П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
10 Червня 2022

ПЕРЕМОГИ ЦІНОЮ ВЛАСНИХ ЗУСИЛЬ І КОШТІВ

Багатомільйонні збори з платних транс­ляцій, переповнені арени та спонсори, готові видати атлету контракт із великою кількістю нулів, – усе це не про ветеранські змагання. Але хто ж сказав, що там менше боротьби та азарту.

Серед успішних старожилів у спорті є й бігун із Кам’янця-Подільського Михайло МОСПАН, який у середині минулого місяця вирушив на чемпіонат Європи серед ветеранів із бігу поза стадіоном, що проводився в італійському місті Гроссето і зібрав понад 2000 учасників із 30 країн континенту. У тому числі й українців, які без нагород не залишилися. Але зіткнулися з додатковими труднощами. Насамперед матеріальними.
– У ветеранів немає фінансу­вання й призових. Крім того, задля можливості виступити потрібно заплатити організаційний внесок.
У Італії він був 130 євро на кожен вид змагань. А також дорога туди, – розповідає бігун.
Попри це кам’янчанин повернувся додому одразу з двома нагородами в командних забігах на 5 та 10 км. Обидві медалі мали срібний гатунок та були здобуті у віковій категорії 60-64 років.
Проте після повернення додому спортсмен замислився над продажем однієї з них. Усе заради поїздки на ветерансь­кий чем­піонат світу з легкої атлетики, який відбудеться 29 черв­ня – 10 липня у фінському Там­пере. Аби туди дістатися, потрібно подолати логістично нелегкий шлях:
– Спочатку потрібно поїхати до Варшави, потім сісти на літак до Гельсінкі, а від столиці подолати ще майже 200 км. Це все коштує грошей. А ще й організатори виставили немаленький рахунок за проживання. На команду з 5 людей – 63000 грн за 10 днів. Тому шукаю хоч тисячу доларів, аби виступ став можливим.
Легкоатлет налаштований на гарний результат у Фінляндії та планує випробувати власні сили на трьох дистанціях: 1500 м, 8 та 5 км.
Також пан Михайло пояснює, що від України на світову першість їдуть не більше як 10 учасників. І якщо хтось зі спортсменів не зможе захистити честь, то наше представництво в «країні тисячі озер» автоматично скоротиться. Адже реєстрація на змагання за­вершилася ще два мі­сяці тому. Проте він не засму­чується:
– Банк схвалив мені кредит. А навіть якщо так не вийде, то дві медалі з європейської першості – теж хороший результат.

Охочі придбати «срібло» чемпіонату Європи можуть зателефонувати спортсмену: 067-223-4816. А охочі допомогти фінансово – перерахувати будь-яку суму за номером банківської карти: 4149499144594213 (Мос­пан Михайло Григорович).

Олександр ЩЕРБАТИХ.