Субота, 20 Квітня 2024 р.
19 Червня 2020

НОВИНИ ФУТБОЛУ

 Українська Прем’єр-ліга відновила чемпіонат із футболу наприкінці травня, чемпіонат Хмельницького з футболу стартував із червня, а Преміум-ліга м.Хмельницького з мініфутболу стартувала 14 червня.

Через карантин команди по­винні дотримуватися медичного протоколу. Відповідно до нього, всі учасники мають здати тести, пройти температурний скринінг, виходити на поле, дотримуючись ди­станції, не скупчуватися під трибунами. Одна команда виходить за 5 хв. до початку матчу з відстанню 1,5 м; інша команда – через 1,5 хв. Також діє заборона на контакти: обій­ми, вітання тощо.
Хмельницька міська федерація футболу була визнана найкращою в Україні. Лауреатів визначали під час ХХІІІ Конгресу української Асоціації футболу, що відбувся у Львові 7 червня.
10 червня на стадіоні «Поділ­ля» відбулася нарада представ­ників команд чемпіонату області з футболу серед ветеранів 40+. З-поміж 8 заявлених команд відсутня кам’янець-подільська «Фортеця». Також не була заявлена серед 18 обласних дружин і коман­да «Фортеця» в Кубку області з футболу.
• ПРАВИЛА ФУТЗАЛУ. Відбулися певні оновлення правил у футзалі. Так, ФІФА затвердило нову редак­цію, що набула чинності з 1 черв­ня 2020 р. Проте незіграні змагання через пандемію можуть бути дограні за старими положеннями.
Відтепер є більше можливостей в організаційних проведеннях під місцеву інфраструктуру. Жіночий футзал уже не розглядається як окрема категорія, а має такий же статус, як і чоловічий. Нові пра­-вила пропонують асоціаціям численні гнучкі варіанти проведення змагань за участі молоді, ветеранів, гравців з обмеженими мож­ливостями. Наприклад, розмір воріт, розміри поля, тип м’яча, час гри, вкидання м’яча воротарем можуть бути відрегульовані від­повідно до місцевих обставин і потреб, що сприятиме креативності у футзалі та технічному розвитку гравців.
Спостерігається адаптація футбольних правил. Кількість ударів під час серії пенальті збільшилась із трьох до п’яти. Голкіперам дозволено торкатися або перебувати на лінії воріт частиною однієї ноги (такий пункт з’явився і у великому футболі від 1 червня 2019 р.). Кожного, хто перешкоджає виконанню пенальті або штрафних ударів, навіть якщо він не порушує дистанції 5 метрів, слід попереджати. Арбіт­ри можуть застосовувати дії до офіційних представників команд, що поводяться неналежним чином. Як і у футболі, м’яч вважається введеним у гру, коли воротар відпускає й вільно рухає його. Суперники можуть входити до штрафного майданчика лише після введення м’яча у гру.

ПРАВИЛА ФУТБОЛУ

Також з’явилися і певні зміни у футболі, ухвалені Міжнародною радою футбольних асоціацій.
Ось деякі з головних змін із сезону 20/21:

– Гра рукою. Фіксується, коли м’яч торкається ділянки від нижньої частини пахви до пальців (раніше було на розгляд арбітру і його трактування анатомії).
– Гра рукою в атаці. Якщо ж після торкання руки до взяття воріт або гольового моменту зроблено декілька передач, або м’яч пройшов ще певну дистанцію, то гра рукою не фіксується.
– Посилене покарання голкіпера за повторне торкання м’яча (до торкання м’яча партнером). Раніше призначався лише вільний удар, а тепер додається попередження або видалення.
– Скасовується відкладена жовта картка за зрив перспективної атаки. Але, якщо арбітр збирався показати червону картку (вида­-лити гравця), він при наступній зупинці винесе лише попередження.
– Жовта картка за недотримання дистанції (менше як 4 м) при введенні спірного м’яча в гру (до цього могли отримувати лише за не­дотримання дистанції кутового, штрафного або ауту).
– Жовта картка за будь-який вид порушення зриву перспективної атаки, тобто не тільки за фол, а, для прикладу, за повторне торкання при розіграші.
– Змінено пункт про визначення офсайду в гравця атаки, що знаходиться в положенні поза грою, до якого м’яч потрапив після навмисної гри з боку гравця оборони.
– Розіграш удару від воріт. Якщо воротар пасує м’яча при розіграші, а польовий повертає назад кіперу головою або грудьми, удар має бути повторено.
– Жовта картка не переноситься на серію пенальті. Якщо гравець під час серії 11-метрових ударів отримує другу жовту – він не вилучається.
– Покарання під час пенальті. Тепер при першому порушенні арбітр робить усне зауваження і лише за іншим разом покарає кіпера.
– Заміна м’яча. Тепер, якщо арбітр робить заміну м’яча з дефектом, він буде вводити його в гру спірним м’ячем.
– Штанги та поперечини тепер можуть бути не однієї форми (квадратної, круглої, прямокутної, еліпсоїдної), а їх комбінацією.
Насправді змін у правилах на­багато більше, але вони занадто специфічні для пересічних глядачів.

Підготував Дмитро БОЙКО.