П'ятница, 29 Березня 2024 р.
23 Листопада 2012

ЧИ БУДЕ Й НА НАШІЙ ВУЛИЦІ СВЯТО?

Приїжджаючи в будь-яке місто, ви як турист, без сумніву, захочете прогулятися головною вулицею. Ще б пак – саме вона повинна представити його гостинність, колорит, розвиток, архітектурні особливості. Згадайте Дерибасівську в Одесі, Хрещатик у Києві, проспект Свободи у Львові, Ольги Кобилянської в Чернівцях чи Проскурівську в Хмельницькому. Це ті випадки, коли головна вулиця – не просто центральна в місті, а одна з найкрасивіших, найживіших і найпрестижніших, епіцентр ділового і культурного життя. А що скажете про головну вулицю облюбованого туристами Кам’янця-Подільського?..

СОБОРНА ХОЧЕ СТАТУСУ

Олександр Бабчинський любується відремонтованою частиною тротуаруПретендує на роль такої у нас Соборна. Бо якщо інші центральні вулиці – Князів Коріатовичів та пр.Грушевського – позиціонуються більше як магістралі зі жвавим автомобільним рухом, то Соборну кам’янчани сприймають як пішохід¬ну (хоча й досі такого статусу офіційно вона не отримала, а тільки відмежовується дорожніми знаками). До того ж аргументів, щоб зватися головною, в цієї вулиці чимало – на Соборній розташувалися міська рада, Будинок зв’язку, виставкова за¬ла, собор Олександра Невського. Скупчилися тут і різні торговельні центри та заклади громадського харчування, а вздовж вулиці розташовані лавки (та ще й із доступом до Wi-Fi ). Врешті-решт вона веде пішохода до Центрального ринку. Пригадаємо також, що саме на Соборній відбуваються деякі масові заходи – молодіжні акції, святкування (для прикладу, Масляна, вертеп), ярмарки чи ви¬ставки. Але будемо відвертими – до статусу «обличчя міста» наша головна вулиця не дотягує. Та й асоціюється «Перлина на камені» у любителів подорожувати насамперед із фортецею (це вам підтвердить і Гугл), бо на Соборну туристи не дуже поспішають. А якщо й трапиться нею пройтися від ринку до собору Олександра Невського, то фотокамера, швидше, залишиться в рюкзаку. Наш же фото¬об’єктив без діла на головній вулиці не залишиться.

Курсуємо 4-ма кварталами Соборної і спочатку вирішуємо завітати до департаменту житлової політики, доріг та ін¬фраструктури (навпроти міськвиконкому), який не просто «живе» на цій вулиці, а й має компетенцію вирішувати деякі її питання. Директор департаменту Олександр Бабчинський погоджується з тим, що над Соборною потрібно ще багато працювати.

Через понаклеювані оголошення стіни будинків на Соборній - мов обшарпані– Ця вулиця, безперечно, повинна бути пішохідною, людною та привабливою для відпочинку.

До компетенції департаменту входить питання її благоустрою. Цим я й планую зайнятися, – пообіцяв Олександр Васи¬льович. – Мені дуже сподобалося, як оформили головну вулицю свого міста франків¬чани – встелили її кольоровою плиткою, тротуар і дорогу зробили в одній площині, без бордюрів, вимостили красивими візерунками, встановили лавочки, фонтанчики. Там справді є де прогулятися та пофото¬графуватися. Цей до¬свід можна використати в нашому місті. До речі, тротуари – це перше, над чим треба працювати. Таку роботу, як бачите, вже розпочали від перехрестя вулиць Соборної та Лесі Українки й хочемо в цьому ж стилі продовжити тротуар до ринку.

Пригадується й вуличка в місті Берегове Закарпатської області. Вона вужча, ніж наша Соборна, але заклади громадського харчування зробили літні майданчики із плетеними столиками та стільцями для відвідувачів. Виглядає досить гарно й естетично.

«NO PARKING», ТИСНЯВА Й КОНТРАСТИ 

Авто не гребують стояти прямісінько під знакомА от перше, що не зовсім тішить око на нашій головній вулиці, – це антени та «зади» кондиціонерів, які висять на фасадах будинків. Не привабили б туристів і хаотично понаклеювані оголошення та зовнішня реклама, що візуально робить стіни обшарпаними.

Та є й інші болючі проблеми Соборної, котрі постійно «на слуху» в кам’янчан. Уже декілька разів до редакції зверталися лю¬ди, яким не подобаються довжелезні ранкові черги до секонд-хендів на головній вулиці міста. Не помилишся, якщо таку тисняву о 8.30 (ще за півгодини до відкриття магазину) назвеш «хто раніше встав, той штани вбрав». Та, певно, це не зовсім доцільно на «обличчі» міста.

Якщо таку картину застаємо переважно вранці, то споглядати з добрий десяток автомобілів, припаркованих на пішохідній зоні під заборонними знаками, можна чи не цілодобово. Якось не зовсім пасує головній вулиці такий пішохідно-паркувальний безлад. Як пояснили в УДАІ, водії припаркованих автомобілів –

100-від¬соткові порушники. Але річ у тому, що на цю ділянку можна заїжджати об¬слу¬говую¬чому транспорту для розван¬таження чи завантаження товарів, а також автомобілям людей, які там живуть, для посадки або висадки пасажирів. Наші водії навчилися маніпулювати такими правилами, залишаючи авто під знаками на довгий час. До того ж заїжджають через двори, минаючи бетонні плити, та примудряються доводити, що жодного знаку не проїжджали. Обурені цим кам’янчани ви¬словлювали навіть пропозицію використовувати досвід деяких країн – ліпити наклейки «No par¬king» на все лобове скло, якщо знаків не розуміють.

І ще одне – аж надто контрастні два кінці Соборної. Якщо на початку першого кварталу вулиці можна склонитися в молитві у високому, світлому храмі (собор Олександра Невського), то в її кінці – нагрішити в приміщенні із затемними вікнами, де розташувалися гральні автомати…

БУДУТЬ ГРОШІ – БУДУТЬ І КВІТОЧКИ

На центральній вулиці - черги до секонд-хендівТа, як кажуть, сподіватимемося, що буде й на нашій вулиці свято. Інше питання – коли? За словами директора департаменту містобудування та архітектури міськради Ігоря Пиріжка, рішенням виконавчого комітету міськради (від 14 червня ц.р.) затверджена загальна концепція розвитку цієї вулиці на відрізку від вул.Шевченка до пр.Грушевського.

– Концепцією передбачається заміна мощення всієї вулиці, квіткове оформлення та озеленення, зокрема, дерева, що є, будуть замінені на декоративні, – розповідає головний архітектор міста. – До єдиного стилю планується привести освітлення, а на період новорічних і різдвяних свят встановити й додаткове – декоративне. Також буде облаштований проїзд на прибудинкові території житлових будинків на вулиці Соборній з вулиць Гагаріна, Князів Коріатовичів, Данила Галицького, щоб не їхати через Соборну. Звичайно, все залежить від фінансування, але поки що воно нас не тішить.

Не прикрашають вулиці й зади кондиціонерівПоцікавилися ми в департаменті й пи¬таннями комерційної діяльності, дозволеної на цій вулиці, та зовнішнього ви¬гляду фасадів будинків. Як виявилося, передбачається, що перший поверх будинків мають займати об’єкти комерційного призначення, тобто магазини, за¬клади громадського харчування чи обслуговування населення – все, крім виробництва. Також було прийнято рішення виконкому про затвердження типових форм зовнішнього вигляду тимчасових споруд по всьому місту, в тому числі й на Соборній. Підприємці під час реконструкції квартир або вже існуючих комерційних об’єктів повинні погоджувати зовнішній вигляд фасадів (у кольоровому вирішенні з оточуючим середовищем та елементами благоустрою) із головним архітектором міста.