Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Січня 2011

ШОКОВА ТЕРАПІЯ ДЛЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ ЧИ?..

Інна МІЦИКПро те, що нас із кожним роком стає все менше, знають усі. Проте ще донедавна не всі розуміли, чим це нам загрожує. Населення України старіє такими темпами, що через якийсь десяток років кількість людей похилого віку переважатиме над кількістю працездатного населення, яке вже буде неспроможне утримувати чималу армію пенсіонерів. Виходів два: або врізати пенсії по саме нікуди (а далі вже й так нікуди), або збільшити пенсійний вік, принаймні для жінок. Державні мужі вирішили, що справжня українка спроможна відпрацювати ще одну п’ятирічку на благо держави. На тому й постановили прийняти новий Пенсійний кодекс, затвердження якого планується в лютому. Крім підвищення пенсійного віку, він передбачає ще чимало нововведень, про які необхідно знати, тому що вони торкнуться абсолютного кожного. Чим потішить, а чим засмутить новий Пенсійний кодекс, розповідає заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м.Кам’янець-Подільський, начальник відділу пенсійного забезпечення Інна МІЦИК. 

МУСИМО ЖИТИ ДОВШЕ

– Інно Миколаївно, на Вашу думку, наскільки необхідною є пенсійна реформа та чи обов’язково потрібно було робити такі серйозні зміни?    

– Реформу потрібно проводити, бо з кожним днем дефіцит коштів Пенсійного фонду зростає. 2010 року він становив 26,6 мільярда гривень, або близько 14 відсотків від потреби пенсійних виплат. Його покриття передбачено за рахунок коштів Держбюджету України. 

Для вирішення цього питання дійсно є два шляхи: або зменшувати розмір пенсії, або попросити громадян працювати довше. Обрано другий шлях. Мова йде про підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років. Програмою економічних реформ України на 2010-2014 роки передбачено, що пенсійний вік для чоловіків і жінок має бути вирівняно (поступово, з кроком півроку за рік протягом 10 років), тобто для жінок, які народилися після 1 лютого 1956 р., передбачено поетапне підвищення пенсійного віку.

Законом України про загальнопенсійне державне забезпечення передбачається трирівнева система пенсійного страхування: солідарна, накопичувальна та недержавна. Сьогодні країна живе за солідарною системою, яка полягає в тому, що працездатне населення працює і сплачує внески до Пенсійного фонду. З цих внесків формується бюджет фонду. І вже з нього виплачуються пенсії. На сьогодні в нашому місті на 1,2 працездатного громадянина припадає 1 непрацездатний. Самі бачите, що система розбалансована, тому потрібно шукати вихід. Врешті, порівняно з європейськими країнами, в нас жінки набагато раніше йдуть на пенсію.

– Та, порівняно з тими ж європейськими країнами, в нас тривалість життя набагато менша. Це ніяк не турбує державних мужів?   

– У 2013-2014 роках планується ввести в дію накопичувальну систему пенсійного страхування. Але вона може запрацювати лише в умовах економічної стабільності, коли бюджет Пенсійного фонду буде бездефіцитний. Суть цієї системи полягає в тому, що людина сама собі накопичує кошти (внесок буде нараховуватися безпосередньо на рахунок людини). Розмір страхового внеску на дату впровадження системи складатиме 2 відсотки зарплати з подальшим його щорічним підвищенням на 1 відсоток до 7 відсотків максимум. Участь у ній братимуть громадяни, віком не більше 35 років. Цими коштами людина зможе керувати на власний розсуд: або отримати їх одноразово, або 

отримувати рівними частинами, або залишити у спадок родичам. Тобто в майбутньому людина 

отримуватиме частину пенсії із солідарної системи, а частину – з накопичувальної.

– Який буде граничний вік перебування на державній службі?

– Для чоловіків – 62 роки, для жінок – 60.

ДІСТАНЕТЬСЯ І БІДНОМУ, І ПАНУ  

ШОКОВА ТЕРАПІЯ ДЛЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ ЧИ?..– Проблема безробіття як вчора, так і сьогодні стоїть дуже гостро. А підвищення пенсійного віку – це звуження і так примарних можливостей працевлаштування для молоді. Як держава планує вирішувати це питання?

– На мою думку, поки що недоцільно підвищувати пенсійний вік для жінок. Але тут питання стоїть так: або ми взагалі не виплачуватимемо пенсій через дефіцит, або мусимо чимось жертвувати. А щодо працевлаштування молоді, то це питання не до Пенсійного фонду.

– Чи будуть зміни пенсійного забезпечення для пенсіонерів, які ще працюють?

– Ні. Вони і надалі отримуватимуть стовідсоткову пенсію і зарплату. Роботодавець не матиме права звільнити людину після досягнення нею пенсійного віку, поки вона сама не вирішить залишити роботи.

– Чи передбачається новим кодексом скорочення надвисоких пенсій для особливих категорій населення?

– Планується встановити досить суттєві обмеження для спеціальних пенсій, зокрема, обмежень стосуватиметься встановлення максимального розміру пенсій на рівні 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (на сьогодні це 9 тисяч гривень); зниження максимального відсотка для визначення розміру пенсії, а також виплата спеціальних пенсій при продовженні роботи проводитиметься у розмірі трудової пенсії. Закон не має зворотної дії, тому обмеження пенсій максимальним розміром не стосується тих пенсіонерів, які оформили пенсію до вступу в дію змін до пенсійного законодавства. 

– За яких умов людина матиме право на мінімальний розмір пенсії за віком? Якщо людина, приміром, досягла 60 років, але не має 30 років страхового стажу, то чи отримуватиме вона пенсію?

– Мінімально необхідний страховий стаж для набуття права на пенсію за віком, згідно із законопроектом, складає 15 років. Раніше було достатньо лише 5. За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшуватиметься на один відсоток розміру пенсії, але не більше, ніж на один відсоток прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. Розмір пенсії обчислюється залежно від зарплати і тривалості страхового стажу. Але до страхового стажу враховується служба у військах, час навчання за денною формою до 2004 року, курси підвищення кваліфікації, перекваліфікація, час догляду непрацюючої матері за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Єдине, що погіршує розмір пенсії, – період перебування в Центрі зайнятості. Якщо людина в цей період залучалася до громадських робіт та отримувала заробітну плату, – це плюс. А якщо вона отримувала лише допомогу, то цей період до заробітної плати їй не враховується.

РЕФОРМА ЗНАЙДЕ І ЗА КОРДОНОМ 

– У нас багато людей працює за кордоном. Як вирішуватиметься питання їхнього пенсійного забезпечення?

– Людина має усвідомити, що вона рано чи пізно звернеться до нас по оформлення пенсії. Вже давно є можливість укладати договір з Пенсійним фондом. Будь-яка особа, старша 16 років, може укладати його та добровільно сплачувати внесок, працюючи за кордоном. 

– Але якщо людина працює легально, то вже сплачує податки?

– Вона їх платить тій державі, в якій працює. Набути права на пенсійне забезпечення в Україні, працюючи в іншій державі, можна лише в тому разі, коли між країнами укладено міжнародну угоду. Сьогодні така угода діє з Іспанією. У планах – угоди з Ізраїлем і Португалією. Якщо людина легально працює в іншій країні, вона може отримувати пенсію цієї країни, коли виконає всі умови, передбачені її законодавством. Якщо ж вона планує отримувати  пенсію в нас, то має дотримуватися наших умов: мати мінімум 15 років стажу і бути громадянкою України.

– Інно Миколаївно, щодо сільських жителів. Чи в змозі вони набрати той мінімум у 15 років, коли в селі дуже важко влаштуватися на роботу?

– Я 15 років пропрацювала в районному управлінні Пенсійного фонду і не можу сказати, що в селян немає страхового стажу. Швидше навпаки – в сільських жителів набагато більший стаж, ніж у міських, за рахунок віку. Село старіє. Працездатного населення майже не залишилося. А ті декілька молодих людей, які там проживають, мають роботу. Умови для всіх однакові – чи має людина можливість набути 15 років стажу, чи не має, це обов’язкова умова для отримання пенсії. 

ОДНИМ – ВРІЗАЮТЬ, ІНШИМ – ДОДАЮТЬ 

– Щодо пенсійного забезпечення військовослужбовців будуть зміни?

– Так. Основне – це питання скорочення деяких пільг для того, щоб не було можливості виходу на пенсію у 30-35-річному віці. Військових (пожежників та інших службовців), які мають тривалу вислугу років, жодні зміни не стосуватимуться, і вони отримуватимуть пенсії у тих же розмірах, що і до сьогодні. Цього року передбачається запровадити календарне обчислення вислуги років при визначенні права на пенсію, а також поступово збільшити вислугу років для визначення права на пенсію за вислугу років з 20 до 25 років, обмежити пенсії максимальним розміром у 12 прожиткових мінімумів і зберегти виплати пенсій працюючим військовим пенсіонерам у повному розмірі незалежно від заробітної плати.

– Чи торкнеться пенсійна реформа вчителів, лікарів і працівників культури?

– За наявності 25 років стажу вони, як і раніше, матимуть право отримувати пенсію за вислугу років. Тобто якщо людина пропрацювала в цих сферах 25 років, то вона може оформитися на пенсію незалежно від віку та може її вже отримувати. Коли ж людина не скористалася своїм правом оформитися на пенсію незалежно від віку, а допрацює до досягнення граничного пенсійного віку, то при виході на пенсію вона матиме право отримати 10 розмірів своєї пенсії за умови страхового стажу 30 років – для жінок і 35 – для чоловіків. Ці 10 розмірів не підлягатимуть оподаткуванню та визначатимуться на дату призначення пенсії.

РАХУЄМО ВІД МІЛЕНІУМУ   

– Чи змінено умови визначення заробітку для обчислення пенсій?

– Якщо законопроект вступить у дію без змін, то особа, яка звернеться по призначення пенсії, буде мати право взяти для розрахунку пенсії заробітну плату з 1 липня 2000 року. Тобто це та заробітна плата, яка міститься в системі персоніфікованого обліку. Якщо цей період буде менший 60-ти місяців, людина зможе взяти дані про заробітну плату до 1 липня 2010-го. Але коли цей період більший, то вона такого права не матиме.

– Чи передбачено зміни щодо нарахування єдиного соціального внеску?

– Збільшено максимальну величину, з якої з 1 січня 2011 року визначатиметься єдиний соціальний внесок, з 15 до 17 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Сьогодні сплата внеску із заробітної плати проводиться не з усієї суми. Наприклад, коли людина отримує 20 тисяч гривень, то внесок вона сплачує лише з частини заробітку, яка відповідає 15 прожитковим мінімумам. За новим законопроектом, цей внесок сплачуватимуть уже із 17 прожиткових мінімумів. 

– А чи не буде це стимулювати виплату зарплати «в конвертах»?

– Ні. Кожна людина планує йти на пенсію. А пенсія буде призначатися із заробітної плати, яка є в даних персоніфікованого обліку. Якщо людина частину зарплати отримуватиме нелегально, то в подальшому її розмір пенсії буде низький.

НАРОД ПІДТРИМУЄ, ТА НЕ ВСЕ…                 

– З якої дати планується розпочати нарахування і виплату пенсій за новими правилами?

– Законопроект передбачає підняття пенсійного віку для жінок з 1 лютого 2011 року. А щодо решти нововведень, то вони вступлять у силу, коли закон затвердять у Верховній Раді. Сьогодні ми працюємо у звичайному режимі, призначаємо пенсії за нині діючим законодавством. 

– Відколи йде мова про запровадження нового Пенсійного кодексу, чи не збільшилася кількість звернень громадян, які хочуть терміново оформити пенсії?

– Я не сказала б, що їх стало дуже багато. Значна кількість людей до нас звернулася цього місяця. А загалом у місті мешкає 25643 пенсіонери.

– Чи не відчуваєте ажіотажу стосовно пояснень мешканцям пенсійної реформи?

– Ні. У нас створена робоча група, яку очолює начальник нашого управління Зоя КАЦАП. Туди входжу я та головні спеціалісти управління. Щопонеділка, середи і п’ятниці у міському Центрі зайнятості спілкуємося з людьми передпенсійного віку. Організовували зустріч у міськвиконкомі, в міських поліклініці та лікарні. Провели анкетування, за яким побачили, як люди ставляться до пенсійної реформи. Більшість підтримує обмеження надвисоких пенсій, підняття необхідного страхового стажу від 5 до 15 років і виплати 10 пенсій працівникам 

освіти, культури і закладів охорони здоров’я. Але не підтримує підняття пенсійного віку та страхового стажу до 30-35 років. 

– Яке в нас співвідношення пенсії та мінімального прожиткового мінімуму?

– Прожитковий мінімум для непрацездатних громадян складає 750 гривень. 90 відсотків пенсіонерів у нас отримують пенсію більшу, ніж прожитковий мінімум. Середній розмір пенсії у місті, за станом на 1 січня 2011 року, – 1058 гривень.

– Жінці на 1 лютого 2011 року виповнилося 55 років. Вона має 20 років страхового стажу, але в цей стаж входять догляд за дітьми та онуками. Така людина може оформити пенсію за новим законом?

– Так. У законопроекті сказано, що виплати будуть здійснюватися пропорційно наявному страховому стажу. На сьогодні ми здійснюємо доплату до мінімальної пенсії. До прикладу, якщо за повні 30 років стажу розмір пенсії становив би 1200 гривень, то за 20 – 800, а за 15 – 600 гривень. 

ДАМО БІЛЬШЕ, НІЖ ПРОСИЛИ

– Не секрет, що саме МВФ посприяв пенсійній реформі, але він вимагав лише збільшення пенсійного віку. Ми ж пішли далі. Чи не боляче вдарить по українцях такий пакет нововведень?

– При введені цього законопроекту в дію державі вдасться зекономити близько 1,7 мільярда гривень. Вимоги МВФ насамперед передбачали заходи, спрямовані на зміцнення фінансової системи та забезпечення бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду. Що ж до власної урядової ініціативи, то законопроект додатково передбачає спрощення механізму призначення пенсій, встановлення деяких обмежень, що стосуються пенсійного забезпечення держслужбовців, членів Кабміну та народних депутатів, а також 

окремих обмежень для одержувачів спеціальних пенсій. Деяким людям реформи покращать їхній добробут, а деяким – погіршать. Якщо, наприклад, людина мала високу заробітну плату, а з 2000 року працювала на півставки, то для неї це буде погіршення. А для тих, хто з 2000 року має високі доходи, – покращення. 

– На Вашу думку, що недопрацьовано в новому законопроекті?

– Питання розміру пенсій на сьогодні стоїть досить гостро. Люди в більшості ним незадоволені. При призначенні пенсій застосовується середня заробітна плата за рік по народному господарству, що передує року звернення. Тобто, крім стажу та розміру зарплати, ще застосовується середня, що передує року звернення. А з кожним роком вона зростає. Декілька років тому в нас було 306 гривень, потім – 524, 723, і за 2009 рік – 1650. Коли пенсіонер після призначення пенсії продовжував працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як двадцяти чотирьох місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Тобто не застосовуватиметься середня заробітна плата за рік, що передує року звернення по перерахунок. Якщо пенсіонер оформляв пенсію 2008 року, то середня залишиться за 2007 рік. Це не на користь людині.

– Чи не здається Вам, що майбутні пенсіонери поставлені в невигідні умови порівняно з нинішніми?

– Після прийняття закону раніше призначені пенсії виплачуватимуться у розмірах, які не можуть бути нижчими раніше встановлених. Крім того, нові пенсії призначаються з більш високого показника середньої зарплати і вже на сьогодні перевищують раніше призначені пенсії майже на 70 відсотків.