П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
16 Березня 2012

ЖІНКАМ ДАДУТЬ БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ

У зв’язку зі збільшенням прожиткового міні­муму, держава збільшила і грошову допомогу при народженні дитини у 2012 році. Вона ви­плачуватиметься в такий же спосіб: перша сума одноразово та решта коштів упродовж певної кількості місяців.

Допомога при народженні надається одному з батьків або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною. При цьому звернення батьків щодо призначення виплат повинно надійти не пізніше ніж через 12 місяців після народження немовляти. 

За словами начальника управління праці та со­ціального захисту населення Людмили ПОЗИНЮК, розмір допомоги при народженні залежить від того, яка за рахунком дитина в сім’ї  – перша, друга, третя, а також від прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановлених на день народження дитини. 

ЖІНКАМ ДАДУТЬ БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ– На першу дитину надається допомога у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму, на другу – кратній 60 розмірам прожиткового мінімуму, на третю і кожну наступну – кратній 120 розмірам прожиткового мінімуму, – розповідає Людмила Володимирівна.

– Виплата здійснюється так: з усієї суми одноразово виплачується допомога у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, решта суми на першу дитину виплачується впродовж наступних 24 місяців, на другу дитину – 48 місяців, на третю і кожну наступну дитину – 72 місяці рівними частинами.

Людмила ПОЗЕНЮК зазначила, що в разі народження двійні або більшої кількості дітей, кожен з малюків вважається наступним. Ще один момент, цікавий жінкам, що мають дорослих дітей: розмір допомоги на другу дитину не залежить від того, коли народилася перша. Визначаючи розмір допомоги, беруть до уваги кількість новонароджених і усиновлених дітей (у тому числі вже померлих), що перебували до народження дитини на утриманні особи, якій призначається допомога, її чоловіка (дружини). Водночас не враховуються повнолітні діти чоловіка, яких дружина не всиновлювала.