Четвер, 28 Березня 2024 р.
1 Липня 2011

КЕСАРЮ – КЕСАРЕВЕ…

Кому належать шкільні класи: дітям чи громадським організаціям? Відповідь на це запитання, на перший погляд, очевидна. Однак уже протягом двох років директор НВК №8 Олена РОМАСЬ не може переконати у цьому міську владу. Письмові звернення батьків і дирекції до міського голови та управління освіти результату не дали. 

23 червня за круглим столом, який організувала Громадська рада (голова Ірина СТАРОСТІНА), зібралися представники постійних комісій Громадської ради, депутатського корпусу, управління освіти, а також батьківського та педагогічного колективів НВК №8. На зустріч було запрошено заступника міського голови Василя СУКАЧА, а також представників міськрайонної Спілки ветеранів Афганістану (голова Іван ПАВЛЕВИЧ), яка, власне, і займає аж три приміщення у корпусі молодшої школи (дві класні кімнати та вчительську). Однак афганці запрошення проігнорували.

Приміщення спілці було надано 2006 р. рішенням міськвиконкому. Вони зробили там ремонт (частину коштів на ремонт і придбання меблів було виділено з міського бюджету). На той час через спад народжуваності класи були недоукомплектованими, однак на сьогодні кількість дітей істотно зросла. Це передусім відчули садочки, а тепер починає бракувати місця і в школах, особливо в тих, які знаходяться у центрі міста. 

– Сьогодні, незважаючи на відсутність однієї із зацікавлених сторін – афганців, ми мусимо поглянути на ситуацію об’єктивно та неупереджено, – зазначила голова Громадської ради Ірина СТАРОСТІНА. – Адже з одного боку – інтереси людей, які заслуговують на нашу повагу та шану, – воїнів-інтернаціоналістів, а з іншого – тих, які є сенсом нашого життя, – дітей. 

– НВК №8 має статус школи з українською та російською мовами викладання, – пояснила у виступі директор школи Олена РОМАСЬ. – Однак 2009 року мені довелося відмовити батькам, котрі хотіли віддати дітей до російського класу, бо для них не знайшлося вільної класної кімнати. 2010 року ситуація повторилась, однак було багато охочих (половина з них – приїжджі з Росії, сходу та півдня України), і я напередодні навчального року ризикнула відкрити російський клас, сподіваючись на розуміння як влади, так і голови спілки Івана ПАВЛЕВИЧА. У результаті 11 дітей навчаються у переобладнаному приміщенні роздягальні площею 10 квадратних метрів. На цей навчальний рік до російського класу вже записано 15 дітей, і це не остаточна цифра. Потребуючи 

8 класних кімнат, молодша школа має лише 6.

– Спілка афганців не має підстав знаходитись у школі, – зазначила голова батьківського комітету НВК №8 Ольга КРАВЦОВА, – оскільки у пункті 5 статті 63 Закону України «Про освіту» зазначено, що «об’єкти освіти і науки, що фінансуються з бюджету, не підлягають приватизації, перепрофілюванню або використанню не за призначенням», тобто надавати в оренду приміщення закладів освіти можна лише підприємствам, організаціям, установам, діяльність яких пов’язана із навчально-виховним процесом. У нашому випадку йдеться про безпеку та здоров’я наймолодших школярів.

Заступник начальника управління освіти Сергій МЕЛЬНИК сказав: 

– Коли афганців із Пушкінської, 44, переводили у приміщення НВК №8, однією з умов було створення у школі музею воїнів-інтернаціоналістів. Цього зроблено не було. Три роки тому ми зверталися із пропозицією допомогти втілити цю ідею в життя, та отримали відмову. Торік управління освіти просило афганців надати одне приміщення, якого вони не використовують, для навчання. На жаль, нам назустріч знову не пішли. 

– Повноцінної дискусії не вийде, оскільки друга сторона не прийшла, – зазначив депутат міської ради Іван НЕТЕЧА. – На мою думку, це неповага до всіх, хто тут зібрався.

Дискусії справді не вийшло. Всі присутні одноголосно резюмували, що попри всю повагу до афганців, їхніх бойових заслуг, організація не повинна знаходитись у школі, і влада зобов’язана знайти для них інше комунальне приміщення. Вислухавши аргументовані виступи, заступник міського голови Василь СУКАЧ запевнив: 

– Ми обов’язково знайдемо таке вирішення цієї проблеми, за якого діти матимуть гідні умови для навчання, а афганці – комфортне приміщення.

За результатами зустрічі представнику президії Громадської ради Аллі БУДАНЦЕВІЙ було доручено підготувати звернення і пакет необхідних документів на розгляд міськвиконкому.