П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Грудня 2020

ПРОДОВЖИТИ ПЕРЕМАГАТИ, НЕЗВАЖАЮЧИ НІ НА ЩО

65-річний Володимир БАБІЙЧУК від народження бореться з тяжкою недугою – дитячим церебральним паралічем. Однак це не заважає йому бути успішним у шахах та мати звання міжнародного майстра.

Своїми успіхами за декілька попередніх років шахіст охоче поділився з читачами нашої газети.
– Після того, як 2017 року я став майст­ром Міжнародної федерації заочних шахів (ICCF), життя кардинально змінилося. Тепер щотижня мені надходять 2-3 запрошення на участь у турнірах із заочних шахів. Завжди обирав лише ті, які потрібні для професійного росту, щоб набрати найвищий рейтинг. Протягом 4-х років зіграв у 7-ми турнірах майстрів ICCF, – розповідає Володимир Михайлович.
І насправді, перелік змагань досить солідний, а місця високі. 2018-го кам’янчанин брав участь у відкритому Кубку ICCF – в 1/4 здобув перемогу, а у півфіналі, в умовах високої конкуренції, посів 9 позицію. Торік Володимир Михайлович із результатом 8,5 бала з 12 можливих виявився найкращим на меморіалі Георгія Піріча, представляв нашу державу у чвертьфінальній стадії чемпіонату світу серед ветеранів і, успішно подолавши цей етап, змагається у півфінальному турнірі, будучи єдиним представником України.
У році теперішньому пандемія коронавірусу сплутала карти майже всім людям, але не гравцям у заочні шахи. Наразі Володимир Бабійчук виступає в міжнародному турнірі, присвяченому боротьбі з COVID-19, який має благодійний характер – усі гроші з призового фонду підуть на допомогу постраждалим від коронавірусу. Володимир Михайлович уже кваліфікувався до фіналу, де наступ­ного року позмагаються близько сотні учасників.
– На сьогодні граю в рекордному для Федерації ICCF матчі, де найкращі шахісти Європи та світу виборюють перемогу на 480 дошках. Три тижні тому мене включили до збірної України на матч «Україна-Світ», присвячений 60-річчю українських заочних шахів. А 13 грудня надійшло запрошення на турнір, присвячений 70-річчю ICCF. Уже нині мене запрошують на першості, які розпочнуться 2022 року. Беручи участь у змаганнях, я зрозумів, наскільки важливими є виступи у першостях такого рівня, адже це дарує нові враження, – каже Володимир Михайлович.
Володимир Бабійчук уже багато разів продемонстрував світу свій талант, а людям з обмеженими можливостями – приклад, що успішне життя можливе і з важкою хворобою.

Олександр ЩЕРБАТИХ.