Четвер, 28 Березня 2024 р.
17 Серпня 2012

У ЗОЛОТУ ОСІНЬ – ІЗ ЗОЛОТИМ ГАМАНЦЕМ

Осінь уже на носі. Потрохи забуваємо про відпустки, аби з головою поринути в роботу і буденні клопоти. Та не зовсім буденними вони виявляться для батьків, чиї діти вперше йдуть до школи чи вишу. Всі ми розуміємо, що підготовка тут потрібна не лише моральна. Адже після приведення до повної бойової готовності майбутнього першокласника чи першокурсника батькам стає зрозуміло, що для освітянського граніту потрібні чи не золоті зуби.

ПЕРШИЙ КЛАС – ПЕРШИЙ ШОК?

До 1 вересня залишається ще десяток днів, але шкільний сезон на ринках і в магазинах уже розпочався. Прилавки рясніють канцелярським приладдям, ранцями та формами для школярів, а батьки, які збирають дитину до першого класу, заклопотано перечитують довжелезні списки необхідного «спорядження». Говоримо про першокласників, адже їх треба збирати до школи, як кажуть, з нуля. 

Звичайно, всім батькам хочеться, аби їхній першачок був найкращим і мав усе необхідне для початку шкільного життя. Але давайте прицінимося, у скільки ж обійдеться те найнеобхідніше для школи, і чи кожен гаманець спокійно витримає таке навантаження? 

Розпочнемо з «важкої артилерії» – ранця, шкільної форми, взуття. Адже це одні з тих речей, на які треба викласти біль­шу частину заготовленої су­ми. Якщо перед вами постає колосальний вибір портфелів, то ціни на них також відрізняються колосально. Причому на міському ринку і в магазинах їхня вартість приблизно однакова. 

Важливим критерієм у виборі цього товару повинна бути, все-таки, якість. Надто економити на портфелі не варто. По-перше, якщо ви виберете добротний ранець, то його вистачить школяреві не на один рік. По-друге, пам’ятайте, що майбутньому всезнайці доведеться тягати на плечах декілька книг і зошитів, тому, дбаючи про здоров’я дитини, портфель варто купувати з ортопедичною спинкою. Ціна ранців коливається від 110 грн. до… Хотілося сказати «до безкінечності», бо це насправді так. Але якщо фанатично не шукати дорогих фірмових і модних порт­феликів, то зупиняємося на сумах 250 грн., 307, 456, 560 чи 640 грн. Продавець-консультант одного із канцелярських магазинів пояснила, що всі із дорожчих ранців – ортопедичні. 

Ще одна дуже важлива річ – шкільне вбрання. Тепер у всіх школах вимагають форму. Можуть допускатися різні фасони, проте колір, як правило, обирається однаковий. Для хлопчиків підійдуть класичні костюми-трійки – піджак, жилетка і штани. Для дівчат – спідничка чи сарафан, штани і піджак. За словами мам школярів, однієї шкільної форми вистачає дитині на цілий рік навчання. Хоча дехто докуповує, скажімо, ще одні штани для хлопчиків чи спідничку для дівчаток. Але до форми потрібна також і сорочка чи блузка. І бажано їх мати декілька на заміну, щоб була можливість випрати, та й щоб зношувалися не так швидко. 

Не забувайте і про бі­лосніжні банти для своєї школярки (10-30 грн.).

Звичайно, цінова політика для шкільної форми різна. Хтось просить на ринку показати найдешевший костюм (а це до 200 грн.) й отримує від продавця мішкувату непривабливу форму, а хтось прискіпливо розглядає дорогу тканину шкільного вбрання у магазині за 500 грн. Знову ж таки, ціна залежить від тканини, фасону, виробника. Для дівчинки ми знайшли непоганий оптимальний комплект із са­рафана, під­жака і штанів за 235 грн. Трійку для хлопчика – за 335 грн. 

А ціна блузки – 70-205 грн., хлопчачої сорочки – 70-150 грн. Зрозуміло, все залежить не тільки від уподобань майбутнього школяра, але й від можливостей його батьків. Шко­да, 

що не завжди одне з іншим співпадає. 

Гардероб школярика не обі­йдеться, звичайно, без туфель, за які треба викласти від 200 до 1000 грн. Тут також, як кажуть, яка рибка, така й юшка. До того ж дітям потрібно перевзуватися у школі. Це можуть бути ще одні туфлі, або ж, як варіант: до школи – у кросівках, у школі – в туфлях. 

У списку необхідних речей для першокласників – спортивний одяг і взуття. Футболка, шорти, спортивний костюм обі­йдуться вам у 190 (болоньєва спортформа) – 400 грн. Плюс звичайні кеди – до 100 грн. або фірмові кросівки за 500-700 грн. 

Отже, найдорожчі речі при­дбали. Та в гаманці одного з батьків, котрий ходив на перші батьківські збори, лежить ще список канцелярського приладдя, надиктований учителем. Ту­ди входить близько 30 найменувань. Перерахуємо основні: зошити, щоденник, кольоровий папір і картон, клей і пензлик для нього, пластилін і дошка для нього, ножиці, фарби акварель­ні, пензлик, альбом для малювання, математичний на­бір, нотний зошит, ручки, пенал, лінійка, кольорові та простий олівці, папка та обкладинки для зошитів, обкладинки для підручників, палички для рахування, папка для праці тощо. Щодо якості письмового приладдя, то і до нього є вимоги. Скажімо, експерти радять купувати зошити з білим, але не надмірно білосніжним папером, який негативно впливає на зір. Також лінії в зошиті мають бути чіткими, але не занадто яскравими. А олівці краще вибирати із трьома гранями: дитині їх зручніше тримати. 

Купуються товари, звичайно, на ваш смак і гаманець, але продавець нам підсумувала зі свого досвіду та з останніх покупок бать­ків, що ранець із усіма канцелярськими дрібницями обходиться приблизно у 700 грн. Якщо в голові батьків досі не паморочиться, то додамо, що необхідно купити і декілька спе­ціальних посібників – зошитів із друкованою основою. За словами мам, вони вміщаються у суму до 200 грн. 

Не секрет, що часто батькам першокласника доводиться робити шкільні внески. Опитуючи батьків, почули кардинально різ­ні суми: від 20 грн. на потреби класу до 500 грн. з одного школяра на нові пластикові вікна, зручні парти, нову дошку тощо. За словами начальника міськ­управління освіти та науки Світ­лани СТАРЧЕНКО, такі благодійні внески можуть ініціюватися тіль­ки самими батьками. 

– Якщо батьки мають бажання створити комфортніші умови для навчання своїх дітей, вони можуть зробити внесок до благодійного фонду школи, яким керує хтось із батьків. Але це добровільна справа, і ні вчителі, ні керівництво школи не мають до цього відношення, – каже Світлана Володимирівна. – Благодійні фонди зареєстровані як окремі юридичні особи, і всі фінансові операції проводяться через банк. Голова фонду та бухгалтер зобов’язані прозвітувати перед батьківським комітетом про використання коштів. Ми щороку наголошуємо на забороні примусового збирання грошей з батьків школярів і контролюємо це.

Виявляється, що для дошкільнят та учнів першого класу також є репетитори. У газетах можна знайти оголошення, в яких пропонують підготувати дитину до школи, навчити письму, читанню за ефективними методиками. Телефонуємо за вказаним номером. На тому кінці дроту запевняють, що великих грошей за навчання дерти не будуть. Називають суми за одне заняття – 25, 35, 50 грн. 

Отже, перший раз у перший клас дитину зібрали. Не забули і про гарний букет, який, у свою чергу, до Дня знань стає чи не вдвічі дорожчим.

БЕЗ БАНТИКІВ, АЛЕ З БІЛЬШИМИ ВИТРАТАМИ

Якщо у першокласників перше вересня асоціюється з бантиками, шкільною формою та кольоровими олівцями, то у першокурсників – зі здачею вступних іспитів, переїздом у гуртожиток та адаптацією до но­вого етапу в житті. 

Підготовка до цього періоду не менш клопітка. Адже сьогоднішній студент – це вчорашній школяр, котрий так само, як і першокласник, уперше має переступити поріг чогось нового і досі невідомого. А для цього, зрозуміло, потрібне і моральне, і наукове, і фінансове муштрування не лише дітей, а й батьків. 

Розпочати його варто із ви­значення того, яку професію має обрати ваше дитя після закінчення школи. Це потрібно зробити мінімум за рік до вступу. Якщо визначились із напрямком, час наймати репетиторів для підготовки до ЗНО і вступу до вишу. Сьогодні в моді мати декілька «домашніх учителів», котрі без проблем допоможуть випускнику здобути сертифікати якості освіти з високими балами. Їхні 

послуги далеко не безкоштовні: 1 година – 70-80 грн. Після року активних від­відин таких тренінгів можна смі­ливо здавати незалежне тестування і займати позицію на стар­ті вступної кампанії. 

Батькам майбутніх першо­курс­ників затягувати паски доведеться міцніше, ніж батькам першокласників. Адже ніхто не заперечить, що студенту на канцелярське приладдя потрібен трохи товстіший гаманець, бо ж, на відміну від першачка-школяра, він пише не у 12-аркушевому зошитку в косу лінію, а в зошиті на 60-96 аркушів (3,48-

8,35 грн.). Фарби і фломастери замінюються кольоровими маркерами (6,88 грн. за 1 шт.) і стікерами (від 2,8 грн.), рахувальні палички – калькулятором (від 23 грн. до 151 грн.) тощо. Повірте, що байка про один загальний зошит на всі предмети стає реальністю лише ближче до IV курсу, на першо­му – студентів потрібно всеозброїти. Необхідністю для сучасного студента сьогодні став і ноутбук. Адже реферати, курсові та навіть конспекти і контрольні вже давно ніхто не пише від руки. Ціни на леп-топи «для студентів» стартують від 3,5-4 тис.грн. Дешевшою альтернативою є нетбуки. В нашому місті їх можна придбати від 2,5 тис.грн. і більше. А за комп’ютерну сумку викладаємо ще, як мінімум, 150 грн. 

На цьому витрати не закінчуються. Якщо новоспечений студент не місцевий, то до початку навчального року потрібно по­дбати і про житло. Варіантів тут небагато – квартира навпіл з її власницею обійдеться у 300-

400 грн. + комунальні послуги. До того ж не факт, що ділитимете ви її лише із власницею, – зазвичай, такі апартаменти студентами заселяють по саме нікуди (близько трьох осіб у кімнаті). 

За окрему квартиру та ще й по­близу навчального закладу потрібно викласти близько 1300 грн. за місяць.

Економваріант – це студентський гуртожиток. За рік тут просять приблизно 1500 грн. Однак це лише так звана плата за ліжкомісце. Не варто забувати й про те, що кімната, де житиме новоспечений студент, може потребувати ремонту. Зазвичай, у ній бракує стільця з усіма чотир­ма ніжками та спинкою, пись­мового столу, штор на вік­нах, килимків на підлозі та ще чимало деталей для більш-менш комфортного життя молодої лю­дини, яка ще вчора була дитиною і звикла до такої рідної та затишної домівки. Та якщо комфорт можна звести до мінімуму, то речами першої необхідності для самостійного життя нехтувати навряд чи хтось наважиться. До таких ми віднесемо комплект постільної білизни (80-150 грн.) разом із покривалом (65-100 грн.). Не обійтися у повсякденному житті й без посуду. Мінімальний на­бір – пара виделок, столових і чайних ложок, ніж, 2 тарілки, полумисок і чашка – у сумі коштуватиме близько 85 грн. А ще потрібні сковорідка (від 65 до 250 грн.), чайник (70-150 грн.), каструля (від 35 до 70 грн.), праска (близько 150-300 грн.). У гуртожитку кожен студент має пластмасову миску, яка виконує функції пральної машини та ванни. Таке «задоволення» коштує від 30 грн. Ціна залежить не від функцій, а від розміру чи форми. 

Не обійтись і без холодильника (поліетиленових пакетиків, що висять за вікнами гуртожитку, вже майже ніде не побачиш). Студенти – люди не примхливі, а тому їм цілком підійде старенький холодильник (можна сторгуватися за 250-300 грн.), придбаний за оголошенням у газеті чи перекуплений у попередніх мешканців кімнати. Облаштувавшись на новій житловій площі, можна подумати і про навчальний процес. Якщо вам пощастило потрапити на державне місце навчання, то ваші витрати призупиняються на при­дбанні студентського та читацького квитків (в сумі близько 40-50 грн.). Якщо ж ні, то сімейний бюджет мусить збідніти ще, як мінімум, на 5-12 тис.грн. за рік. Усе залежить від того, в якому закладі та на якій формі навчання ви здобуватимете подальшу освіту. Як свідчить практика, готуватися до вступу варто заздалегідь.

– За один раз скупити все те, що ми спланували, просто нереально, – ділиться досвідом Людмила МИХАЛЬСЬКА, мати майбутньої першокурсниці. – Ми тільки вчора повернулися із чернівецького базару, але з того списку, який склали, придбали тільки третину. Решту будемо докупляти поступово, по-іншому поки що не виходить.

Тепер можете взяти калькулятор і додати необхідні цифри. Число, яке вискочить після знака «дорівнює», не шокує вас тіль­ки тоді, коли ви вже маєте іму­нітет до парадоксального спів­відношення «зарплата – ціни».

За нашими підрахунками, щоб відправити першокласника до школи, придбавши йому все необхідне, ви можете вкластися у мінімальну суму – 1500 грн. Якщо ж у батьків є можливість обирати найдорожчі речі, то в результаті їхній гаманець збід­ніє на 4000 грн., а то й більше. Першокурсник-мінімаліст на державній формі навчання потребує близько 4000 грн. стартового капіталу, більш за­можний студент-контрактник – 20000 грн.