Четвер, 25 Квітня 2024 р.
20 Травня 2011

ЖОВТНЕВИЙ І ЖОВТНЕВЕ, ЯК ВАС НАДАЛІ НАЗИВАТИ?

Міська влада надумала впорядкувати межі та назви мікрорайонів міста. Це питання передбачено розглянути на найближчій сесії міськради. 17 травня зібралася на засідання топонімічна комісія, щоб виробити рекомендації депутатам щодо назв мікрорайонів.

Жодного заперечення не викликали назви тих частин міста, які мають давні історичні корені. Це Старе місто, Новий план, Руські фільварки, Польські фільварки, Біланівка, Підзамче. Щодо Карвасарів і Видрівки, які колись були, відповідно, містечком і селом, а нині стали прирічковими міськими вулицями, то вирішено, що недоцільно окремі вулиці іменувати мікрорайонами і рекомендовано депутатам розглядати їх як складову частину Підзамча, до якого ці вулиці тісно примикають.

Не виникло заперечень і щодо селища Смирнова (колишнього хутора Дембицького, перейменованого 1949 р. на честь визволителя міста – полковника Михайла СМИРНОВА). Щодо Черємушок і мікрорайону заводу «Електроприлад» («Електрон»), то члени топонімічної комісії згадали, що ці частини міста мають напівофіційні назви, – відповідно, Привокзальний і Східний мікрорайони, – і запропонували ці назви зробити офіційними.

Складнішим виявилося питання з колишніми заводськими селищами – цукрового та цементного заводів. Перше з них ніколи власної назви не мало, другому в грудні 1986 р. міськвиконком придумав пролетарське ім’я – Першотравневе. Тож виникли запитання: яку назву дати селищу цукрозаводу (наприклад, Південний мікрорайон), чи зберегти заідеологізовану назву Першотравневе за селищем цемзаводу? Члени топонімічної комісії вирішили, перш ніж щось рекомендувати депутатам, почути думку кам’янчан з цього приводу.

Така ж непроста ситуація ще з двома частинами міста. Це – мікрорайон Жовтневий і селище Жовтневе. Маємо явний перебір із назвами на честь «Великого Жовтня». До того ж майже повна тотожність імен досить часто викликає небажану плутанину. Щодо мікрорайону Жовтневого, то прозвучали пропозиції називати його Мікрорайоном (як фактично його називають кам’янчани, не вважаючи решту частин міста справжніми мікрорайонами) або Північним мікрорайоном (хоча нині він не є найпівнічнішою частиною міста). 

Щодо селища Жовтневого, то навіть була думка залишити цю назву, запозичену в села Жовневого (до 1946 р. – Мукша-Китайгородська). І, врешті, чому назва Жовтневе асоціюється з датою 25 жовтня (за старим стилем), коли в Петрограді більшовики захопили владу, а не з датою 14 жовтня (за новим стилем), коли відзначаємо День українського козацтва та річницю створення УПА? До єдиної думки топо-німічна комісія теж не дійшла, тож знову вирішила порадитися з народом.

Отже, шановні кам’янчани, якщо у Вас є ідеї, як варто називати надалі селища цукрового та цементного заводів, мікрорайон Жовтневий і селище Жовтневе, просимо в найближчі дні зателефонувати або в редакцію «Подолянина» (3-15-53 або 5-05-10, але не в суботу чи неділю), або авторові цих рядків (2-54-66, можна і у вихідні).