П'ятница, 29 Березня 2024 р.
4 Лютого 2022

І ЗНОВУ ОЛІМПІАДА!

Сьогодні, о 14.00 за Києвом, розпочнеться церемонія відкриття XXIV зимової Олімпіади. Олімпійський вогонь і цього разу залишиться в Азії, адже спортивне свято приймає китайський Пекін. До Піднебесної вирушили 45 українських атлетів, які змагатимуться в 12 видах спорту. Цього разу наше представництво більше, ніж у двох по­передніх «білих» іграх.

Випускник К-ПНУ ім.Івана Огієнка Олександр Окіпнюк - учасник зимової ОлімпіадиУтретє за часів незалежності «свою» людину серед олімпійців матиме Кам’янець-Подільський. 1992-го (у складі Об’єднаної команди СНД) і 1994 р. із найкращими бобслеїстами світу змагався наш земляк Олександр БОРТЮК. Тепер настала черга Олександра ОКІПНЮКА, який недавно завершив навчання на факультеті фізичного виховання К-ПНУ ім.Івана Огієнка, а тепер боротиметься за медаль у фрістайлі (лижна акробатика). У сезоні 19/20 спортсмен відзначався перемогою на етапі Кубка Європи, а в лютому минулого року потрапив до суперфіналу етапу Кубка світу в американському Дір-­Веллі. Там український фрістайліст посів 6 позицію.
Атлет розповів, що підготов­ку до головного змагання чотириріччя збірна України проходила у США. Також спортсмен поділився з читачами «Подолянина» першими враженнями від перебування в олімпійському селищі:
– До Китаю вирушили з Америки, тому дорога тривала майже дві доби. Шлях розпочали перельотом із Солт-Лейк-Сіті до Сан-­Франциско, потім – до Стамбулу, і лиш тоді – до Пекіну, – розповідає Олександр Окіпнюк. – Мешкаємо по дві людини в хороших номерах.
Так, є суворі ковідні обмеження, ПЛР-тести здаємо щоранку. Проте дивлюся на все із зацікавленням, бо це ж моя перша Олімпіада. До стартів матимемо декілька офіційних тренувань, і перше з них – 7 лютого. Тому олімпійський трамплін ще не випробували.

НА КОГО ПОКЛАДАЄМО НАДІЇ?

Традиційно маємо спортсменів, на яких сподіваємося дещо більше. Чотири роки тому українська збірна здо­була єдину нагороду саме у змаганнях із лижної акроба­тики. Чемпіоном став Олександр Абраменко з Миколаєва. Наразі 33-річний спортсмен усе ще залишається в строю. 2019-го він демонстрував «срібний» виступ у чемпіонаті світу та досі входить до кола претендентів на потрап­ляння у призери. Схожі очікування покладаємо на моло­де покоління українського фрістайлу: 20-річного Дмит­ра Котовського та 23-річного Олександра Окіпнюка. Оби­два спортсмени неоднора­зово потрапляли у фінали найпрестижніших змагань. Схожими позиціями можуть похизуватись і українські дів­чата: хмельничанка Ольга Полюк та Анастасія Новосад із Рівного.
Сподіваємося і на команду з біатлону. До Пекіну вирушили три чемпіонки Сочі-2014: Юлія Джима, Олена Білосюк (на жаль, наразі у спортсмен­ки вияв­лено COVID-19) та Валентина Семеренко, для якої це п’ята участь у головному зимовому старті. Крім українки, схожим відзначалися ли­ше 4 біатлоністки (три з них стартували на іграх 5 разів, а молдаванка Єва Тофалві – 6).
Змагатиметься на біатлонних трасах також і чемпіон світу-2019 Дмитро Підручний.

ЩО ПІДГОТУВАЛИ ОРГАНІЗАТОРИ?

Як торік у Токіо, так і тепер у Пекіні організація дійства відбувається за суворим ковід-­протоколом. Олімпійське селище створено за концепцією «біозахисної бульбашки», яка передбачає ізоляцію всіх учас­ників ігор від зовнішнього світу. Контакт з іншими людьми буде мінімізовано навіть у ресторані для олімпійців. Їжу їм готуватимуть та роздаватимуть роботи, а невелика кількість живого персоналу лише контролюватиме процес. Однак у Китаї, на відміну від Японії, організатори розглядають можливість допуску глядачів до спортивних арен. Проте лише місцевих і в обмеженій кількості.
У порівнянні з попередньою зимовою Олімпіадою, ця стане багатшою на кількість вручених медалей. 2018-го розіграли 102 комплекти нагород, тепер планують 109. До олімпійської програми додали змішані командні змагання у чотирьох видах: лижній акробатиці, стрибках на лижах із трампліна, сноуборд-кросі та шорт-треку. Також уперше на іграх відбудуться жіночі одиночні змагання з бобслею та в дисципліні біг-ейр (фрістайл).

ДЕ І КОЛИ ДИВИТИСЯ?

Як і минулого літа, олімпійські баталії в Україні транслюватиме «Суспільне», починаючи з офіційної церемонії відкриття (4 лютого, 13.55). Також українці зможуть поба­чити змагання в етері каналу «Euro­sport», який є доступним у нашій країні на різних цифрових платформах. Спортивні події по­казуватимуть з 3.00 до 17.00 за Києвом, адже Пекін перебуває попереду української столиці на 6 часових поясів.
Кваліфікація у чоловічій лиж­ній акробатиці, де зма­гатиметься Олександр Окіпнюк, розпочнеться 15 люто­го, о 13.00 за нашим часом. Спортсмен може з’явитися на Олімпіаді й раніше, 10 лютого, о 13.00, коли відбудуться змішані командні змагання. Але склад української команди тренерський штаб визначить дещо пізніше.

Олександр ЩЕРБАТИХ.