Середа, 24 Квітня 2024 р.
16 Вересня 2011

СОБОР ОСВЯТИВ СОБОР АРХІЄПИСКОПІВ

СОБОР ОСВЯТИВ СОБОР АРХІЄПИСКОПІВ12 вересня, у день, коли відзначається свято перенесення мощів святого благовірного князя Олександра Невського, відбулося велике освячення відбудованого Кафедрального собору Олександра Невського. За благословенням Блаженнійшого митрополита Київського та всієї України Володимира його провів митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій. На жаль, сам Блаженнійший за станом здоров’я не зміг прибути до Кам’янця.

­ Цей день є святковим для кожного християнина, ­ з такими словами перед початком обряду освячення звернувся до присутніх секретар Кам’янець­Подільської єпархії отець Олексій МІХАНЧУК, ­ адже реконструкція собору вимагала великих духов­них, фізичних і матеріальних затрат. Результат перевершив очі­кування. Тепер усі бажаючі можуть зайти сюди, щоб помолитися за своїх рідних і близьких, знайти душевний спокій.

Оскільки побудований храм може бути місцем здійснення Божественної літургії не інакше, як після його освячення, урочистості розпочалися з великого обряду відновлення, після якого храм зі звичайної будівлі й перетворюється на святу, та хресної ходи.

Божественну літургію очолив митрополит Онуфрій. Його Високопреосвященству співслужили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, архієпископ Львівський і Галицький Ав­густин, архієпископ Кам’я­нець­Подільський і Городоцький Феодор, архієпископ Почаївський, який є намісником Святоуспенської лаври, Володимир, єпископ Хотинський Мелетій.

СОБОР ОСВЯТИВ СОБОР АРХІЄПИСКОПІВТакож в освяченні та спільній молитві взяла участь велика кількість духовенства, багато гостей і мирян. І хоча не кожен зміг потрапити до храму під час Божественної літургії, усі охочі могли спостерігати за дійством, оскільки служба транслювалася на великі екрани, і відчути на собі благодатну силу спільної молитви.

Після закінчення Божественної літургії владика Феодор подякував митрополиту Онуфрію за те, що він очолив собор митрополитів, архієпископів, єпископів та інших священиків.

­ Відновлення зруйнованих святинь ­ наш народний, національний борг перед Богом, перед пам’яттю старших поколінь, які створили ці святині, перед майбутніми поколіннями, яким ми повинні залишити реальні духовні цінності, та, головне, перед самими собою, ­ підкреслив владика Феодор. ­ Усуватися, вважаючи це не своєю справою, було б неправильно для будь­якого громадянина, тим більше християнина. Навіть невіруючі люди розуміють, що було зруйновано пам’ятку, знищено красу, що була надбанням Вітчизни.

Будівництво собору Олександра Невського стало можливим тому, що наш віруючий народ здійснив духовний подвиг. Проте будівництво храму вимагає не лише матеріальних ресурсів, а й благодаті Божої. Лише тоді, коли вона є, знаходяться ті, хто може допомогти у цій благородній справі.

Особлива подяка ктитору (з грецької ­ особа, на кошти якої збудовано храм) собору Олександра Невського Василю ЦУГЛЕВИЧУ. Фактично лише завдяки йому ми тепер маємо не лише нову православну святиню, а й чудову пам’ятку зодчества у нашому місті.

З благословення митрополита Київського і всієї України Володимира владика Феодор вручив Василю Миколайовичу най­­

вищу нагороду Української православної церкви ­ орден Святого рівноапостольного князя Володимира І ступеня, а також вірчу грамоту, яка засвідчує, що він віднині є почесним старостою храму Олександра Нев­ського. Від міської громади міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ нагородив Василя ЦУГЛЕВИЧА відзнакою «За заслуги перед громадою» (на фото).

Василь Миколайович, ледве стримуючи сльози радості та хвилювання, звернувся до всіх присутніх.

– Дорогие отцы, дорогие братья и сестры. Это очень волнующий день для меня как христианина, один из самых главных дней в моей жизни. Я безмерно благодарен Господу за то, что Он меня сподобил и дал возможность участвовать в строительстве Божьего дома – собора Олександра Нев­ского. Я благодарен всем за труды. Благодарен владыке за его молитвы, за его бессонные ночи, за присутствие на строительстве в течение многих лет, за его бесчисленные поездки в Москву для проведения рабочих встреч с разными специалистами, благодарен за его благословение. Я уверен, если бы не владыка, у нас такого собора бы не было. Я верю, что этот собор будет местом смирения, утешения и врачевания сердец и душ многих каменчан.

СОБОР ОСВЯТИВ СОБОР АРХІЄПИСКОПІВНа освячення, окрім духовенства, було запрошено й багато світських гостей, серед яких представники обласної, районної та міської влади, Верховної Ради, а також Кам’янець-Подільський міський голова у 1998 – 2008 рр. Олександр МАЗУРЧАК.

Голова облдержадміністрації Василь ЯДУХА вручив владиці Феодору відзнаку ОДА «За заслуги перед Хмельниччиною» та напрестольний хрест, голова облради Микола ДЕРИКОТ – ікону. Спільний подарунок – срібний євхристичний набір – передали храму міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК, депутат облради Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО та народний депутат України Інна БОГОСЛОВСЬКА.

Після закінчення нагороджень відбулася прес-конференція з митрополитом Онуфрієм і владикою Феодором, під час якої вони дали відповіді на запитання журналістів щодо відбудови та освячення храму.