П'ятница, 29 Березня 2024 р.
2 Вересня 2011

ТО НЕ ГЛЮК, А ВІДКРИТИЙ ЛЮК

ТО НЕ ГЛЮК, А ВІДКРИТИЙ ЛЮКВідкриті каналізаційні люки стають справжніми пастками для кам’янчан. Якщо у світлий час доби побачити та обійти небезпечну ділянку ще можна, ввечері неогороджені люки представляють реальну загрозу для життя. І не тіштеся, якщо Вам вдалося обійти один з них – інший може очікувати на Вас уже за декілька метрів. 

Проведемо невеличкий експеримент, щоб теорему «люкового тяжіння» перевести в аксіому. Прогуляє-мося в районі центрального корпусу ПДАТУ і магазину «Тутракан». Обидва заклади знаходяться на вул.Шевченка на відстані кільканадцяти метрів один від одного. На перехресті вул.Шевченка та Веліканова натрапляємо на один відкритий люк, на перехресті Шевченка та Тімірязєва – на інший, особливий. А особливість його в тому, що він не лише без металевої кришки, але й доверху наповнений смердючою рідиною з домішками фекалій. Знаходиться цей люк у дворі біля 9-поверхівки, до того ж біля нього постійно бігають діти. Щоб хоч якось захистити людей, місцеві мешканці прикрили смердючу безодню дерев’яною дошкою, а зверху, мов вінок на кришці труни, поклали зелене віття. Нанюхавшись «ароматів», рухаємося далі. Неподалік від перехрестя Шевченка та Північної, на алеї, яка змійкою біжить до автостоянки, помічаємо ще два відкриті люки. Отож, за 7 хвилин ми мали шанс чотири рази впасти у люки і якщо не забитися, то втопитися у смердючому лайні. 

Такі експерименти можна проводити в будь-якій частині міста – завершаться вони тим самим результатом. Про те, чи знає про існування таких пасток міська влада, яка рухається переважно на колесах, ми запитали заступника міського голови Сергія БАБІЯ.                   

– Не лише знає, але й постійно бореться з цим ганебним явищем, – запевняє Сергій Віталійович. – Спочатку ми на кришки поставили замки, але це не зупинило злодіїв. Вони почали виривати люки разом з металевими обідками. В неділю у місті був особливий день крадіжок – за ніч вкрали шість (!) люків. Незважаючи на це, ми все-таки будемо продовжувати їх встановлювати. Щоправда, не металеві, а пластикові. Декілька таких встановили раніше і помітили, що їх поки що не крадуть. Цього тижня купуємо 60 пластикових люків, на придбання яких міська рада виділила 25 тисяч гривень. Встановимо їх у тих місцях, де найбільш велелюдно. 

Поступово закупимо люки для всього міста. Але водночас це зробити неможливо, бо мова йде про півмільйона гривень. Поки що звертаюся до кам’янчан: якщо Ви натрапляєте на відкритий люк, обов’язково повідомляйте нам про його місцезнаходження за номером 15-05.

Наскільки довго прослужать пластикові люки, – не відомо. Якщо по них проїдеться вантажівка, то термін їхньої експлуатації різко зменшиться. Тому гру «Вкрав – продав» змінить інша «Купили – зламали – знову купили». Може, було б дешевше і дієвіше взяти під контроль пункти прийому металобрухту? Знайшов наряд міліції каналізаційний люк у такому пункті – закрив або оштрафував його власника на таку суму, що коли той знову побачить принесений йому люк, то сам зателефонує до міліції.