Четвер, 25 Квітня 2024 р.
16 Листопада 2012

У ПРЯМОМУ ЕФІРІ, НЕ ВИХОДЯЧИ З ХАТИ

Сьогодні – день працівників радіо, телебачення та зв’язку

в ефірі Кам'янецьЧи можна взяти участь у радіопередачі, не виходячи з хати? Виявляється, завдяки сучасним засобам зв’язку, це цілком можливо. Переконатися в цьому могли кам’янчани, котрих запросили стати учасниками ток-шоу «Коло запитань», прямий ефір якого відбувся 9 листопада ц.р. на «Радіо ЕРА-FM».

Сучасні радіостанції, які сьогодні активно працюють у FM­діапазоні, базуються, як правило, на трьох китах. Це музика, короткі випуски новин і, звісно ж, реклама (а куди нині без неї). Проте є в Україні і виняток. Це «Радіо ЕРА­FM», яке позиціонує себе як перша та єдина в Україні розмовна радіо­станція. Радіо «ЕРА» створено 1997 ро­­ку, а в FM­діапазоні воно працює з 2002 року.

Від травня 2007 року на «Радіо ЕРА­FM» виходить в ефір ток­шоу «Коло запитань», яке веде Сергій СУЛИМ. Шоу створено з використанням досвіду передачі Британської телерадіомовної корпорації (BBC) «Any Question».

Щосезону формат ток­шоу змінюється, проте незмінною залишається його суть. Про особливості (чи, кажучи по­сучасному, «фішку») «Кола запитань» в одному з інтерв’ю його ведучий повідав таке:

Учасник ефіру - автор статті«В першу чергу ­ ми не політичне ток­шоу. У нас немає політичних суперечок і бійок «стінка на стінку». Це конструктивний діалог про актуальні теми життя регіону, в який ми приїжджаємо. Це теми, які обговорюють на вулицях, пишуть в газетах, про які сперечаються в транспорті. Вибираючи теми, ми спираємось на думку людей того регіону, куди приїжджаємо. Регіонального ток­шоу з таким охопленням проблем людей, які живуть в містах і селах України, немає в українському ефірі».

Приємно, що три роки тому «Коло запитань» не обійшло увагою і Кам’янець­Подільський. 10 грудня 2009 року ток­шоу завітало до міста над Смотричем.

У «Гала­готелі» зібралися зацікавлені особи, щоб разом із Сергієм Сулимом обговорити розвиток туризму в перлині Поділля. У розмові взяли участь тодішній міський голова Анатолій Нестерук, його заступник Олег Демчук, депутати обл­ради Надія Підскоцька, Дмитро Васильянов, депутати міськради Ігор Земсков, Сергій Акимович, директор готелю «Сім днів» Сергій Українець, власкор газети «Голос України» Віра Шпильова, еколог Наталія Татаріна та ін. В ході розмови виплила і тема Сергій СУЛИМДовжоцького спиртового заводу.

Навесні цього року, а саме 30 березня, ток­шоу завітало до Хмельницького. На ньому було обговорено актуальні для області теми, зокрема ­ про розвиток туризму на Хмельниччині. Тож не дивно, що на цьому «Колі запитань» були і гості з Кам’янця­Подільського. Це міський голова Михайло Сімашкевич і директор департаменту гуманітарної політики Альона Кузема.

Нова зустріч ток­шоу з Кам’янцем відбулася минулої п’ятниці ­ 9 листопада. А напередодні, в четвер, до мене на мобільний зателефонував Сергій Сулим і запросив до участі в передачі. Тож про це «Коло запитань» (в ефір воно вийшло як «Коло запитань +») я зможу розповісти як його безпосередній учасник.

Цього разу «родзинкою» передачі стало те, що ведучий залишався в Києві, його ж співрозмовники перебували в Кам’янці-Поділь¬ському – кожен на своєму місці, а Наталія Татаріна – навіть у Житомирі. У київській студії був усього один гість. Це Дар’я Басюк – корінна кам’янчанка, секретар Кам’янець-Подільського земляцтва в Києві, завідувач кафедри туристично-готельного бізнесу Національного університету харчових технологій.

Передача, що тривала майже дві години, складалася з чоти¬рьох частин і охоплювала три ключові питання. Завершальну чверть ток-шоу було відведено на дзвінки слухачів з усієї України для обміну думками про передачу. В першій частині ток-шоу мова йшла про розвиток у місті туризму та охорону його унікальних пам’яток, у другій – про медичне забезпечення кам’янчан, а в тре¬тій – чи вдасться нарешті приборкати непри¬ємний запах спиртового заводу.

У всіх трьох частинах ток-шоу взяв участь міський голова Михайло Сімашкевич. До розмови були залучені директор депар¬таменту гуманітарної політики Альо¬на Кузема, директор Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» Василь Фенцур, начальник міського управління охорони здоров’я Юрій Пливанюк, кандидат біологічних наук Людмила Любінська, інші зацікавлені особи.

Громадськими експертами під час прямого ефіру стали кам’янецькі журналісти Микола Гординчук, Лариса Під¬гірна та автор цих рядків. Свій діалог із Сергієм Сулимом під час ток-шоу я провів, не покидаючи своєї домівки на Підзамчі. Ведучий продемонстрував гарну обізнаність у кам’янецьких справах, зокрема те, що він уважно читав мої статті, виставлені на сайті газети «Подолянин». Відчувалося, що Кам’янець зачарував ведучого красою пам’яток архітектури, щирістю людей. Проте він не заплющує очі на численні проблеми міста над Смотричем, добре в них орієн¬тується.

Пояснюючи одного разу, «Для кого потрібний цей проект?», Сергій Сулим за¬значив: «Ми робимо програму для того, щоб українці з різних міст краще знали Україну, знали про інші регіони та міста України. Щоб українці краще знали один одного. Наша мрія про те, щоб наші теми не просто були обговорені, а щоб була реакція влади і громадськості. Але для цього повинна змінитися вся країна, щоб розмова переходила у справи».

Сподіватимемося, що конструктивна розмова в прямому ефірі, присвячена Кам’янцеві, не була даремною, що обговорені в ній проблеми (зокрема, щодо Довжоцького спиртового заводу) буде успішно розв’язано.

Якщо хтось не мав змоги почути шоу напряму в ефірі «Радіо ЕРА-FM», то він це зможе зробити на сайті радіостанції (перша половина – www.radio¬era.com.ua/audio/?idCast=3596 і друга половина – www.radioera.com.ua/audio/?idCast=¬3597). Можна також прослухати передачу з Кам’янця трирічної давності – від 10 грудня 2009 року (Аудіозвіт із Кам’янець-Подільського).