Субота, 20 Квітня 2024 р.
15 Липня 2011

ТОЛОКОЮ – У ПАРК!

ПаркРеанімація – процес складний і відповідальний, але всі дії, які у ньому передбачено, вкрай необхідні для збереження життя. І не важливо, кого чи чого це стосується: людини, країни, міста чи навіть парку. Центральний парк сьогодні – в процесі реанімування. Цей «пацієнт» не просто подає ознаки життя, а вже пробує самостійно дихати. Після квітневої виїзної наради міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, депутатів міськради і підприємців міста відбулося чимало позитивних змін. Так, 25 червня на сесії міськради було затверджено Програму розвитку міського парку. Поетапне відновлення інфраструктури відбуватиметься до 2015 р. Збираються все це робити за кошти з міського бюджету, благодійні внески, а також використовувати інші джерела фінансування, не заборонені чинним законодавством.

З міського бюджету протягом чотирьох років планується виділити понад 4 млн.грн. Але цих коштів замало. Для реконструкції та зведення споруд, капітального і поточних ремонтів потрібно ще близько 4 мільйонів. Звідки їх взяти? Напевно, ми з Вами маємо зробити таке вигідне капіталовкладення і подбати про гарний, комфортний відпочинок не лише для себе, але й для своїх дітей та онуків. Врешті, коли вкладаєш власну копійку у щось, тоді те «щось» починаєш по-справжньому цінувати, берегти та вже навряд чи підніметься рука його знову сплюндрувати.

Навесні порушувалося питання про створення публічного акціонерного товариства, на рахунок якого усі бажаючі могли б перераховувати кошти для відновлення парку. Але ж у місті вже не перший рік діє К-П МГО «Добробут – цінність громади» (голова Сергій КРОТІК), яка активно долучається до  благоустрою міста. Про те, що вже вдалося зробити та які роботи ще попереду, розповідає голова наглядової ради цієї організації, депутат міськради Валерій СЛОБОДЯН:

– Усі ми добре пам’ятаємо жалюгідний стан парку, в якому він був ще донедавна. Треба віддати належне міському голові Михайлу СІМАШКЕВИЧУ, який по-справжньому перейнявся питанням відновлення «легенів міста». Реконструкцію міського парку Михайло Єфстафійович взяв під особистий контроль.   

квітанціяНа жаль, за два місяці було важко зробити все те, що планували. На заваді стали часті дощі, а також нестача коштів. Проте місту все ж дещо таки вдалося. Зокрема, від намулу почистили нижнє озеро за «Укрсоцбанком», встановили композицію з лебедями, яка колись там стояла. Сьогодні займаємося відновленням цієї композиції, бо деякі її частини пошкоджено. Паралельно вирішується питання з очищенням верхнього озера. Експерти підрахували, що потрібно буде вивезти 360 КрАЗів намулу (!). Уявіть, яка масштабна робота і які затрати! Вже знайшовся приватний підприємець, котрий хоче взятися за відбудову кафе, яке колись існувало за «Укрсоцбанком». Поки що ця пропозиція розглядається.    

Також закладено фундамент туалету, який знаходитиметься за «кліткою». Якщо тільки будуть кошти, до 24 серпня плануємо завершити його будівництво. 

Стосовно самої ж «клітки», то вона сьогодні працює чотири дні на тиждень: у четвер, п’ятницю, суботу і неділю, з 19.00 до півночі. Пропонуємо мелодії на будь-який смак і для всіх вікових категорій. Спочатку звучать мелодії з відомих дитячих мультфільмів і кінофільмів для дітей, потім люди старшого віку можуть насолодитися піснями своєї юності, а в пізній час пропонуємо сучасну музику для молоді. Приємно, що люди вже звикли відпочивати в парку, спеціально приходять сюди послухати улюблені мелодії. В самій «клітці» розмістили декілька столиків, щоб бажаючі могли випити склянку соку чи квасу. В планах – накрити танцмайданчик куполом, щоб дощ не розганяв відпочивальників. 

Також до кінця літа хочемо запустити в дію всі три фонтани, встановити ще декілька лавок і забезпечити парку достатньою кількістю урн для сміття. До кінця року плануємо розпочати будівництво дитячого ігрового та спортивного майданчиків, які розмістяться за Будинком культури.

Валерію Анатолійовичу, чи не вважаєте, що першочерговим усе-таки мало б бути питання зведення огорожі з боку каньйону, бо хіба може бути щось важливіше безпеки тих самих віпочивальників?

Справді, спочатку була думка встановити тимчасову огорожу у вигляді сітки, але ж Ви знаєте, що в нас усе тимчасове буде на довгі роки. За короткий час сітку поріжуть, і проблема знову повернеться, тому було прийнято рішення про будівництво такої ж огорожі, яка існувала колись. Ми не відклали цього питання, просто, по-перше, взятися за все разом неможливо, а по-друге, і в цьому потрібна міцна фінансова підтримка. 

Без Вашої підтримки, шановні кам’янчани, буде складно реалізувати такий чудовий проект, як реконструкція міського парку.

З мого боку було б нечесно не згадати, хто був ініціатором цієї ідеї, так би мовити, її каталізатором. Це головний редактор Вашої газети Віталій БАБЛЯК. Усі ми пам’ятаємо, як під час квітневої виїзної наради мера Віталій Петрович пообіцяв, що першим внесе кошти для відновлення міського парку. Незважаючи на те, що раптова смерть забрала від нас справжнього патріота Кам’янця, його волю ми таки виконали: банківська квитанція з першим внеском зареєстрована на ім’я Віталія БАБЛЯКА. Після Віталія Петровича свої кошти пожертвували Михайло СІМАШКЕВИЧ і депутат облради Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО.   

Далі – слово за тими, кому не байдужа доля міського парку. Звертаюся до депутатів усіх рівнів, підприємців, а також звичайних кам’янчан: піднімемо наш парк з руїн, подаруємо йому друге життя, щоб наші діти мали за що нам подякувати!

Реквізити, на які можна перераховувати кошти:

Одержувач: К-П МГО «Добробут – цінність громади». Код ОКПО 36588199. Банк отримувача АТ «ОТП Банк» у м.Київ. МФО 300528. Рахунок №26004101349840. 

Усі, хто захоче перевірити, куди йдуть його кошти, може звернутися до мене. Також через «ПОДОЛЯНИН» ми повідомлятимемо, на що витрачаються отримані кошти і хто є найбільшими інвесторами.