Субота, 20 Квітня 2024 р.
19 Жовтня 2012

НЕ ТА СЛАВА

НЕ ТА СЛАВАМинулого тижня в українських інтернет-виданнях, у тому числі таких солідних, як «Українська правда», обговорювались ось ці два предмети з експозиції Кам’я¬нець-Подільського державного історичного музею-заповідника з підписом: «Предмети, якими користувався Президент України Віктор Янукович під час робочої поїздки до м.Кам’янця-Поділь¬ського 13 жовтня 2011 року».

Зовсім скоро інформації доповнилися вїдливими коментарями – багато кому цінність цих експонатів здалася надто вже сумнівною. Де¬хто пропонував долучити до експозиції ще й камінь з бруківки, якою «ступала нога» тощо.

Ми звернулися по коментар з цього приводу до директора музею Віктора ТРАВІНСЬКОГО, котрий під¬твердив, що справді в експозиції му¬зею «Поділля ХVІІ-ХХІ ст.» ви¬став¬лено ці предмети, якими корис¬тувався Президент.

– Незрозуміло одне – чому це ви¬кликало такий жвавий інтерес і брудне обговорення саме тепер? – обурюється Віктор Степанович. – Пояснюю: рішення про поповнення або поновлення музейних експозицій приймає науково-методична рада музею, до якої входять фахівці цієї справи.

Ми – історичний музей, і діяльність свою ведемо поза політикою, а лише констатуємо історичні факти. В експозиціях музею представлена і Жовт¬нева революція, і Голодомор, і успіхи комуністичних років, і Помаранчева революція, і перебування попередніх президентів України Леоніда Кучми та Віктора Ющенка тощо.

Мені прикро, що експозиція, над якою працювали наші музейні фа¬хів¬ці, стала предметом брудних політ¬технологій і підхоплена тими, хто зовсім її не бачив або далекий від цього. На їхню оцінку ми не зважаємо, для нас важлива думка тих, хто відвідує місто, музейні об’єкти, а не займається самопіаром.

Ніби все логічно, але ж, як писав Шевченко, «так сміються ж з України стороннії люди!».