П'ятница, 29 Березня 2024 р.
5 Лютого 2021

ІЗ БРАКОМ ДОСВІДУ, АЛЕ ВІРОЮ У ПРОГРЕС

Цьогоріч дунаєвецький «Епіцентр» влаштував своєрідний злам системи в українському футболі. У той час, коли більшість відчула безліч проблем, пов’язаних із пандемією, дунаївчани провели найкращий рік у своїй історії. До речі, ворота дунаївчан захищав кам’янчанин Сергій Чернобай. Навесні команда здобула срібло аматорського чемпіонату України, восени отримала професійний статус та дебютувала у другій лізі, а в грудні опинилася серед претендентів на підвищення у класі. Враженнями від виступів колективу та планами на майбутнє з читачами «Подолянина» поділився головний тренер «Епіцентру» Ігор Бадло.

Iгор Бадло– Ігорю Климентійовичу, як Ви оцінюєте першу час­тину сезону?

– У клубі багато гравців починали свій шлях із чемпіонату області або з аматорської ліги України, тому, звичайно, перед професійними виступами ми доповнили команду кваліфікованішими гравцями. Адже з людьми, які пройшли футбольну школу гри на серйозному рівні, досить легко проводити тренування та прогресувати. Однак завжди важко дебютувати в будь-якій лізі, тому я думаю: як для новачків професійного футболу – результат дуже непоганий.

– Уже на початку осені був матч третього раунду Кубка України, де «Епіцентр» міг обійти «Агробізнес» (м.Волочиськ) – команду, що очо­лює першу лігу. Це ознака того, що команда готова до підвищення?

– Окремо ця гра не є таким показником. Я не можу сказати, що ми готові до участі в першій лізі, а лише те, що можемо дати бій будь-кому з вищого дивізіону. У грі з «Агро­бізнесом» наші футболісти були емоційно дуже добре налаштовані – на полі була команда, яка не збиралася програвати іменитішому супернику, але не вистачило досвіду. Ми не використали декілька хороших моментів, коли ра­хунок був 1:1, а під завісу зустрічі при­пустилися низки помилок, що дозволило супернику виграти. Наразі стабільно виступати в розіграші першої ліги протягом усього сезону колектив ще не готовий, потрібно додавати в досвіді та зіграності.
Насамперед треба покращувати гру в обороні. Ми забиваємо в кожній грі, але пропускаємо забагато м’ячів. Усі старалися, нікого не можна звинувачувати, проте були наявні елементарні тактичні та позиційні помилки. Це означає, що команда нова на цьому рівні, та не все виходить. Проте налаштовані працювати і йти далі.

– Але ж команда грає з 5 захисниками і має другу найкращу оборону в лізі…

– Усе правильно. Однак, попри численну лінію захисту, ми граємо в атакувальний футбол, тому наші крайні оборонці часто беруть участь у нападі. Можливо, не вистачило досвіду при перебудові гри команди.

– Що ж потрібно зробити, аби піднятися в класі та ста­ти там конкурентоздат­ними?

– Потрібно підсилюватися кадрово, проте виконавці, які наразі є у команді, також будуть додавати і тактично, і в досвіді. У футболі не все виходить одразу. Однозначно, якщо «привезти» футболістів із великим досвідом, які вже є тактично підкованими, результат пришвидшить­­ся. У будь-якому варіанті нам потрібно більше часу і більше праці.

– У команді вже є один бразилець. Як в «Епіцентрі» з’явився Барбоза да Сілва?

– Після того, як його агенти привезли в Україну, Барбоза грав у Чорткові у чемпіонаті Тернопільської області. Уже тоді ми його помітили та хотіли підписати контракт, але пів­захисник опинився в «Агро­бізнесі». Коли у Волочиську змінився тренерський штаб, віддали перевагу своїм вихованцям, і Барбоза перейшов до нас.

– Повернемося до роботи над удосконаленням гри. Як виглядатиме під­готовка команди до другої частини сезону?

– Плануємо два навчально-тренувальні збори. Перший – в Україні, другий – у Ту­реччині. Хоча це будуть солідні фінансові витрати для клубу другої ліги, але для руху вперед буде дуже корисним поїхати саме туди, де для команди відкриєть­ся чудова можливість про­вести багато хороших товариських ігор із сильними суперниками, переглянути новачків та перевірити своїх гравців. А після повернення додому проведемо тижневий цикл підготовки до першої гри року.
Застосуємо комплексний підхід у тренувальному процесі, тому що концентрація на роботі з м’ячем без фізичної підготовки і навпаки не дасть результату. Також потрібно приділити увагу тактиці. Лише комплексом цих елементів можна досягти високих результатів. Будемо працювати, рівнятися на сильніші команди та розвиватися.

Олександр ЩЕРБАТИХ.