Четвер, 28 Березня 2024 р.
31 Серпня 2012

МОЛИТВА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, ЯКУ МОЖНА ВТРАТИТИ

МОЛИТВА  ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ,  ЯКУ МОЖНА ВТРАТИТИВранці 24 серпня в храмах усіх конфесій відбулися традиційні молебні за Україну, після яких міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ вручив відзнаки міської ради «Честь і шана» архієпископу ФЕОДОРУ, керуючому Кам’янець-Подільською єпархією Української православної церкви Московського патріархату, а також єпископу Кам’янець-Подільської дієцезії Римо-католицької церкви Леону ДУБРАВСЬКОМУ.

А на території історичного факультету, на фундаменті Українського собору Різдва Христового, від­бувся спільний молебень за Україну священиків УПЦ КП, РКЦ, ГКЦ, протестантської церкви та близько півсотні мирян.

  Священики кожної конфесії піс­ля молитви виголосили проповідь.  З промовою виступив і відомий український історик, професор  К-ПНУ ім.І.Огієнка Валерій СТЕПАНКОВ, який розповів про ціну україн­ської незалежності та проаналізував проблеми держави.  

– За час незалежності ми переживаємо загрозу, якої у попередні

20 років не було, – втрати Україною незалежності та єдності, – зокрема за­значив Валерій Степанович. – Підписаний закон про двомовність поділяє Україну на два регіони: україномовний і російськомовний. Складається враження, що україномовне населення намагаються загнати в культурну резервацію. І якщо ми будемо пасивними, можливий наступний крок – установлення федеративного устрою. А потім, через 10-15 років, автономні південні та східні державні утворення можуть проголосити російською територією. Це є план, який реалізується, і в цьому є наша провина. Це результат нашої байдужості.

Закінчився молебень, як і розпочинався, – гімном України.