зрозумів, що шахи для нього – більше як хобі, але гнатися за титулами він не буде. Після офіційних особис­тих та командних змагань, на­ціональних першостей зосередився на робочих реаліях та приділяє час сім’ї, має двох синів. Проте інколи виступає в комерційних турнірах. Підготував і виростив декількох гравців високого рівня. На запитання, чи є в послужному списку перемоги над топовими гравцями, скромно відповів, що не пригадує, проте додав, що неодноразово долав опір гравців із рейтингом понад 2550. Розповів, що знайомий із чемпіонами Анатолієм Карповим (зіграли двічі вні­чию у престижному турнірі в м.Біль як переможці змагань), Гаррі Каспаровим, Володимиром Крамником, Юдіт Полгар.
В ізраїльському 30-тисячно­-му містечку Олександр Семенович є шанованою людиною, як і його батько Семен Абрамович, котрий і торік приїжджав до Ка­м’янця. У 68-річному віці він продовжує тренувати молодь і підготував понад 50 майстрів мудрої гри. У школах Ізраїлю для дітей 3-7 класів шахи в обов’язковій про­грамі, а далі – вже за бажанням.
– Мої знайомі шахісти – високоосвічені люди, і завдання тренерів, окрім азів шахів, виховувати ще й людяність та повагу один до одного. Вкладати чесноти розвинутої людини незалежно від національності, – впевнений Семен Абрамович.
Разом із Фінкелями на зу­стрічі була присутня друг сім’ї Лілія Кравченко (колишня чемпіонка області з шахів), яка поділилася збереженими вирізками із газет про події минулих літ. Зокрема, в одній ішлося про чемпіонат міста 1946 року. Повідала про трійку найсильніших шахістів тих часів, серед яких пекар, лікар та вчитель. Останній – її батько Федеор Галактіонович, який був чемпіоном міста післявоєнних років.
Під час зустрічі Юрій Пушкарьов презентував архівні фото із багаторазовим чемпіоном міста Семеном Фінкелем, а Олег Манжуловський, як виявилося, назбирав фотозгадок про шахи вагою понад 10 кг і пригадав, як Сашко став чемпіоном області 1990 року, програвши в першому турі.
Голова міськрайонної шахової федерації Ігор Шевага повідо­-мив про домовленості з гостями щодо співпраці в організації літнього табору шахістів для ізраїльських дітей у чарівних подільських куточках на березі Дніст­ра та спільних змаганнях уже в серпні наступного року.
Дочекалися присутні й дітей, що прибули із чемпіонату області – відбулася символічна зустріч поколінь. Наймолодший чем­піон міста серед дошкільнят 5-річний Тімур Кліменко зіграв із почесним візитером (на фото). Олександр обрав сицилійський захист, тож партія завершилася передбачувано – внічию.

Дмитро БОЙКО.