Четвер, 18 Квітня 2024 р.
21 Січня 2011

«ДЕЛАЙТЕ ВЗНОСЫ, ГОСПОДА!»

СЛОБОДЯНМинулої осені, незважаючи на деякий скептицизм багатьох кам’янчан, парк за дуже короткий проміжок часу (неповні два місяці) все-таки ожив завдяки ентузіазму справжніх патріотів міста. Дехто навіть говорив, що відродження танцмайданчика – це лише передвиборна акція Партії регіонів і після виборів усе це знову заросте багаторічним мохом. 

Але ідея відродити колишню славу улюбленого місця відпочинку кам’янчан не залишила свого натхненника, депутата міської ради Валерія СЛОБОДЯНА.

СЛОБОДЯН– Відкриття «клєтки» було лише першим кроком, щоб вдихнути свіже повітря у парк, який простояв понад два десятиліття без найменших ознак життя, – каже Валерій Анатолійович. – Відразу хочу згадати тих, хто із самого початку брав участь у відбудові літнього танцмайданчика. Це фірми «Рокор ЛТД» (Олександр КОНЮШЕНКО), «Лiдер» (Валерій СЛОБОДЯН), «Розбуд» (Олександр БРОДОВСЬКИЙ), «Марс Плюс» (Олександр КОНДРАТОВ), готель «Тарас Бульба» (Микола СОСУЛА), ТОВ «Український кристал» (Володимир ЮР’ЄВ), «Електротерм» (Микола МАМЧУР), ЗАТ «Рембудсервіс» (Євгеній ОБОДОВСЬКИЙ), «Нова Будова» (Ігор КОВАЛЬСЬКИЙ), ППВКФ «Будмонтажсервіс» (Олександр ЗАЄЦЬ), «Укрком» (брати МІДЗЯНОВСЬКІ – Віталій, Анатолій і Володимир), «Вiват» (Валерій КАНІЦЬКИЙ). Також хочу згадати добрим словом тодішнього заступника міського голови Олега МАРУНЧАКА. Якби не його бажання пiдтримати цю справу, «клєтка» й досі залишалася у руїнах. Вiн – фахiвець i, головне, патрiот Кам’янця.

На жаль, восени так і не вдалося запустити фонтани. Були лише проведені роботи з пiдведення води та косметичний ремонт басейнів.

Тепер перед нами постало найбільш глобальне питання – розробити Перспективну програму розвитку парку і тоді діяти далі: забезпечити постійне функціонування танцмайданчика, виїзної торгівлі, можливо, побудувати на місці старої більярдної так зване спорт-кафе. Потрібно ж і туалет нормальний звести, і освiтленням зайнятися, бо периметром парку майже всi лiхтарi не працюють, і лавочки відремонтувати, і доріжки заасфальтувати, і відреставрувати, а точніше зробити заново за старими фотографіями, вхiд у парк.

– Валерію Анатолійовичу, які об’єкти потребують першочергової уваги?

– Я вважаю, поки що нiчого нового в парку не потрібно винаходити через брак коштів. Головне – довести до ладу те, що залишилося. Аби люди відчули, що все розпочате буде обов’язково завершено. Потрібно зробити, як на мене, 5 першочергових кроків. Перший – знайти орендаря, який би взявся за цю справу. Далі побудувати туалет, узаконити підведення електроенергії до танцмайданчика, закінчити ремонтні роботи трьох фонтанів і знайти кошти на аудіоапаратуру для «клєтки». Звичайно, все це потребує неабияких коштiв. До прикладу, особисто менi відбудова «клєтки» обійшлася близько 100 тисяч гривень. Здавалося б, навiщо менi це потрібно? Але я завжди себе запитую: якщо не я, то хто ж? Вважаю, що так само має думати будь-який справжній кам’янчанин.

З пропозиціями щодо подальшого облаштування Центрального парку Валерій Анатолійович звернувся до міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, який схвально відреагував на його пропозиції. Тема подальшої долі парку 14 січня стала предметом обговорення на круглому столі за участю міського голови, його першого заступника Григорія ГОРШУНОВА, начальника управління економіки Майї ГУРСЬКОЇ, в.о. головного архітектора Ігоря ПИРІЖКА, начальника управління Держкомзему в місті Віктора КРАВЧУКА, начальника управління комунального майна Сергія ЦУГЕЛЯ, депутатів міськради Валерія СЛОБОДЯНА, Володимира ЮР’ЄВА, Андрія ГАМАЛІЯ та директора КП «Кам’янецький парк» Людмили ДУЖЕВОЇ.

Валерій СЛОБОДЯН ознайомив присутніх зі своїм баченням розвитку парку. А далі присутні приступили до обговорення.

На думку першого заступника міського голови Григорія ГОРШУНОВА, у такій гарній справі навіть гроші не головне, бо були й важчі часи. Після Великої Вітчизняної місто залишилося у гіршому стані, але знайшлися і кошти, і люди, і, головне, бажання відродити рідне місто. Також Григорій Іванович ознайомив присутніх із перспективним планом розвитку всієї паркової зони Смотрицького каньйону на 20-30 років. Виказали своє бачення розвитку парку й Ігор ПИРІЖОК і Володимир ЮР’ЄВ. Зокрема, Володимир Васильович зауважив, що у місті вже вимальовується клас меценатів, які по-справжньому небайдужі до долі парку, і тепер залишається справа за малим – дати відчути кожному кам’янчанину, що його посильний внесок може принести користь спільній справі.

Підсумовуючи заслухане, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ зазначив:

– Центральний парк – це дуже важлива складова. Він – унiкальний. Але його можна зробити найкращим в Українi. І тоді туристи підуть туди натовпом, адже з нього вiдкривається такий чудовий вид на каньйон! Тому ми просто зобов’язані зробити все, аби кам’янчани могли пишатися ним, як пишаються фортецею. 

Михайло Євстафійович дуже схвально сприйняв пропозицію Володимира ЮР’ЄВА та зробив особистий внесок – 5 тисяч гривень. Він дав доручення в.о. головного архітектора Ігорю ПИРІЖКУ в десятиденний термін розробити концепцію розвитку парку на близьку перспективу, директору КП «Комунальний парк» у цей же термін вирішити питання підведення світла. А після чергової сесії міськради міський голова вніс пропозицію зустрітися вдруге. Проте на наступний круглий стіл він запропонував значно розширити коло учасників, запросивши депутатів міськради, підприємців і просто небайдужих кам’янчан, аби заслухати про зроблене та спільними силами вирішити подальші нагальні кроки.  

Що ж, як-то кажуть, усі механізми запущено, залишається лише сподiватися, що і депутати при розподілі бюджету не забудуть про улюблене місце відпочинку кам’янчан.