Четвер, 28 Березня 2024 р.
3 Грудня 2010

НЕ РОБИТИ ДЛЯ НИХ БЕЗ НИХ

30 листопада у міськвиконкомі проходив круглий стіл, приурочений Міжнародному дню інвалідів30 листопада у міськвиконкомі проходив круглий стіл, приурочений Міжнародному дню інвалідів, організований міським управлінням праці та соцзахисту населення. Учасниками обговорення були начальник управління праці та соцзахисту населення Надія ПІДСКОЦЬКА, секретар міської ради Василь СЕНЮК, заступник міського голови Василь СУКАЧ, керуюча справами міськвиконкому Валентина СТЕЛЬМАХ, голова постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я та соцзахисту населення Ігор ВОЙТЕНКО, інші представники медичної та соціальної галузей, а також громадських організацій міста.

– На сьогодні в нашому місті налічується 8240 інвалідів, з них від 18-ти до 35-ти років – 1270, інвалідів загального захворювання – 5380, інвалідів з дитинства – 1804, – повідомила Надія ПІДСКОЦЬКА. – На жаль, з кожним роком кількість осіб з особливими потребами збільшується. Суспільство намагається дбати про такі категорії громадян. Вони отримують фінансування з Держбюджету у вигляді пенсій і допомог. Також міський бюджет фінансує заходи, передбачені Програмою «Милосердя» на 2007-2010 роки, Програмою створення вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів інфра-структури міста на 2008-2010 роки та Програмою «Газ – малозабезпеченим».

Надія Костянтинівна зазначила, що за кошти міського бюджету ветерани війни, пенсіонери та інваліди міста користуються пільгами та безкоштовними послугами, зокрема, оплата житлово-комунальних послуг здійснюється на 50 відсотків для інвалідів I групи, в яких місячний розмір пенсії та державної допомоги не перевищує двох прожиткових мінімумів. Інваліди, в оселях яких відсутні зручності, мають пільги на послуги міської лазні. За окремим положенням, скасовуються борги за житлово-комунальні послуги малозабезпеченим громадянам і громадським організаціям, у тому числі окремим інвалідам. 

Цього року матеріальну допомогу з міського та обласного бюджетів отримали 356 інвалідів. Також успішно працює програма «Газ – малозабезпеченим». Лише за цей рік 47-м інвалідам замінено газові прилади. 

У місті створено безперешкодний доступ інвалідів до органів виконавчої влади, закладів охорони здоров’я, більшості закладів освіти та соціального захисту населення. В кожному мікрорайоні міста для осіб з обмеженими фізичними можливостями забезпечено доступність не менше як до одного об’єкта торгівлі, побуту та аптек. Проведено інвентаризацію будинків і квартир, в яких проживають інваліди-візочники. 

Управлінням ЖКГ підготовлено план, який передбачає створення доступу до 52-х під’їздів, де проживають 53 інваліди. 

Для виконання такого плану необхідні 100 тис.грн., яких не було передбачено міським бюджетом на цей рік, але Надія Костянтинівна сподівається, що при плануванні бюджету наступного року певну суму передбачено таки буде. Цього року отримали фінансування через міський конкурс програм і проектів у розмірі 

47 тис.грн. 6 громадських організацій інвалідів. Міська влада пішла назустріч тим, хто має художні здібності, та виділила для них у містечку майстрів, що в Старому місті, два ларки, де вони реалізовують сувеніри, виготовлені власноруч. Сьогодні працює постійно діюча робоча група, яка готує для міської влади нову стратегію розвитку соціальних послуг і нову комплексну програму «Милосердя».

– Анкетування виявило, що найбільше послугами соціального спрямування користуються люди старшого віку, – констатує Надія Костянтинівна. – Ми були вражені, що молодь до 35-ти років практично не користується послугами соціальних центрів «Надія» і «Довголіття». В анкетах вони за-значають, що їм не вистачає спілкування між собою, що вони хочуть реалізовувати власні здібності. Думаю, що саме в цьому напрямку надалі буде здійснюватися розвиток соціальних послуг. 

Важливою проблемою виявилося працевлаштування інвалідів. Це питання порушили директор міського Центру зайнятості Наталія ПОСТОВА та директор планово-економічного технікуму Віктор ЦОПА. А голова громадської організації УТОС Василь БУРМАН звернув увагу на недостатність, а подекуди й недоцільність світлофорів з озвученням. Він зазначив, що варто було би перед встановленням таких світлофорів порадитися з незрячими людьми. Про дискримінацію інвалідів зі слуху на робочих місцях розповіла голова громадської організації УТОГ Світлана ВЕРГЕЛЕС. Світлана Володимирівна обурена тим, що роботодавці сприймають таких людей, як дешеву робочу силу, яка не може відстояти своїх прав. Також обурює те, що водії маршруток не вважають за обов’язок зупинятися на кожній зупинці, тому інвалідам зі слуху досить важко порозумітися з водієм.

Вислухавши всі проблеми та пропозиції, Валентина СТЕЛЬМАХ пообіцяла, що міська влада обов’язково прислухається до них.