П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
30 Липня 2021

НЕ ЛИШЕ БІЛОДІД

Літні Олімпійські ігри, які стартували 23 липня, стрімко набирають обертів. У минулому номері ми писали, що до Японії вирушили і спортсмени, дотичні до Кам’янця-Подільського, – студенти і випускники К-ПНУ ім.Огієн­ка та ті, хто готувався до змагань у нашому місті. Тож настала пора ді­знатись, як вони там виступають, тим паче, що вже маємо одну медалістку.

Гарний настрій у перший день змагань нам забезпечила студентка факультету фізичної куль­тури К-ПНУ Дар’я БІЛОДІД, адже саме вона розпочала медаль­-
ний лік серед українських олімпійців. У ваговій категорії 48 кг 20-річна дзюдоїстка стала брон­зовою призеркою.
Iще один студент – дзюдоїст Артем ЛЕСЮК – теж був близький до медалі у перший день ігор. Він здолав двох суперників і дістався до 1/4 фіналу, де поступився, а потім програв і в турнірі за бронзу.
Гірші справи у випускників вишу. Представник команди дзюдоїстів Георгій ЗАНТАРАЯ покинув турнір за підсумками другого кола. За словами тренера збірної України Віталія ДУБ­РОВИ, це, скоріш за все, останні великі змагання у ка­р’єрі 33-річного спортсмена. В стрільбі з пневматичної гвинтівки із 10 м срібний призер минулої Олім­піади Сергій КУЛІШ став 29-м у кваліфікації. Після виступу спортс­мен зазначив, що мав проблеми зі зброєю під час змагань. Утім він іще матиме мож­ливість «на­стріляти» собі медаль 2 серпня у змаганнях із трьох положень з дистанції 50 м.
А от бронзовий призер Лондону-2012 Ігор РАДІВІЛОВ уже точно залишився без нагород.
У коронному для себе опор­ному стрибку лідер поточної збірної України припустився прикрої помилки під час ви­конання одного з двох стрибків і фінішував лише 10-м (у фінал виходять 8 найкращих). У вправі на кільцях україн­сь­кий гімнаст теж не зміг подолати кваліфікацію. Найкращий результат нашому випуск­нику вдалося продемонструвати у командних змаганнях, де Україна опинилася на 7-й по­зиції.
28 липня виступав ще один студент К-ПНУ – дзюдоїст Ке­джау НЬЯБАЛІ. Після перемоги у першій сутичці нашому спорт­с­мену дістався суперник із Уз­бекистану Давлат Бобонов. На жаль, поєдинок завершився дещо скандально і не на користь українця. Вже на другій хвилині судді дисква­ліфікували Кеджау за неправильний прийом на лікоть, із чим дзюдоїст зовсім не погодився.
– Не вважаю, що зробив якусь помилку. Він просто закричав, що я йому робив больовий зі стійки.
І, здається, це вплинуло на суддів. Але я не робив нічого такого, тільки звичайний підхват, ніякого «залому» на лікоть. Не згоден із рішенням арбітрів. Так закінчувати змаган­-ня… Плакати будемо вдома, вже все, – пояснював журналістам «Суспільного» Ньябалі.
Проте попереду ще більшість видів та ігрових днів, тож шанси на нагороди у спортсменів чималі.
Поки наші атлети змагаються за найвищі досягнення, спортивна родина Кам’янця-Подільського висловлює свою підтримку з України. У день відкриття Олімпіади на стадіоні К-ПНУ було здійснено підняття Державного прапора України та стяга НОК (на фото). До заходу долучились Ігор МУСІЄНКО та Михайло КОХАН, які відстоюватимуть честь України в Токіо, коли там розпочнеться легкоатлетична програма.

Олександр ЩЕРБАТИХ.