П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Січня 2011

ЦЕРКВА І МЕДИЦИНА ПІДУТЬ ПЛІЧ-О-ПЛІЧ

Вже традиційно у дні Різдвяних свят з благословіння високопреосвященнішого архієпископа Кам’янець-Подільського та Городоцького ФЕОДОРА у Кам’янці-Подільському проходять Різдвяні читання. Цьогорічні, що відбулися 9 січня, були присвячені темі «Православна церква та сучасна медицина: життя, хвороба, смерть, безсмертя». В роботі науково-практичної конференції взяли участь близько трьохсот священиків, медпрацівників, освітян, вірян і представників громадськості.  

З Різдвяними святами учасників урочистого зібрання привітав архієпископ Кам’янець-Подільський і Городоцький ФЕОДОР. 

Від міської влади до присутніх звернувся міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. У своєму виступі Михайло Євстафійович звернув увагу присутніх на користь від проведення таких заходів для широкого загалу. 

– Церква та медицина – різні інституції, але поєднання їхніх зусиль, спрямованих на людину, на її духовний світ, дають неабиякі позитивні результати, – зазначив Михайло Євстафійович.

Учасників конференції також привітали голова райдержадміністрації Михайло ЖЕЛІЗНИК, головний лікар міської лікарні №1 Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ, головний лікар Центральної районної лікарні Яків ЦУГЛЕВИЧ. 

З цікавою доповіддю виступив доктор медичних наук, ієромонах Анатолій БЕРЕСТОВ. Тема, порушена священиком, була присвячена проблемі реабілітації наркозалежних. Нетривіальним був і виступ протоієрея Олексія ДОБОША на тему «Проблема смерті та безсмертя у світлі сучасних досягнень науки та православного віровчення». Історичним діячам, священикам і медикам-першопрохідцям присвятили доповіді оратори з Києва та Вінниці.  

Майже у всіх доповідях червоною стрічкою проходила думка, що лікар – це одна з форм служіння на благо ближнього. І робота лікарів – це не просто робота. Лікарі повинні служити  перш за все людині, бо їхне покликання – це дар Божий. Нам слід повернутися до прадавніх традицій, коли священнослужіння та служіння лікаря на благо ближнього не відокремлювалися одне від одного, а поєднувалися для спасіння людини. 

Створення Синодального відділу УПЦ «Церква та медицина» засвідчує дієве налагодження взаємовідносин і співробітництва між церквою та медициною. Це свідчить про те, що церква, як любляча мати, піклується про своїх чад скрізь. І в медичній сфері зокрема.

Учасники зібрання також мали змогу придбати диски та духовну літературу, збірку доповідей 

науково-практичної конференції «Православна церква та сучасна медицина: життя, хвороба, смерть, безсмертя», а також черговий випуск журналу «Православный взгляд», який видається Кам’янець-Подільським єпархіальним управлінням УПЦ.