Четвер, 25 Квітня 2024 р.
6 Липня 2012

ІКОНИ ЯК І РУКОПИСИ, НЕ ГОРЯТЬ

ІКОНИ ЯК І РУКОПИСИ, НЕ ГОРЯТЬУнікальна старовинна ікона Божа Матір Оди­гітрія (тобто, з Ісусом-дитям), що довгий час прикрашала головний вівтар Вірменського храму Св.Миколи в Ка­м’янці-Подільському і вважалася зниклою, бу­ла презентована 27 червня в Києві, в Національному музеї мистецтв ім.Богдана та Варвари Ханенків (відомого ра-ніше як Київський му­зей західного та схід­ного мис­тецтва).

Про ідентичність ікон – кам’янецької, що зникла в 1920-х рр., і тієї, що 1942 р. потрапила до фондів музею в Києві, ще 1998 р. писав польський дослід­ник Яцек ХЖОНЩЕВСЬКИЙ у виданій в Кракові пра­ці «Вірменські святині на Поділлі». За словами завідувача відділу музею Ханенків Олени ЖИВКОВОЇ, активне дослідження ікони, започатковане в травні 2011 р., дає повні підстави стверджувати, що у фондах музею зберігається саме кам’янецька ікона.

Оскільки ікона вважалась однією з головних вірменських реліквій в Україні, її презентацію відвідав Посол Республіки Вірменія в Україні Адранік МАНУКЯН, архієпископ Григоріс БУНІАТЯН, а також професор Національної академії образотворчого мистецтва і ІКОНИ ЯК І РУКОПИСИ, НЕ ГОРЯТЬархітектури, секретар гуманітарної ради при Президенті України Лариса СКОРИК та інші.

Днем презентації образу невипадково вибрано 27 червня: рівно 221 рік тому, 27 червня 1791 р., в Кам’янці було освячено відбудований головний вірменський храм міста. До речі, торік учасники круглого столу «Українсько-вірменські зв’язки – тисячоліття звершення» запропонували президентам обох країн саме 27 червня відзначати як День дружби і братерства українського та вірменського народів.