П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Березня 2012

ВСТИГНУТИ ВСЕ, АБО ПОЛІТ НАД ПОБУТОМ

ВСТИГНУТИ ВСЕ АБО ПОЛІТ НАД ПОБУТОМТемп життя сучасної жінки просто шалений: доводиться і працювати, і займатись домашнім господарством, і виховувати дітей, і вділяти увагу чоловікові. А ще ж хочеться ви­кроїти час для власних захоплень і догляду за собою!

Як же все встигнути і при цьому не впасти з ніг? Відповідь на це запитання пропонує по­пулярна в США система FlyLady («Літаюча леді»), яка приваблює все більше українок. Її головний принцип – правильна організація домашнього господарства та контроль за часом. «Безлад у домі відображає й породжує безлад у голові» – ось постулат системи FlyLady, назву якої можна ще розшифрувати як Finally Loving Yourself («врешті-решт з любов’ю до себе»). Система FlyLady наочно демонструє, як, ви­трачаючи на прибирання лише 15 хв. на день (але щодня!), можна отримати дім, завжди гото­вий до прийому гостей. Слід лише обмовитись, що залучення всіх домочадців, а також застосування пральної машини-автомата чи посудомийки вітаються обома руками!

1. Перший крок до порядку в домі – це відмивання кухонної мийки до дзеркального блиску. Надалі брудний посуд рекомендується складати не в мийку, а в таз (щоб не бруднити мийки), а ще краще – привчити себе і членів родини одразу ж мити його за собою. Доведено, що гора брудного посуду в мийці псує на­стрій уже зранку і ви­кликає відразу до готування їжі.

2. Друга важлива звичка – щодня, навіть якщо Ви – домогосподиня, або у Вас вихідний, починати з приведення себе в порядок, зачіски та легкого макіяжу. Жодних халатів і тапок – лише гарний і зручний домашній одяг та взуття на шнурівці, від якого менше втомлюються ноги. Це автоматично зробить Вас під­тягнутою і бадьорою.

3. Ще одна необхідна звичка – навчитися чітко планувати свої справи. Ду­же важливо ро­зріз­няти справи за важливістю: що найголовніше, що другорядне, а що можна комусь передоручити. Найкраще завести собі так званий «бортовий журнал», у який їх і записувати. Однак без фанатизму: не варто планувати більше, ніж реально можна виконати, інакше почуття розчарування відіб’є бажання працювати над самоорганізацією.

4. Головний інструмент флайледі – це таймер (чи будильник). Він допомагає виконати найнуднішу роботу по дому. Наприклад, ліньки розібрати завали на балконі – як уявите собі, скільки часу це займе, просто руки опускаються. Але виділити якихось

15 хв. нескладно. Тож виставляємо таймер на 15 хв. – і вперед! Попрацюйте активно і побачите, як багато можна зробити за цей короткий час. Декілька таких під­ходів – і через тиждень Ви просто не впізнаєте свого балкона.

5. Навести лад у домі допомагає ще один фірмовий секретик флайледі: «Мотлох неможливо впорядкувати – його можна лише позбутися». Так-так, поглянувши критично, ми переконаємось, що здебільшого безлад виникає через те, що шафи, комірчини і навіть балкони закидані масою речей, якими вже не користуємось, але шкодуємо викинути, бо «раптом ще згодяться». Ці речі займають багато місця, створюють хаос, накопичують пил та поганий запах. Флайледі рекомендує безжально їх позбуватися методом «Викидаємо 27».

Це слід робити на максималь­ній швидкості. Візьміть торбу для сміття, пройдіться кімнатами, збираючи у нього 27 речей для викидання на місці (поламана іграшка, надбита чашка, потворний суве­нірчик, зношена кофтинка тощо). Не зупиняйтесь, доки не наберете 27 предметів, і викиньте їх, не зазираючи всередину.

ВСТИГНУТИ ВСЕ, АБО ПОЛІТ НАД ПОБУТОМ  Далі візьміть порожню коробку і зберіть туди 27 речей, які можна кому-небудь віддати (розкомплектований посуд, речі, які не підходять за розміром або просто не подобаються, зайві 20 простирадл тощо) – в нашому місті такі речі приймають деякі церкви та благодійні організації. Якомога швидше їх віддайте – це змінить енергетику Вашого дому і принесе гарні відчуття. Просте правило: якщо у Вас є дві схожі речі, то позбудьтесь тієї, яка Вам менше подобається.

І не купуйте нового, не по­збувшись старого! Купили комплект кухонних рушників – однією рукою кладете його до ша­фи, а іншою одразу ж берете старі рушники і відправляєте їх на ганчір­ки. Не накуповуйте нових круп і макаронів, доки не використані вже наявні запаси. А щоб кухонна шафа мала охайний ви­гляд, варто ви­тратитися одного разу на набір ємностей для зберігання та раз і назав­жди позбутися різномастих баночок, кульочків та мішечків.

6. Загалом, правильно ор­га­­нізовані місця зберігання речей – це запорука того, що раз заведений порядок легко буде під­тримувати. Поличку, закладену серветочками, вазочками й сувенірчиками, прибрати значно складніше, ніж чисту поверхню з однією вазою. Розвішаний поштучно в шафі одяг виглядає охайніше (і при цьому економить час для прасування), ніж за­пханий великим стосом на полицю. І ще одне маленьке, але важливе правило: якщо річ постійно опиняється не на своєму місці, очевидно, Ви неправильно вибрали для неї місце. Най­зручніше зберігати речі саме там, де ни­ми користуються. Наприклад, крем для рук можна мати у де­кіль­кох примір­никах: один тюбик у ван­ній, один – на приліжковій тумбочці, ще один – на тумбі в коридорі, щоб при кожній потребі він був під рукою, але при цьому не полишав «свого місця».

7. Великі вороги порядку в кожному домі – так звані «гарячі точки». Це місця, де варто лише щось покласти, як до вечора збирається ціла купа мотлоху. Якщо таку точку вчасно не «загасити», безлад швидко поширюється на всю кімнату. Якщо ж ці речі розбирати щодня, по гарячих слідах – займає не більше хвилини, зате який ефект!

8. Завжди одразу прибирайте за собою. Зда­ється, нема нічого прості­шого, ніж протерти плиту одразу ж після приготування їжі, адже якщо відкласти це на потім – на відтирання засохлого жиру доведеться ви­тратити багато часу і зусиль.

Не слід накопичувати безлад, з надією і тугою думаючи про майбутнє генеральне прибирання, яке займе всі вихідні. Роз­діліть квартиру на зони. Наприклад, цього тижня більш ретельно прибирайте в дитячій, наступного – у ванній та коридорі тощо. Рекомендується завести таймер – і витрачати на прибирання зони не більше 15 хв. Якщо раптом прокидається непереборний трудовий ентузіазм, можна витратити й більше часу, але це суперечить головному принципу флайледі – робити все маленькими кроками. Розраховуйте свої сили і не намагайтесь зробити все й одразу.

9. Заведіть перелік ранкових і вечірніх рутин (коротеньких справ, які обов’язково робляться щодня) і доведіть їх виконання до автоматизму. Головне – вони не повинні забирати багато часу. Наприклад, ранкова рутина: застелити ліжко, привести себе в порядок, винести сміт­тя. Вечірня рутина: перемити посуд, вимити мийку, протерти плиту, прийняти душ. Важливо привчити всіх членів сім’ї також виконувати невеличкі переліки обов’язкових щоденних справ – це суттєво Вас розвантажить!

10. Балуйте себе! Цей пункт не менш важливий, ніж решта. Приймайте ароматні ванни, читайте улюблені книги, більше усміхайтесь. Обов’язково звіль­ніть вихідні від прибирання та прання – присвятіть їх сім’ї.

І ще одне дуже важливо: не робіть дві справи одночасно! Не намагайтеся «з понеділка» стати іншою людиною, інакше, зробивши занадто багато і занадто швидко, так само швидко втратите ентузіазм. Це як зі схудненням: чим швидше скидаєш вагу, тим швидше скинуті кілограми повертаються.

Не картайте себе, якщо всього не встигли, і Ваш дім все ще не в ідеальному стані! Адже для рідних у сто разів важливішим, ніж стерильна чистота, є Ваш гарний настрій!