П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
22 Липня 2011

ХТО ВІДПОВІСТЬ ЗА БАЗАР?.. ДІЯ ДРУГА

ХТО ВІДПОВІСТЬ ЗА БАЗАР?..  ДІЯ ДРУГА Літо – пік поширення кишкової інфекції, чому особливо сприяють спека, порушення правил зберігання і приготування продуктів харчування, а також купівля продуктів у несанкціонованих місцях.

Скільки лікарі не застерігають про небезпеку куплених із землі продуктів, багато хто і далі грає у лотерею зі своїм здоров’ям, час від часу таки спокусившись і купивши у бабусь, котрі примостилися рядочком на тротуарі під Центральним ринком, домашньої сметанки, молочка, сиру, яблук, петрушки або яєць. Споживаючи ці продукти, мало хто переймається як тим, що на них осів шар пилу, який здійняли автомашини та перехожі, так і походженням пластикових пляшок, в яких бабусі щодня продають молоко. Але не хочемо і думати про те, що, якщо цього разу і пронесло, то наступна така покупка може закінчитися лікарняним ліжком. На жаль, доки ми не звикнемо самі дбати про власне здоров’я, несанкціонована торгівля із землі не зникне, яких би заходів боротьби не було вжито. 

Про це все йшлося в статті «Хто відповість за базар?», опублікованій у «ПОДОЛЯНИНІ» від 8 липня ц.р. А вже 15 липня про впорядкування торгівлі продуктами харчування на ринках міста і заборону торгівлі у невстановлених місцях говорили на спільному засіданні координаційних рад з питань контролю за діяльністю ринків і захисту прав споживачів. Вів засідання перший заступник міського голови Григорій ГОРШУНОВ. Участь в обговоренні взяли секретар міської ради Василь СЕНЮК, директор департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Володимир ХМЕЛЮК, власники, керівники та підприємці ринків, представники контролюючих органів міста, члени галузевої ради з питань торгівлі та послуг при міському голові.

Начальник відділу моніторингу та розвитку споживчого ринку департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Сергій ЦВЯК ознайомив присутніх із порівняльними фотоматеріалами перевірок ринків, здійсненими відділом 25 березня і перед засіданням 15 липня. Після першої перевірки директори ринків отримали листи із критичними зауваженнями. Про те, що було зроблено для виправлення порушень, розповіли вони самі.

Найкращі результати має ринок на Черемушках. Тут із тротуару нарешті прибрано ящики з товаром, які заважали руху пішоходів, дооснащено м’ясний павільйон, покращено загальний санітарний стан, замінено електромережі. Єдине зауваження до директора ринку стосувалося осіб, котрі після 17.00, коли ринок уже закрито, торгують насінням і таранькою під супермаркетом «Вопак», залишаючи після себе неприбрану територію. Директор ринку Віктор АРХІПЕНКО на це резонно відповів, що не має юридичної сили вплинути на жінок, які торгують не на його території. 

Трохи покращився стан на ринку ТОВ «Вікторія», що у мікрорайоні Жовтневому. Тут пофарбовано паркани, що огороджують будівництво, скошено траву, створено торгові ряди для 15-20 продавців. У ІІІ кварталі цього року заплановано відновити будівництво нового приміщення ринку, на даний час відбувається погодження технічних умов і затвердження проекту електропостачання. Також було наголошено, що завдяки рейдам вдалося дещо вплинути на людей, котрі торгували із землі на вул.30 років Перемоги: одна частина продавців перейшла торгувати за прилавки ринку «Вікторія», інша – на Центральний ринок. 

Адміністрація гуртового ринку ТОВ «Династія» теж доволі сумлінно поставилася до зауважень міської влади. Санітарний стан на ринку відчутно покращився, відремонтовано огорожу. Здачу недобудованого павільйону, який забезпечить 250 додаткових робочих місць, заплановано на кінець року. Щоправда, керівництво ринку констатувало, що з понад сотні заявок на торгові місця у новому павільйоні підтверджено на даний момент лише 8%, мабуть, через погіршення товарообігу, який хоча й трохи кращий, ніж торік, але впав у 3-4 рази порівняно з 2009-м. 

Не вдалося дирекції «Династії» вплинути на торговців, які розвішують товар (одяг) на огорожі ринку. Проте вже відведено ділянку для торгівлі живою птицею і тваринами, куди планується перевести продавців з перевантаженого Центрального ринку. Цілком можливо, що звільнене місце займуть жінки, котрі досі торгують із землі обабіч входів до ринку. 

На жаль, проблеми несанкціонованої торгівлі на вул.Князів Коріатовичів, поруч із Центральним ринком, так і не вдалося вирішити. Ні постійні рейди робочих груп у складі працівників виконкому, СЕС, управління ветеринарної медицини та міського відділу міліції, ні інформацій-

но-роз’яснювальна робота, ні штрафні санкції (за три місяці з порушників стягнено 10616 грн.), не подолали впертих жінок, які облюбували для торгівлі сільгосппродуктами вулицю. Серед ідей щодо вирішення проблеми найбільшу підтримку знайшла пропозиція розпочинати патрулювання вулиці не о 7.00, як зазвичай, а о 6.00, коли лише починається торгівля, адже міліцейському патрулю легше боротися з поодинокими порушницями, ніж із великою згуртованою силою, якою продавці стають, коли їх збирається понад десяток. 

Пролунала також пропозиція продовжити роботу Центрального ринку (хоча б овочево-фруктових рядів) до 18.00 – 19.00. Нині ж після закриття ринку о 17.00 селяни, котрі не встигли продати городини, торгують нею під ринком. Попит на цю пропозицію завджди є, адже робочий день більшості з нас теж триває як мінімум до 17.00, а після роботи так хочеться купити свіжої зелені та овочів на вечерю, але йти по кілограм огірків чи пучок петрушки на гуртовий ринок, який працює довше, нам ліньки. 

Втім вистачає порушень і безпосередньо на території Центрального ринку, який визнано найпроблемнішим у місті через перенасиченість і продавцями, і покупцями. Тут поміж торговими рядами теж досить жваво ведеться торгівля із землі. На відкритих прилавках реалізуються сметана, сир і молоко. Поруч із ларками, в яких продаються печиво та цукерки, розташовані ларки з отрутохімікатами. Про все це на засіданні доповіли представники санепідеміологічної служби та ветеринарної медицини. Завідувач відділу ветеринарної санітарної експертизи міської лікарні ветеринарної медицини Валерій ПУЛИК і головний інспектор ветмедицини в м.Кам’янець-Подільський Людмила ОРЖЕХОВСЬКА наголосили на тому, що потрібно за допомогою ЗМІ постійно проводити роз’яснювальну роботу серед населення щодо небезпеки придбання продуктів харчування у місцях несанкціонованої торгівлі.

Для усунення всіх недоліків, на яких було акцентовано увагу на засіданні, координаційна рада направила відповідні письмові доручення адміністраціям ринків і міськвідділу міліції. 

Друга частина засідання була присвячена громадським слуханням щодо проекту рішення сесії міської ради «Про затвердження правил торгівлі на ринках міста». Необхідність ухвалення цього рішення пов’язана з набранням чинності Податковим кодексом України та має на меті створення належних правових та організаційних умов для функціонування ринків, забезпечення комфортних умов для купівлі-продажу товарів. Присутні внесли пропозиції про зміни та доповнення до чинних правил торгівлі на ринках міста. У серпні депутатам місьради буде запропоновано прийняти відповідне рішення.