Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
18 Грудня 2020

ФЕРЗЕВИЙ ГАМБІТ І НЕ ТІЛЬКИ!

Шахова кібер-збірна України Team Ukraine протягом трьох років не має рівних у так званій «народній шаховій олімпіаді» найбільшої світової платформи chess.com – Live Chess World League.

У змаганні 40 національних команд українці п’ятий сезон поспіль стають абсолютними чемпіонами. Свіжою перемогою Team Ukraine потішили світ 13 грудня.
– Традиційно головною конкуренткою нашої команди є збірна Росії. В травні цього року команди зійшлися
в суперфіналі Світової ліги у найбільшому шаховому інтернет-матчі в історії людства на 724 дошках, у якому українці розгромили росіян із рахунком 942:506, – коментує капітан української команди Олександр Матлак. – У неділю, 13 грудня, знову відбулося дербі найсильніших інтернет-збірних світу, в якому команда Team Russia прагнула до реваншу за розгромну поразку. Але Team Ukraine знову перемогла в усіх трьох дисциплінах.
У цьому сезоні за нашу команду грали такі відомі гросмейстери, як Наталя Жукова, Захар Єфименко, Юрій Кузубов, Володимир Баклан, Михайло Олексієнко, Олександр Зубов, Михайло Голубєв, Володимир Охотник та інші блискучі майстри. А найбільший внесок у скарбничку української команди у чемпіонському сезоні зробив кандидат у майстри спорту Роман Кіф­люк із Кам’янця-Подільського.
Про участь Романа Миколайовича в турнірах із кібер-шахів «Подолянин» писав уже неодноразово. Але у складі інтернет-збірних беруть участь не тільки титуловані професіонали, але й любителі.
Про свій шлях до складу Team Ukraine нам розповів ще один ка­м’янчанин Микола Семенов.
Микола Пилипович – пенсіонер, працював майстром із ремонту електричного обладнання на цементному заводі та все життя захоплюється шахами.
– У шахи я грав ще зі школи, – розповідає Микола Семенов. – Ця гра була улюбленою і серед чоловіків у моїй сім’ї. Серйозно нею зайнявся, вже працюючи на цементному заводі, де брав участь у цехових турнірах. Також грав у турнірах, які проводив міський шаховий клуб.
Коли вийшов на пенсію, виникла проблема з тим, аби знайти партнера для гри, тому довелося грати на комп’ютері. Але згодом відкрив можливість грати з іншими людьми – через інтернет. Таким чином, вдається змагатися із суперниками різного віку з усіх куточків світу. Це дуже захопливо. 2016 року натрапив на сайт, де є команда Team Ukraine, відтоді не пропускаю можливості зіграти за команду.
– Чим нинішній турнір відрізняється від попередніх?
– Єдина відмінність – те, що наша команда вже є чемпіоном, а це накладає більшу відповідальність, з нами більше рахуються. Ну, і після торішнього розгрому наш головний суперник – Росія – виставив значно менше учасників.
– Миколо Пилиповичу, Ви брали участь у всіх 5 турнірах на chess.com, де українці перемогли?
– Я був членом команди в усіх п’яти турнірах, але через те, що вона дуже велика – на сьогодні 6646 членів, мені не завжди вистачало суперників. Проте я все одно відчуваю причетність до її перемог.