Четвер, 25 Квітня 2024 р.
7 Грудня 2012

СУДНИЙ ДЕНЬ ТАК І НЕ ВІДБУВСЯ. ПОКИ

Друзі вбитого в руках тримали плакати та портрети усміхненого ПашіУпродовж тижня відбулося декілька судових засідань у кримінальній справі щодо вбивства 19-річного Павла ТЕПЛЮКА. Крім того, суд розглядав і цивільну справу, яка також стосується цієї резонансної події.

Розгляд кримінальної справи мав розпочатися ще у вівторок, 4 грудня, однак підсудного не встигли вчасно доставити в місто. До того ж столичний захисник підозрюваного також не з’явилася. Слухання перенесли на наступний день.

У середу зранку біля стін Кам’янець­Подільського міськрайонного суду було досить людно. Підтримати згорьовану мати прийшли близько сотні кам’янчан. Серед них ­ близькі, знайомі, рідні вбитого юнака. Підозрюваного доставили до зали суду. Однак і цього разу засідання було перенесено. Причина ­ неявка адвоката підсудного, через що порушувалося його право на захист.

Судова тяганина продовжилася вже 6 грудня. В тісному коридорі знову чимало людей, у тому числі й представники ЗМІ П’ятого грудня перед міськрайонним судомта громадської ради. Початок засідання затягувався. На розгляд кримінальної справи в місто прибуло декілька людей і на підтримку обвинуваченого. Обійшлося без серйозних суперечок між обома сторонами.

А от у залі суду події розвивалися бурхливіше: підозрюваному не сподобалося, як розсаджували людей, про що він повідомляв гучними нецензурними викриками та жестами. Своєю поведінкою підсудний обурив не лише присутніх у залі, а й головуючого суддю. Тому обвинуваченому було дано декілька офіційних попереджень і оголошено про його видалення із зали за грубе порушення судового порядку. Але перед цим довелося вийти в коридор присутнім. Оголошена двадцятихвилинна перерва затягнулася майже на годину. Таку затримку старший конвою пояснив колегії суддів так: підозрюваний чинив опір під час виведення його з клітки, погрожував фізичною розправою працівникам судової міліції та їхнім рідним. А оскільки у міліціонерів відкриті обличчя, вони попросили залучити до конвоювання обвинуваченого спецпідрозділ «Беркут». Таке клопотання висловив і прокурор, а судді у нарадчій кімнаті вирішили, що воно повинно бути задоволеним. До того ж колегія суддів визнала за необхідне відреагувати на невчасне доставлення обвинуваченого до зали суду 4 грудня із СІЗО м.Хмельницький і 6 грудня із кімнати утримання через те, що він відмовлявся з неї виходити.

Під час судового засідання декілька разів оголошувалися перерви через те, що конвой не міг привести підсудного до зали суду для встановлення його особи (це передбачає судова процедура). Підозрюваний відмовився вийти з ІТТ. У зв’язку з цим розгляд справи відкладено на 11 грудня.

ДОРОГОЦІННІ ЧЕСТЬ І ГІДНІСТЬ

5 грудня, о 15.00, попереднє слухання вже цивільної справи в судовій залі зібрало тих же людей. Щоправда, обвинувачення тепер висував Сергій Макоцей. На його думку, газета «Фортеця» за приниження його честі та гідності має віддати 6 млн.грн. Позивач звинуватив журналістів у використанні його особистих фотографій без дозволу на те, оприлюдненні матеріалів слідства, порушенні презумпції невинуватості, що завдало йому моральної шкоди. Під час слухання постійно звертався до рідних Павла Теплюка, кот­рі були також присутніми. Спочатку звинуватив їх у погрозах до своєї матері, а потім попередив: «Дасть Аллах, тварі, я вийду… В гавні будете здихати так само, як ваш п..ар». Після цього Сергій Григорович почав плювати в бік родини Теплюків.

Головний редактор «Фортеці» Ольга Жмудовська заявила клопотання щодо призупинення розгляду цієї справи, доки суд не винесе вирок у порушеній кримінальній справі проти позивача, однак воно було відхилене судом.