Субота, 20 Квітня 2024 р.
13 Серпня 2021

55 – ЧАС МОЛОДОСТІ ТА НАДІЙ!


15 серпня «Поділля-мотор» та «Колос» (Нові Санжари) зійдуться на мотобольному стадіоні в матчі, що відкриє для наших майстрів м’яча та «залізного коня» друге коло чемпіонату України. Зустріч буде ще й святковою, адже за день до неї мотобол у Кам’янці-Подільському відзначить 55-річний ювілей.

ПРОГРЕС НОВОГО ПОКОЛІННЯ

Перед грою відбудуться святкові урочистості. Але найголовніше, що цього разу команда підходить до поєдинку в статусі фаворита, оскільки суперника із Нових Санжар ми цьогоріч уже перемагали на виїзді, а в заключному матчі першого кола «Поділля-мотор» зумів не програти чинному чемпіону «Ниві» (с.Вишняки) – 1:1 (виграли чемпіонат 2019 року, 2020-го сезон було скасовано у зв’язку з карантином).
Ці успіхи дозволили кам’янецьким мотоболістам уперше за довгий час посісти четверту сходинку в таблиці. Тож до 55-річчя мотоболу в місті підходимо в доброму гуморі.
Про те, який стан справ у клубу перед святом і продовженням чемпіонату, нам розповів президент «Поділля-мотор» Павло ВИДЛАЦЬКИЙ.

– Павле Анатолійовичу, команда вперше за довгий час демонструє непогані результати. Це показник прогресу?
– Вважаю, що так. Усе ж майстерність гравців росте від гри до гри.

– Чи варто вже очікувати стабільних виступів?
– Наразі про стабільність говорити зарано, можна лише тоді, коли перемога стає буденністю. Все ж наша команда ще молода, але «поле рівне, м’яч круглий». Прогрес є, це видно. Тож наполегливо готуємося до ігор.

– В якому стані нині перебуває техніка?
– Засновник благодійного фонду «МіСт» Дмитро Савенко придбав уже шість мотоциклів, придатних для конкурентної гри в мотобол. Ще є декілька старих екземплярів, готових до виїзду на поле.

– Чи передбачене залучення легіонерів?
– Ні, наразі не плануємо. Команда орієнтується на кам’янчан і жителів району. Оскільки, як свідчить практика, на легіонерах далеко не «виїдеш». Вони є лише тоді, коли є гроші. У нас є молодь. Тренуємо двох 12-річних хлопців, ще одному вихованцю – 14, серед основного складу наймолодшому 18 років. Готуємо нові кадри, вони є, не в такому обсязі, як п’ять років тому, але молодь присутня в команді.

– А як сьогодні виглядає тренувальний процес?
– По два тренування на тиждень.

– Неодноразово точилися розмови про необхідність додаткових спонсорів. Як із цим тепер справи?
– Співпрацюємо із владою. Вона в міру сил допомагає. Цьогоріч забезпечили автобус для команди на гостьові матчі. Підготовку мотобольного стадіону теж на себе бере влада. Але, звичайно, основну допомогу надає благодійний фонд «МіСт» ім.Михайла Савенка і особисто його засновник Дмитро Савенко, а ось про те, що ще хтось із бізнесменів хоче долучитися до гарної справи підтримки мотоболу, в мене інформації немає. Ми ж відкриті для всіх, хто хоче допомогти.

– Яке завдання на друге коло чемпіонату?
– Ми реально дивимося на речі. Багато гравців чемпіонату України грають довше, ніж наші хлопці прожили. Це відіграє роль. Але завдання завжди однакове – зіграти якнайкраще та, за можливості, перемогти.

ПАМ’ЯТАЄМО НАШУ ІСТОРІЮ

Президент БФ «МіСт» Сергій Ісаєнко, телеведуча Леся Нікітюк, Павло Відлацький. 2019 р.14 серпня 1966 р. відбулася товариська зустріч між кам’янецьким і хмельницьким мотоклубами (перемогли хмельничани – 4:2), яка й поклала початок славетної мотобольної історії нашого міста.
Напередодні свята пригадаємо головні віхи розвитку цієї захопливої гри, яка в багатьох асоціюється з візитівкою міста:
1970 р. в Спартакіаді України команда з Кам’янця-Подільсь­кого посіла 15-те місце;
1979 р. кам’янецьку мотобольну команду під свою опіку взяла автошкола ДТСААФ. Під назвою «Поділля» вона взяла участь у чемпіонаті УРСР. Команду очолив тренер Валерій Дідук. Цього ж року до Кам’янця запросили Володимира Дани­ляка, котрий став лідером і головним голеадором команди;
1980 р. «Поділля» стало чемпіоном УРСР;
1981 р. чемпіон СРСР серед команд першої ліги і переможець Всесоюзного турніру «Кубок Юрія Гагаріна»;
У 1982-1991 рр. «Поділля» виступає в еліті радянського мо­тоболу – Вищій лізі чемпіонату СРСР (у зв’язку з цим, 1982 р. звели нинішній мотобольний стадіон). Найкращий результат – V місце в сезоні 1990 р. Володар Кубка УРСР 1987 р. У 1983-84 рр. команда виступала під назвою «Трудові резерви».
У чемпіонатах СРСР провідними гравцями кам’янецької команди були Сергій Горенко, В’ячеслав Дідук, Володимир Даниляк, Леонід Щербина, Андрій Шилов, Володимир Тіт, Сергій Макаренко, Павло Тихун. Тренували команду Валерій Дідук, Анатолій Крупицький, Ігор Іваніцький, Сергій Горенко, Сергій Варлаамов та інші.
Із початку незалежності Украї­ни «Поділля» стає лідером віт­чизняного мотоболу.
У 1992, 1993, 1995, 1996, 1997, 1998 рр. «Поділля» – чем­піон України. У цей час лідерами команди були Сергій Шварчук, Володимир Даниляк, Олександр Ажгиревич, Олександр Волинкін, Сергій Раденко, Олег Ісаєв. Тренували команду брати Валерій і В’ячеслав Дідуки, а також Станіслав Кшемінський;
1992, 1993 рр. – володар Кубка України;
1994 р. – бронзовий призер чемпіонату України;
1996-2000 рр. – команду спон­сорує ВАТ «Адамс», тож вона виступає під назвою «Поділля­Адамс»;
2000 р. – переможець турніру «Кубок дружби» в Німеччині;
2002-07 рр. – через відсутність фінансування команда не виступала у чемпіонаті Украї­ни;
2008 р. – команда відродилася під назвою «Механік» (за назвою підприємства, котре взяло її під свою опіку) і заявилася на участь відразу в двох чемпіонатах – України і Білорусі; володарка Кубка України; ІІ місце в чемпіонаті України; ІІІ місце в чем­піонаті Білорусі. Володимир Даниляк – граючий тренер;
2009 р. – ІІІ місце у чемпіонатах України і Білорусі;
2010-2012 рр. – команда повернулася до назви «Поділля» та, незважаючи на матеріальну скруту, змагалася в чемпіонаті України;
2013 р. – через відсутність фінансування команда припиняє участь у першості країни.
Наприкінці 2013 р. «Поділля» наново відроджується завдя­ки тому, що надійне плече підставив киянин із кам’янецьким корінням Дмитро Савенко та створений ним Благодійний фонд «МіСт» ім.Михайла Савенка. Омо­лоджується склад, команда відновлює виступи в чемпіонаті України.
Але процес відродження команди не був легким. Ще до поновлення участі в національній першості клуб покинула більшість колишніх гравців, а такі визнані майстри, як Володимир Даниляк та Віталій П’янов, відійшли від справ трохи пізніше. За справу взялася молодь, яка була ще не досвідчена та не готова до серйозних звершень, а «залізні коні» були застарі для матчів на рівні чемпіонату Украї­ни. Почався затяжний період поразок.
Проте прогрес усе ж був. Команда налагодила систематичний тренувальний процес, саме завдяки Дмитру Савенку почав оновлюватися парк мотоциклів, за команду грала одна з двох мотоболісток світу Діана Дмитришина (наразі завершила виступи), а у 2014 та 2019 роках до Кам’янця приїжджав розіграш Кубка України, співорганізатором яких був БФ «МіСт» ім.Михайла Савенка.

Олександр ЩЕРБАТИХ.