П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
1 Квітня 2011

БАЗАРНІ ВІЙНИ. МИ НА ЧИЄМУ БОЦІ?

БАЗАРНІ ВІЙНИДбаючи про Старе місто, зводячи зіркові готелі та ресторани, ми зі шкіри пнемося, аби сподобатися європейцям, аби вони приїжджали до нас якомога частіше. І якось зовсім забуваємо, що європейці споглядають і принади міста нового, обличчям якого є ринки. Саме проблеми наших антисанітарних, часто стихійних, без дотримання елементарних норм і правил ринків, впорядкування торгівлі продуктами харчування та заборона торгівлі у невстановлених місцях розглядалися на спільному засіданні координаційних рад з питань контролю за діяльністю ринків і захисту прав споживачів. 

Цікаві фото продемонстрував присутнім заступник начальника управління економіки, начальник відділу торгівлі та захисту прав споживачів Сергій ЦВЯК. Так біля центрального входу в Центральний ринок (КВЗП «Кам’янець-Подільський») продається все, що завгодно, в той час, коли на самому ринку вдосталь вільних торгових місць. Також на ринку багато продуктів продають із землі. Причина: за торгове місце потрібно заплатити 4,50 грн., а за продаж із землі – всього 2 грн. Отож, наше з Вами здоров’я оцінено у 2,50 грн. Багато молочної продукції не проходить санітарної експертизи. Лише за останній час вилучено з продажу 160 кг сметани, яка виявилася фальсифікатом. Директор ринку Микола САВЧУК бідкається, що його контролери не в змозі дати лад із продавцями, які поводять себе дуже зухвало і навіть нахабно. Та хіба ми, потенційні покупці, не сприяємо їхньому нахабству? Економлячи декілька гривень, ми купуємо домашній сир, сметану чи молоко не в молочному павільйоні, а у продуктових рядах, або й за межами ринку, заздалегідь знаючи, що ці продукти не пройшли експертизи. Так званий санітарний понеділок обертається загальною антисанітарією для частини вул.Кня-зів Коріатовичів і пр.Грушевського, по периметру ринку. Пройти в цей день тими місцями майже неможливо. Під ногами – яблука, курячі, кролячі тушки, домашній сир, зелень… Усе це або притрушується пилом і набирається запахів від вихлопних газів, або «красується» у багнюці. Є два варіати вирішення цієї проблеми: або правоохоронцям розігнати непокірних бабусь (але вони, як гриби після дощу, проростуть в іншому місці), або відкрити частину ринку для продажу продуктів. У середу було прийнято рішення, що вже із цього понеділка, з 7.00 до 15.00, частина ринку працюватиме. Відкритим залишилося питання будівництва громадського туалету на території ринку. Микола Олександрович пообіцяв, що як тільки з’являться кошти, його буде побудовано.

Щодо ринку на Черемушках, то до нього було два зауваження. По-перше, підприємці своїм товаром майже перекрили тротуар, тому пішоходи змушені йти по проїжджій частині. А по-друге, люди, які привозять свій товар із сіл, торгують на тротуарах у той час, як за декілька метрів пустують торговельні місця.

На мікрорайоні Жовтневому все ніяк не розпочнеться будівництво ринку «Вікторія» ТОВ «Джерело-1 ЛТД». Через це люди торгують біля огорожі, де має бути майбутній ринок, не дотримуючись жодних санітарних правил. Риба і курячі стегенця замість того, щоб знаходитися у холодильниках, лежать на прилавках. Директор ринку Ігор ЯКУШЕВ пообіцяв, що вже за два місяці будівництво розпочнеться і через рік відбудеться здача об’єкта. А для продавців, які сьогодні торгують біля будівництва, готують декілька прилавків на території ринку. До 1 травня їх буде туди переведено.

Порадував присутніх і в.о. головного архітектора міста Ігор ПИРІЖОК. Він продемонстрував модель майбутнього квіткового ринку, який знаходитиметься між вул.Князів Коріатовичів і центральним входом у ринок і нараховуватиме 80 торгових місць. 

Згідно з розпорядженням міського голови, правоохоронці мають провести перевірки з метою недопущення торгівлі у невстановлених місцях. МіськСЕС разом з управлінням ветеринарної медицини контролюватимуть недопущення реалізації продуктів харчування на ринках у непристосованих для торгівлі місцях. Адміністраціям ринків слід не допускати торгівлі із землі. Департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста з 1 квітня до 15 листопада організувати щотижневі перевірки з дотримання продавцями умов зберігання та реалізації продуктів харчування на ринках, звертати увагу на наявність відповідних документів.

Усі зауваження були взяті до уваги як директорами ринків, так і представниками правоохоронних органів.