Четвер, 28 Березня 2024 р.
4 Листопада 2011

ХТО ЗАТІЯВ БИТВУ ЗА ПАПІРЕЦЬ НА ЗЕМЛЮ?

ХТО ЗАТІЯВ БИТВУ ЗА ПАПІРЕЦЬ НА ЗЕМЛЮ?Ви забули, що таке черги!? Як їх займати з третьої години ранку!? Як непритомніти від задухи!? Тоді Вам пряма дорога до управління Держкомзему в Кам’я­нець-Подільському районі. 

Цього тижня до нашої редакції звернулася жителька с.Жовтневе Ніна УРСУЛЯК. Вона розповіла свою історію про довгі митарства, пов’язані з виготовленням державного земельного акта на присадибну ділянку. За словами Ніни Францівни, з великими труднощами їй цей документ вдалося отримати 2009 р. Каже, що з цього приводу навіть зверталася у прокуратуру. От тільки на радощах, що майже річна земельна епопея закінчилася, жителька Жовтневого не подивилася, що в документі зазначено не її адресу. А тут ще бажання продати власний будинок… Виходить, що він є, земля є, а от папірця немає. Точніше є, але ж як довести що він справжній?! 

– Довго мене відфутболювали, – говорить Ніна УРСУЛЯК. – Говорили, що фірму, яка виготовляла акт на приватизацію, вже ліквідовано. Вирішили зробити, ніби документ втрачено. Це все було на початку весни. Раз хо­джу, два, три… Ходжу і ходжу… Потрібно за­платити, щоб у тебе прийняли документи, потім щоб їх відвезли до Хмельницького. Згодом заплати, щоб їх звідти привезли і так далі. Можливо, я дещо перебільшую, але складається таке враження, що над нами просто вирішили познущатися. Нові закони і нові правила… Та найбільше обурюють черги. Прийшла одного дня величезна кількість людей, записалися, аби даремно не стояти. Приходжу наступного дня – того списка вже немає. Люди плачуть, що їм довелося займати чергу з четвертої години ранку і вони не можуть здати документи, бо приймають тут упродовж дня тільки по 15 чоловік і не більше. Коридор 

вузенький, тісний, люди непритомніють. Поскаржитися немає кому. Вирішила звернутися до Вас.

Чи відповідає дійсності описана Ніною УРСУЛЯК ситуація, ми вирішили переконатися на власні очі. І знаєте, це й справді потрібно бачити. Близько тридцяти людей просто одне на одному стоять біля віконечка з якимись папірцями. Попри те, що вхідні двері відчинені й надворі низька температура, з багатьох котиться рясний піт, ніби вони щойно з-під душу. Люди знервовані та злі. Почувши, що ми з газети, вони одразу поставили запитання, на яке важко дати однозначну відповідь: «Скільки можна тер­піти таке знущання над народом?!». 

– Та це ще не вся черга! Лише половина. Інша частина – в тому коридорі, – промовила якась жінка, побачивши, що ми фотографуємо цих бідних людей.

Незважаючи на те, що ми не претендували на подачу чи отримання будь-яких документів, нам довелося добряче тиснутися, аби пройти до коридору з іншою чергою. Що в холі управління, що в коридорі – люди «маринуються». Багато хто з них насправді під­твердив, що змушений був займати чергу о третій години ночі, аби здати документи чи отримати резолюцію. 

– Чому люди, виснажені важкою працею на землі, повинні витримувати ще й такі паперові митарства, – про це ми запитали у в.о. начальника управління Держкомзему в Кам’янець-Подільському ра­йоні Олексія ПШЕТАКОВСЬКОГО. 

За його словами, така ситуація виникла через декілька причин. Першою Олексій Людвігович назвав ту, що управління Держкомзему проходить процес реорганізації. З іншого боку, нині управління працює за новою системою електронного реєстру, яка була введена в дію на початку серпня цього року. Також ще була постанова Кабміну, яка внес­ла зміни в процедуру оплати за послуги Держ­комзему. За словами Олексія Людвіговича, жодної людини не було відправлено, доки вона не здала чи не отримала документів чи певної консультації. А от стосовно ви­правлення ситуації, ліквідації черг тощо, то тут в.о. начальника Держкомзему в Кам’я­нець-Подільському районі був відвертий: «До нового року ситуацію навряд чи вдасться покращити». Та взагалі, скоро з’явиться нова структура, яка займатиметься видачею та реєстрацією актів на землю. А от чи стане від того селянам краще, на жаль, невідомо.