Четвер, 25 Квітня 2024 р.
6 Грудня 2019

ШАХОВА ВТРАТА

25 листопада на 84 році життя відійшов у кращий світ відомий шаховий діяч, педагог, тренер, ентузіаст, пропагандист Олег Манжуловський.

Олег Феофанович (на фото у центрі) в червні 2018-го під час візиту до Кам’янця Семена Фінкеля - батька міжнародного гросмейстера із шахів Олександра ФінкеляБагато років чоловік викладав фізику в харчовому та iндустрiальному технiкумах, готував молодих фахівців в інтелектуальній справі, вів шахові гуртки та всеобучі, готував майбутніх чемпіонів до студентських змагань. На базі фізико-математичного гуртожитку К-ПНУ на початку 2000-х завдяки йому діяв шаховий клуб «Каїса».
Під час шахових змагань Олег Феофанович постійно дбав про культурну програму, дозвілля, влаштовував різноманітні конкурси, прогнозування тощо. Збирав фотозгадки із шахового життя. На початку осені він зізнався, що має понад 10 кг фотоальбомів. Маестро не­одноразово був співорганізатором турнірів, з так званих «живих шахів», які проводилися поблизу фортеці.
Ну і, звісно, він завжди багато писав, у то­му чис­лі і в газеті «Подолянин», про улюбле­ну справу:
«Шахи – це частина людського життя, щаслива можливість позмагатися, помислити і створити щось цікаве. Шахіст є артистом, ученим, інженером і, безумовно, командувачем та переможцем. Шахове мистецтво – це вміння читати чужі думки. А щоб осягнути бездонні глибини мислення, варто лише взяти до рук чорно-білу дошку, розкласти на ній фігури і оживити їх у боротьбі».

Дмитро БОЙКО.