Четвер, 28 Березня 2024 р.
5 Жовтня 2012

І ХЛІБ, І ДО ХЛІБА?

І ХЛІБ, І ДО ХЛІБА?  І запашний, і духмяний і… зі збудниками різних захворювань можна купити хліб у декотрих магазинах чи кіосках нашого міста. А все через те, що часто реалізують його з порушенням санітарних вимог.

Уявіть собі те, що кишить на заяложених купюрах, якими платять покупці, дають здачу продавці, а після цього тими ж руками продають вам запашну булку. Або хоча б те, що в багатьох кіосках немає умивальника, де можна було б помити руки після «брудних» справ. Не варто, звичайно, всіх підряд продавців чи вантажників, котрі привозять хліб до магазину, підводити під одну мірку. Але поспостерігайте за ними і самі побачите, що тих, хто нехтує елементарними правилами гігієни, немало. В одному з хлібних кіосків на ринку продавець брав хліб із лотків одноразовими торбинками. Наступного дня вже інша жіночка в цьому ж кіоску навіть не подумала одягти одноразові рукавички чи пакетики, даючи незапакований хліб покупцю. Швидше, продавцям бракує не пакетиків, а культури і совісті. З цим погоджується і завідувач санітарно-гігієнічного відділу міської санепідемстанції Олександр ТАРАСЕНКО.

– Хліб – це продукт, який не підлягає повторній термічній обробці, тому його потрібно продавати у фасованому вигляді або видавати в одноразових рукавичках, – наголошує Олександр Архипович. – Порушення у місцевих кіосках, звичайно, є. Покупці беруть незапакований хліб із голих рук, а продавцям – аби продати без зайвої мороки. Все залежить від культури і одних, і других.

А помічник лікаря-гігієніста міської СЕС Валентина КЛАПАТЮК наголошує на тому, що хліб повинен реалізовуватися в окремих відділах магазину та в окремих лотках, розташованих не нижче, ніж 60 см, від підлоги.

– Необхідні спеціальні щітки для прибирання на полицях, а лотки треба протирати розчином оцтової кислоти (1%), особливо в літній період, аби не було картопляної хвороби. Заборонено виставляти хліб за межі кіоску. І, звичайно, бажано, щоб у кіосках (та й не тільки у хлібних) були умивальнички, де би продавці могли мити руки. Хлібобулочні вироби повинні привозитися в лотках, у спеціально виділеному для цього транспорті, який має санітарний паспорт. У водія, якщо він за сумісництвом і вантажник, повинна бути санітарна книжка, спеціальні рукавиці та спецформа.

Але ще важливо й інше – покупець має право вимагати, щоб йому продавали хліб продавці у рукавичках і клали його в поліетиленовий пакетик.