П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
10 Вересня 2021

СВЯТО У ДВОРІ

26 серпня у військовому міс­течку відбулося відкриття дворового спортивного майданчика «Спортландія», після чого було проведено спартакіаду серед підліткових клубів за місцем проживання в трьох видах спорту.

Трохи історії. 40 років тому Міністерство ЖКГ при ЖЕКах ввело посади педагогів-організаторів зі спортивно-масової та виховної роботи. До їхніх обов’язків входило проводити спартакіаду «Юність», контролювати справність дитячого обладнання, створювати майданчики для ігор, заливати їх узимку під ковзанки. Піз­ніше надійшла нова вимога – відкривати кімнати школяра, де б діти могли грати у шахи, теніс, розвиватися в гуртках «Умілі руки», проводити дозвілля під наглядом педагога-організатора.
1980 року відділ молоді запросив мене на посаду старшого педагога-­організатора міськжитлоуправління для організації та будівництва таких майданчиків, пошуку цокольних приміщень для розміщення дитячих клубів. Так у центрі міста з’явилися три клуби: «Тура» – шахи, теніс; «Ровесник» – теніс, шахи, тренажери, гирі; «Сатурн» – турніри з шахів, теніс, також практику при клубі проходили студенти (проводили заняття з боксу, боротьби, туризму). Клуб «Сатурн» мав свій вокальний ансамбль. Хокейні коробки були з освітленням.
Минуло 20 років, як педагоги-організатори перейшли у штатний розпис відділу спорту. На жаль, сьогодні в місті не проводяться спартакіади «Юність», не заливаються ковзанки тощо.
Недавно, до святкування 30-ї річниці Незалежності України, побудовано і відкрито спортивний майданчик у військовому містечку. На свято було запрошено міського голову Михайла Посітка та депутатів. Після урочистостей голова міської громади зіграв із чемпіонами в настільний теніс. Центр дитячої та юнацької творчості організував художню самодіяльність, дівчата заспівали українських пісень, представили розважальну програму для дітей. На високому рівні був і відділ молоді та спорту, який нагородив чемпіонів спартакіади грамотами і медалями, а команді-переможниці вручив кубок-красень.

Призерами спартакіади стали:
Шашки: I – Денис Яворський («Спортландія»), II – Ксенія Чумагіна «(Спортландія»), III – Богдан Єршов («Говерла»).
Бадмінтон: I – Артем Шпакоїд («Спортландія»), II – Андрій Федоров («Водограй»), III – Дмитро Івах («Спортландія»).
Настільний теніс: I – Андрій Федоров («Водограй»), II – Дмитро Івах («Спортландія»), III – Софія Мельничук («Водограй»).
Кубок виграла команда «Спортландія». Переможці тепер споді­ваються, що міська рада підтримає їх і рішення будинкового комітету про створення свого клубу на території військового містечка.

Анатолій ДУБОВИЙ.