П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Липня 2011

РЕМОНТ НА РОЗДОРІЖЖІ

Минулого тижня відбувся круглий стіл «Якісні дороги – безпека та добробут кам’янчан». Голова Громадської ради Ірина СТАРОСТІНА наголосила на стурбованості кам’янчан станом доріг у місті та їхнім невчасним ремонтом. Ніяково за стан доріг і перед гостями міста.

Засідання проходило за участю міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, депутата облради Сергія ВЕДЕРНІКОВА, депутатів міськради Сергія АКИМОВИЧА, Євгена ОБОДОВСЬКОГО та Сергія СЕРЕДЮКА, представника міськВДАІ. Також було запрошено директорів комунальних підприємств, голів спілок перевізників, жителі міста.

Під час засідання порушувалась низка проблемних питань. На більшість із них отримано фахові відповіді та запропоновано можливі варіанти вирішення.

Так, відповідно до інформації департаменту житлової політики, доріг та інфраструктури, місто має 1 млн. 620 кв.м доріг із твердим покриттям. 272 млн. 622 тис.грн. – саме такої астрономічної суми вимагають дороги для приведення їх до належного стану. Капітально відремонтувати вкрай потрібно 15% міських шляхів. Суми хоча б для «підлатування» вимірюються мільйонами. Втім уже виконано капітальний ремонт окремих ділянок на проспекті Грушевського (використано 290 тис.грн.), вулицях Першотравневій (220 тис.грн.), Войкова (270 тис.грн.) і Північній (260 тис.грн.). Реконструюються вулиці Довга, Татарська та Черняховського. Проекти на капітальний ремонт доріг погоджені та пройшли експертизу в ДП «Хмельницький держбудекспертиза».

Виконано поточний ремонт на інших шести вулицях. На ямковий ремонт місто змогло виділити близько 800 тис.грн. Це дуже мало, адже загальна площа автодоріг, що потребують ремонту, становить 2304 кв.м.

Учасники круглого столу найбільше зосереджували увагу на проведенні ямкового ремонту, аналізували стан дорожнього покриття, виїздів з дворів, внутрішньодворових проїздів. Дорожнє покриття вулиць ремонтується частково, про що свідчать ями, які залишаються, що згодом веде до подальшого руйнування покриття. 70% доріг не мають зливової каналізації, яка продовжує термін експлуатації шляхів. 

Коли порівняли протяжність дорожнього покриття Кам’янця та Вінниці, то з’ясувалося, що фінансування виконання ремонтних робіт в обласному центрі з довжиною доріг 260 км становить 1 млн.грн. на квартал, а в нас (довжина доріг 190 км) виділяється 1млн. 200 тис.грн. на рік.

Всього учасниками засідання було порушено 21 питання, а також вирішено наступного разу розглянути питання про можливість створення бригади, яка б займалася лише ямковим ремонтом за сучасними технологіями. Усіх охочих долучитись до практичної роботи в цьому напрямку просять звертатися до Громадської ради за телефоном: 3-28-86.

Підсумовуючи розмову, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ зазначив: 

– Ямковий ремонт у розвинених країнах не практикується так широко, як у нас, через наявність великих коштів. На жаль, від ямкового ремонту ми наразі не можемо відмовитись, але назріла потреба розробити стратегію розвитку КП «Комбінат благоустрою» та розглянути можливість передачі частини робіт з ремонту доріг приватній структурі. 

Прес-служба міськради.