Четвер, 25 Квітня 2024 р.
5 Серпня 2011

ФОНТАН: КУПАТИСЯ ЧИ НІ?

ВОДОГРАЇВ У МІСТІ СТАНЕ БІЛЬШЕ

Незабаром у місті з’явиться ще декілька фонтанів. Про це повідомив заступник міського голови з комунальних питань Сергій БАБІЙ. За його словами, до 24 серпня планується відкрити фонтани у Центральному парку,  що біля «клітки», а також на впорядкованому озері біля Укрсоцбанку і сквері, де розташовано пам’ятник афганцям. Зміни чекають і на існуючий водограй на Водоймі, незабаром замінять старий насос, котрий працює за принципом пожежного рукава, піднімаючи воду одним струменем, на сучасний, який створюватиме гарні ефекти, наприклад веселку. 

Сергій Віталійович також зауважив, що збільшення кількості фонтанів у місті вимагатиме й відповідної кількості фахівців, які за ними доглядатимуть, адже утримання фонтанів – справа нелегка і відповідальна. Зважаючи на те, що дітлахів важко втримати від спокуси освіжитися у штучній водоймі, особливо ретельно потрібно стежити за чистотою води у ній. Звісно, проблему легко б вирішили фільтри, якими оснащені фонтани у європейських містах, та вони надто дорогі. 

ХВОРОБИ З ФОНТАНІВ

Згідно з правилами благоустрою, у фонтанах купатися заборонено. У нашому місті щороку, відкриваючи водограй у сквері Гунські криниці, комунальні служби ставлять поруч таблички, які застерігають від купання. Але вони не надто зупиняють людей, а незабаром взагалі зникають. На жаль, за купання у фонтані штрафів не передбачено, та й у сквері немає постійного посту патрульно-постової служби, тож діти, а інколи й дорослі, безперешкодно лізуть у воду. 

Лікарі категорично не рекомендують водних процедур у фонтанах, оскільки у спеку в непроточній воді особливо швидко розмножуються збудники різних хвороб. Найчастіше після купання підхоплюють кишкову паличкою, заражаються сальмонельозом, ротавірусом, ентеровірусом. У теплу пору ці мікроорганізми живуть у воді 3-4 дні. Перші симптоми недуги знайомі всім: біль у животі, нудота, блювота, діарея. На жаль, швидше за все, хворий не пов’яже свого нездужання з тим, що просто помив руки й обличчя у фонтані, а грішитиме на несвіжі продукти. Ризик підхопити хворобу збільшується через те, що багато людей у фонтани справляють природну потребу, причому не тільки маленьку, вночі тут купаються і перуть одяг безпритульні. 

Крім того, у фонтані можна заразитися різними видами грибків і дерматитом, а оскільки у водоймах купаються тварини, – підхопити і коростяного кліща. Якщо ж у людини ослаблений імунітет, небезпека захворіти після купання стає вдвічі більшою.

Серед особливо небезпечних збудників, які можуть причаїтися у фонтані, вчені Інституту мікробіології та імунології ім.Мечникова називають гепатит, черевний тиф, менінгіт, лептоспіроз і токсоплазмоз, серозний менінгіт і менінгопневмонію (переносники – голуби), туберкульоз. 

Та чи не перебільшують загрози лікарі й учені? Наскільки безпечним є купання у нашому фонтані, ми поцікавилися у міських фахівців.

ВОДА У МІСЬКОМУ ФОНТАНІ ЧИСТІША, НІЖ У СМОТРИЧІ?

За словами Євгенія ОБОДОВСЬКОГО, директора КП «Комбінат благоустрою», яке доглядає поки що за єдиним міським водограєм, на утримання його цього року з міського бюджету виділено 20 тис.грн. Крім систематичного генерального чищення фонтану, за ним щодня доглядає спеціально призначений працівник, який  збирає з поверхні води листя та сміття.

 – За якістю води у фонтані слідкують фахівці СЕС, – говорить начальник управління доріг та інфраструктури департаменту ЖПДІ Валентин СВІДЕРСЬКИЙ. – Якщо вони б’ють тривогу, воду одразу міняють. Загалом це відбувається два рази на місяць, при цьому вода хлорується, дно і бордюри чистяться за допомогою миючих засобів. Інколи вода у фонтані стає зеленою, це означає, що у ній стало забагато мікрофлори, тоді міняємо її позачергово. Втім можна впевнено сказати, що вода у фонтані набагато чистіша, ніж у Смотричі.

Утримання фонтану для міста – досить дороге задоволення. А поставити у ньому фільтри для очищення води, як це робиться у європейських містах, майже нереально, адже вони коштують близько півмільйона гривень.

– За низкою хімічних показників вода у фонтані нагадує водопровідну, – приєднується до розмови завідувач відділення комунальної гігієни міськСЕС Олексій ПРОЦКОВ. – Дякуючи насосу, за допомогою якого вода б’є струменем угору і насичується киснем, тобто аерується, що призводить до її самоочищення. Раз у три тижні, а інколи й частіше ми відбираємо воду для аналізу. Можу запевнити, що загалом вода пристойної якості, і хоча час від часу вона набирає ознак забруднення, це не критично.

Ми провели також декілька аналізів води за бактеріологічними показниками. Виявилося, що і з цього погляду вона відповідає нормам, у ній не виявлено ні яєць гельмінтів, ні кишкової палички. Звісно, вода містить певні органічні та хімічні домішки, наприклад аміак, але їхній рівень теж не перевищує норми.  

На диво, вода у міському водограї виявилася набагато чистішою, ніж у фонтанах багатьох інших українських міст, де, незважаючи на частішу зміну води (раз на тиждень або кожні 3-4 дні), вона однозначно визнається фахівцями небезпечною. Втім і наші фахівці, зробивши таку заспокійливу оцінку, все-таки застерігають населення від купання у фонтані, адже аналіз води здійснюється не щодня, тож немає гарантії, що незадовго до того, як Ваша дитина залізла у фонтан, з нього не попив води, наприклад, безпритульний, хворий на відкриту форму туберкульозу.