Четвер, 28 Березня 2024 р.
6 Травня 2011

ЛЕБЕДИНЕ ОЗЕРО

ЛЕБЕДИНЕ ОЗЕРОЗгідно з розпорядженням міського голови, створено робочу групу, якій поставлено завдання відновити життєдіяльність озера, що знаходиться праворуч від Новопланівського мосту (за «Укрсоцбанком»). Як виглядало це місце, пам’ятає більшість кам’янчан – хто ж не фотографувався біля орла, фонтанів, пащі лева, звідки колись у кам’яну чашу стікала джерельна вода. 

– Тридцять шість років тому припинилося  життя цього проекту, – повідомив журналістам заступник міського голови з комунальних питань Сергій БАБІЙ, котрий і очолив робочу групу. – Всі, хто б не приходив до влади, – від партійних діячів до мерів – планували відновити цей чудовий куточок. Ми ж хочемо на практиці завершити справу. 

Мусить бути заповнено плесо водойми та укріплено бар’єри перед каньйоном. Усі роботи з благоустрою робитимуть комунальники в межах того фінансування, котре виділено на комунальну сферу. Можливо, згодом відгукнеться і бюджет, ми також сподіваємось на допомогу небайдужих кам’янчан. Допомогти можна чим завгодно, навіть просто патріотичним ставленням до цього проекту.  

ЛЕБЕДИНЕ ОЗЕРОДо речі, до складу робочої групи входять і представники історичного музею-заповідника. Їхнім завданням є представити найширшу інформацію про об’єкт, зокрема, про його створення та подальший розвиток. 

За словами Сергія Віталійовича, озеро житиме завдяки природному підживлюванню. Туди надходитиме вода з підземних джерел – Гунських криниць. Ще за часів ТОНКОЧЕЄВА було споруджено складну гідротехнічну систему, завдяки якій і тепер можливо налагодити функціонування озера. 

ЛЕБЕДИНЕ ОЗЕРО– Ця вода, починаючи зі скверу Танкістів, стікає до однієї обмурованої шахти, – продовжує Сергій Віталійович. – А цієї середи директор КП «Комунбуд» Сергій КОГУТ виявив, що ця шахта проходить під самими озерами та виходить на водоспад у каньйоні. Ми зробимо відведення для живлення озера. Щоправда, через те, що рівень води в шахті залежить від дощів, доведеться водопостачання регулювати засувками.  

І хоч спочатку планувалося не розчищати грунту до базальтової плити – дна озера – та залишити тільки 2 м глибини, врешті, перемогла думка про те, що потрібно розчистити все. Наразі комунальники ламають голови над тим, як це зробити.

Також обіцяно не забути про відновлення фонтанів, а в озеро планують повернути лебедів. Кажуть, вони там колись жили.