Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
13 Травня 2011

ОСББ. З ІНШОГО ПОГЛЯДУ

ОСББ. З ІНШОГО ПОГЛЯДУ

«ПОДОЛЯНИН» продовжує публікацію статей щодо створення та функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ). На початку квітня ми познайомили читачів із сьогоденням Асоціації ОСББ м.Кам’янець-Подільський: її голова Ігор ГРИГОРЕНКО також розповів про кожен з кроків створення ОСББ і переваги членів об’єднань. Сьогодні ми надали слово керівнику відділу розвитку ОСББ департаменту житлової політики, доріг та інфраструктури Віктору БАЛАНЮКУ. 

– Відділ було створено на початку лютого. У своїй діяльності він керується Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинків», адже держава розглядає створення ОСББ як необхідний крок реформування ЖКГ. Погодьтеся, ніхто не буде так піклуватися про приведення у належний стан житла, як його справжній господар. 

За станом на 1 січня 2011 р., в Україні налічувалося 12037 ОСББ, які охоплювали 15,2% кількості будинків, в яких може бути створено ОСББ. Зокрема, 2010 р. було засновано 1704 ОСББ. З початку цього року вже утворено 349 нових об’єднань. За станом на 1 березня, в Україні функціонує 12386 ОСББ. Відповідно до програми реформування, до кінця 2014 р. заплановано створення 45530 ОСББ, що охоплюватиме близько 70% багатоповерхового житлового фонду.

Щодо Кам’янця-Подільського, то на сьогодні в місті утворено 73 об’єднання. Протягом 1997-2006 рр. у місті з’явилося всього 13 ОСББ. Потім справа пішла жвавіше: 2007 р. створено ще 13 ОСББ, 2008 – 14, 2009 – 5, 2010 – 21, 2011 р. – 7 ОСББ.

Нещодавно в селищі Першотравневому відбулася зустріч заступника міського голови Сергія БАБІЯ з громадою селища, в ході якої мешканці виявили бажання утворити ОСББ ще у 17 будинках з подальшим об’єднанням в Асоціацію ОСББ, яка буде надавачем житлово-комунальних послуг. На сьогодні до складу цієї Асоціації вже увійшло 6 ОСББ.

Зацікавленість людей у створенні ОСББ обгрунтовується тим, що загальнодержавна політика спрямована на виділення коштів тільки на будинки, де створено ОСББ.

Минулого року в Україні вперше державна підтримка дала можливість збільшити кількість створених ОСББ і перевищити показники програми реформування. 2010 р. за кошти Стабілізаційного фонду Держбюджету профінансовано заходи з реконструкції, капітального ремонту житлових будинків, ремонту покрівель, заміни ліфтів загальним обсягом 121 млн. 108 тис.грн. Ці кошти було спрямовано на реконструкцію та капремонт будинків, де утворюються або вже функціонують ОСББ по всій країні.

Кам’янець-Подільській також отримав з Держбюджету кошти, які пішли на реконструкцію покрівель житлових будинків №№4, 6, 8, 10 на вул.Миру. Також було утеплено фасад житлового будинку №8 на вул.Миру та виконано капітальний ремонт ліфтів у житловому будинку №13 на вул.Данила Галицького. Минулого року сума виділених коштів склала понад 3 млн.грн.

Звичайно, всіх цікавить питання щодо виділення коштів цього року. Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Юрій ХІВРИЧ відзначив, що минулого року на підтримку ОСББ було спрямовано 122 млн.грн. Але цього року передбачено лише пілотні проекти. Держава планує за рахунок пілотних проектів близько 60 млн.грн. віддати на підтримку ОСББ, на житлові будинки, де вже створили об’єднання співвласників.

Не варто забувати, що створення ОСББ має і певні недоліки. Зокрема, процедура оформлення прибудинкової території у спільну власність є досить бюрократичною та складною. Не так легко обрати голову ОСББ. При обранні цієї важливої для об’єднання людини варто бути впевненими в ній на всі 100%, оскільки випадки, коли голова використовував кошти не за призначенням або взагалі зникав разом з печаткою і документами, вже траплялися в Україні. Втім діяльність голови можна і необхідно перевіряти, а в разі потреби його досить легко переобрати. 

На момент реєстрації ОСББ витрати на утримання будинку спочатку можуть бути більшими, ніж звичайно. Окрім квартплати, кожен власник повинен покрити витрати, пов’язані зі спільною власністю. Загалом найбільш вигідними ОСББ є ті, що створені в нових будинках. Також ОСББ зобов’язане вести та подавати бухгалтерську звітність.

На жаль, на ринку відсутня необхідна кількость управлінських компаній, які можуть надавати якісні послуги. До того ж у людей ще немає до них довіри. А ще майже відсутні механізми впливу на попереднього балансоутримувача будинку з метою проведення ним капітального ремонту перед передачею у власність ОСББ, і на практиці такий ремонт майже ніколи не здійснюється.

Втім не потрібно забувати, що сьогод-ні держава стимулює створення ОСББ, роз’яснює та агітує, а вже з 2015 р. збирається зробити такі об’єднання обов’язковими, тож варто підготуватися до нововведень завчасно.

Ще раз хочу нагадати переваги створення ОСББ: можливість впливати та контролювати якість житлово-комунальних послуг; самостійне визначення кошторисів утримання будинку, квартир і, відповідно, розмір внесків на утримання будинку; всі належні пільги та субсидії зі сплати квартплати та житлово-комунальних послуг для членів ОСББ зберігаються; ОСББ є неприбутковою організацією, у зв’язку з чим не платить податків на прибуток і ПДВ. Зникають також проблеми з отриманням необхідних довідок, оформленням документів на отримання субсидій, прийняттям документів на видачу паспортів, на реєстрацію (прописку) тощо. Голова ОСББ має право завіряти доручення на отримання пенсій, представлення інтересів тощо. А головне – кожен мешканець може безпосередньо брати участь в управлінні будинком і його утриманні.

По додаткову інформацію звертайтеся у відділ розвитку ОСББ (вул.Соборна, 5) департаменту житлової політики, доріг та інфраструктури (директор Сергій СЕРЕДЮК). 

Підготувала Олена СЕРГЄЄВА, спец. для  «ПОДОЛЯНИНА».