Четвер, 28 Березня 2024 р.
9 Вересня 2011

РОМЕО І ДЖУЛЬЄТА. СПОДІВАЄМОСЯ, НЕ ЗА ШЕКСПІРОМ

РОМЕО І ДЖУЛЬЄТА. СПОДІВАЄМОСЯ, НЕ ЗА ШЕКСПІРОМПонад два тижні тому лебедина пара Ромео і Джульєта (так лебедів назвали працівники МЕНЦУМу, які доглядають за птахами) оселилася на водоймі, котру й назвали на честь повновладних господарів Лебединим озером. За короткий період птахи не тільки полюбилися кам’янчанам, але й для декого з них стали живими іграшками, в яких можна жбурнути камінцем, вигнати на берег, аби ближче сфотографуватися, чи скочити до них у воду.

Нещодавно розігрітий зеленим змієм молодик вирішив освіжитися у водоймі в обіймі з лебедями. Під час засідання адмінкомісії, де розглядався цей випадкок, він виправдовувався, що, мовляв, хотілося погодувати пташок, а ті ніяк не підпливали до берега. За таку «турботу» горе-любитель природи розплатився адмінштрафом.  

Птахам, яким потрібен час, аби адаптуватися до нового середовища, такий прийом кам’янчан виявився не до душі. Декілька днів вони хандрили і тільки нещодавно почали освоюватися.     

– Це молода пара лебедів, яким усього по 3 роки, – розповідає ветеринарний лікар МЕНЦУМу Ілля ТКАЧ. – У них ще не було потомства. Птахи не люблять, аби на їхню територію хтось зазіхав, тому й уникають тісних контактів з людьми. 

До того, як потрапити у Кам’янець, лебеді мешкали в Центральному парку Хмельницького. Умови схожі до нашого озера, щоправда, там трішки більша водна територія, але там і птахів значно більше. Сьогоднішні умови їхнього перебування – на тверду «четвірку» (за п’ятибальною шкалою), але ми обов’язково зробимо їх відмінними. Нам довірено опікуватися лебединою парою. Годуємо їх двічі на день спеціальним кормом з додаванням вітамінів і мікроелементів. Як лікар, періодично їх оглядаю. На зиму заберемо лебедів у наш зоопарк. Проте непокоїмося, щоб до того часу «любителі природи» не скрутили їм шиї.

Ми вже зверталися до заступника міського голови Сергія БАБІЯ з проханням огородити Лебедине озеро, встановити біля нього постійне чергування наряду міліції. Зі свого боку виготовляємо попереджувальні таблички з короткою інформацією про цих птахів і як з ними поводитися, які встановимо на березі водойми. Поки що розраховувати на поповнення потомства в таких умовах не доводиться. А ми ж усі, напевно, хочемо бачити навесні вже не лебедину пару, а справжню сім’ю.    

Заступник міського голови Сергій БАБІЙ впевнений у благополуччі пари.

– Ми для цього зробимо все, що від нас залежить, – зазначив Сергій Віталійович. –  КП «Комунбуд» (директор Сергій КОГУТ) виготовило будиночок для птахів, і сподіваюся, що з цим новосіллям зникне проблема надмірного дошкуляння лебедям. Тепер уже від птахів буде залежати, чи уникати їм людей, чи підпливати до них. Будиночок розташується на плоту, в центрі озера, щоб ніхто з цікавості до нього не поліз. Там же зроблено годівницю. За допомогою спеціального обладнання лебедину хатинку наближатимуть до берега, і працівники МЕНЦУМу насипатимуть птахам корм. Їжі їм вистачає, тому що й люди підгодовують хлібом.

– Сергію Віталійовичу, спеціалісти 

МЕНЦУМу вважають, що хліб птахам кидати не бажано, оскільки вони його майже не їдять. Між іншим, від крихт бродить вода…

– У всіх парках світу люди підгодовують лебедів хлібом. Ну не ходять городяни із зерном у кишенях. Що ж до бродіння, то на ту кількість води, яка є у водоймі, крихти ніяк не впливають.

– Повернемося до безпеки лебединої пари. Вважаєте, що хатинка на плоту вирішить усі питання?

– Звичайно, що ні. На озері постійно чергує наряд міліції, який заступає увечері та йде о першій годині ночі. Оскільки спати птахи будуть у будиночку, а не на березі, то вночі охорона там не потрібно. Що ж до дня, то в парку йде інтенсивна робота з його реконструкції, тому там завжди багато робітників. Також біля озера встановлено дві відеокамери, запис із яких зберігаєься в міліції протягом 14-ти днів. Якщо раптом з лебедями щось трапиться, то з тим, аби знайти порушників, не буде жодних проблем. Що ж до прохання менцумівців встановити огорожу, то вважаю це зайвим. Жодних сіток і колючих дротів не буде! На 100-тисяч-

не місто ми маємо всього двоє лебедів. То невже не зможемо їх доглянути?! 

Птахи вже адаптувалися, прийняли нову територію, як свою. Останні декілька днів вони не тікають від людей, а, навпаки, навіть підпливають до них. Неодноразово доводилося бачити, як вранці пернаті облітають озеро, розпочинаючи політ від верби. Ромео розганяється і на великій швидкості ширяє над водоймою. Коли до мосту залишається якийсь метр, він різко випускає «шасі»-лапки і раптово зупиняється. Джульєті поки що такий трюк не вдається – вона «гальмує» метрів за три. 

– Що Ви мали на увазі, зазначивши, що в парку проводиться інтенсивна робота?

– Те, що відновленням Лебединого озера ми всього лиш відчинили вікно у парк, а треба відчинити двері. До кінця тижня в нижньому озері встелимо валуни. До речі, ми його вже почистили, і запустили туди коропів і 12 великих толстолобів, котрі плавають на поверхні води, радуючи перехожих, особливо дітей. 

Паралельно займаємося територією, що знаходиться під гротом, в якому є п’ять джерел і вода з яких йде в озеро. За розпорядженням міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, з вівторка там розпочато будівництво великої купальні. Саме в цю купальню і йтиме джерельна вода, температура якої всього 11 градусів.

Разом з тим, продовжуємо будівництво туалету, котрий знаходитиметься за танцмайданчиком. Наступного року плануємо зведення огорожі з боку каньйону та навколо оглядового майданчика біля оленя. Протягом зими разом з першим заступником міського голови Григорієм ГОРШУНОВИМ будемо працювати над комплексним проектом реконструкції парку.