П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Жовтня 2019

ПЕРЕМОГЛИ РОСІЮ. ПОКИ ВІРТУАЛЬНО

Шахова кіберкоманда «Team Ukraine» стала абсолютним чем­піоном Світової ліги!

У сезоні 2019 року в «Народній шаховій інтернет-Олімпіаді», яка проводиться на одному з найпо­пулярніших шахових інтернет-майданчиків – chess.com, взяли участь 34 національні збірні. Українська команда здобула 30 перемог у 30 матчах!
Як і торік, у складі шахової кібер­збірної «Team Ukraine» під ніком «romakif» грав наш земляк Роман Кіфлюк, який і розповів про турнір:
– Головного конкурента, команду «Team Russia», розгромлено двічі: в регулярному чемпіонаті та суперфіналі, який відбувся 20 жовтня цього року. За форматом змагань необхідно було зіграти по дві партії в кожному матчі у Bullet (куля) 1+1, Blitz (бліц) 5+2 та Rapid 960 (Швидкі шахи Фішера) 10+2.
«Team Ukraine» впевнено переграла росіян у всіх трьох дисциплінах і втретє поспіль стала чемпіонкою Світової ліги з кібершахів. Найбільша кіль­кість гравців під час турніру 20 жовтня була в «бліці» – по 329 від кожної команди, що заразом стало рекордом Світової ліги.
– У попередніх змаганнях ми Вас вітали із першістю в особистому заліку. Як зіграли тепер?
– Набравши 43 очки, посів почесне 5 місце в українській збірній та сьоме серед усіх учасників турніру. Вважаю це непоганим результатом, тим більше, що смак перемог 2019-го мені вже довелося відчути, і не тільки у шахах. Зокрема, я вже двічі цього року пробіг півмарафон. Чим не перемога над собою?
– А скільки гравців грали за збірну України з кібершахів?
– У турнірі, який тривав більше як півроку, з української команди взяли участь 509 гравців (загалом у команді понад 2300 гравців), які змагалися і в особистому заліку. Найбільше очок нашій збірній приніс міжнародний майстер Олексій Палеха – 49 із 60.
Велика подяка провідним шахістам країни, які відповідально поставили­-ся до змагань. Серед найтитулованіших гравців честь країни відстоювали Олександр Зубов, Павло Ельянов, Михайло Олексієнко, Ельдар Гасанов, Володимир Охотник, Євген Шарапов, Наталя Жукова, Ольга Бабій, Євгенія Долуханова, Анна Зозуля.
Вважаю, що такі інтернет-змагання є важливими для популяризації шахів в Україні, адже житель будь-якого міс­та чи селища може зіграти в одній команді з провідними спортсменами та чемпіонами, маючи для цього лише доступ до інтернету. Загалом портал Chess.com, на якому відбуваються матчі з кібершахів, на сьогодні відвідують понад 31 мільйон користувачів з усього світу.