Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Вересня 2019

ЦЕ НЕ РОЗВАГА. ЦЕ ВЖЕ СПОРТ

«Пшшшшш!». Це газовий балон надмухує зелену повітряну кульку з квітковим орнаментом. Кулька в руках у Юрія Аносова. Він рішуче направляється з нею на майдан Відродження. За ним вервечкою поспішає натовп чоловіків. Юрій відпускає кульку в небо – і десятки очей напружено слідкують за її польотом. У когось в руках компаси. Хтось використовує компаси власних мобільних телефонів. Хтось просто дивиться на кульку, вже ледь помітну із землі – і запам’ятовує її вихиляси у безхмарному небі. Напрям вітру визначено!

За пів години 11 екіпажів теж злетять у подільське небо, але – так буває – воно вже не буде безтурботно-блакитним. Підніметься вітер, нажене хмар над Старою фортецею. Була б це повіт­роплавна фієста, як та, що лише вранці закінчилася – польоти б відмінили. Туристів у такий вітер не катають. Але ввечері 23 вересня фієста, на котрій літали 17 екіпажів, завершилася. Почався чемпіонат із повітроплавання України.
Участь у ньому беруть пілоти Сергій Гнап (Кам’янець-Поділь­ський), Роман Савчук (Київ), Віталій Щенявський (Житомир), Юрій Аносов (Кам’янець-По­дільський), Денис Копча (Львів), Ігор Гардашнік (Київ), Максим Демчук (Київ), Анна Краус (Дніп­ро), Дмитро Максичко (Київ), Сергій Скалько (Київ), Дмитро Берешев (Харків). Головує на чемпіонаті досвідчений литовський балуніст Дейвідас Пінкевічіус. Заступник спортивного директора змагань – кам’янчанин Ігор Лобашов. Офіцер безпеки – досвідчений черкаський пілот Борис Стефанович.
Завдання першого польоту – якомога точніше втрапити мішечком-маркером на мішень. Мішеней – це великі білі хрести на землі – три. Одна – на валах Нової фортеці позаду замку. Дві інші – на сусідній горі Татариска. З двох можна вибрати ту, котра ближче – для цього у повітроплаванні існує термін «вальс можливостей». Романтично – як і сам вид спорту. Старт має відбутися не пізніше як 18.30, відстань до мішеней – не менше як 1 км. Точку старту обирає пілот самостійно. О 19.00 заліковий час закінчується. Погнали!
І погнали позашляховики із причепами, навантаженими кошиками. Всі приблизно в одному керунку – на Польські фільварки. Напрямок правильний, але мало обрати мікрорайон, потрібно ще й знайти хороше місце для старту. Там має поміститися розкладена на землі куля (розміром із п’ятиповерхівку). Декілька пілотів обрали стадіон ПДАТУ, ще хтось стартував зі спортивного майданчика ЗОШ №13 – на радість дітлахам із сусідніх багатоповерхівок.
А далі все відбувається дуже швидко. Кулі злітають одна за одною. Вітер жене їх на південь. Досвідчені пілоти намагаються відразу пірнути в провалля каньйону річки Смотрич – там вітер при­борканий скелями, не такий прикрий. Вигулькнуть вони вже безпосередньо перед фортецею. Таку тактику обрали Сергій Гнап і Сергій Скалько. Чи не найкраще перше завдання виконав львів’я­нин Денис Копча, наймолодший учасник чемпіонату. Юна­ку, котрий походить із повітроплавної родини, лише 18 років.
У вівторок мішені розташо­вувалися біля села Смотрич. За станом на ранок середи, в перегонах аеростатів лідирував Валентин Щенявський, за ним були Ігор Гардашнік та Денис Копча.
Хто став переможцем у чем­піонаті – читайте в наступному номері.

Ірина ПУСТИННІКОВА.